Вхід | Реєстрація

Про способи зекономити, заміну котлів і реконструкцію котелень

Про способи зекономити, заміну котлів і реконструкцію котелень

Останні кілька років однією з найболючіших тем, яка цікавить і посадовців, і пересічних громадян, являється вартість енергоносіїв. У 2018-му уряд знову суттєво підвищив ціну на газ. Хоча напередодні чергових президентських виборів чимало політиків, піарячись, стверджують, що в силах вдвічі знизити її вартість, та громадянам в цьому місяці заплатять за користування природним газом за новою ціною. Ті українці, хто отримує мінімальну заробітну плату, віднесуть майже половину своєї зарплатні. До речі, потрібно враховувати, що зима тільки розпочалася і справжні холоди ще попереду.

Уряд прикривається тим, що частина громадян, які не в змозі самостійно оплатити енергоносії, отримають грошову допомогу від держави у вигляді субсидії. Ні, цих грошей вони навіть не потримають у руках, не те, щоб витратити їх влітку на утеплення свого житла та заміну системи опалення. Держава банально перерахує субсидію відразу підприємству-постачальнику.

Місцева влада у Новосанжарському й Кобеляцькому районах теж переймається ситуацією, що склалася з ціною на природний газ. Як альтернативу, вони використовують альтернативні види палива. У основному, деревину.

Новосанжарська селищна рада цього року придбала для потреб комунального господарства дробілку. Обладнання працює від бензинового двигуна. Протягом осіннього періоду комунальники звозили на територію підприємства гілки, які у визначені місця складали місцеві жителі. Комунальники за допомогою дробілки подрібнили деревину і тепер опалюють нею приміщення господарства.

За такою ж схемою діє керівництво і працівники Ліщинівського будинку-інтернату, що працює на території Кобеляцького району. Вони вирубують порослі та старі дерева навколо соціального закладу, дроблять їх на спецобладнанні і використовують для обігріву.

Кобеляцька райдержадміністрація та відділ освіти залучили в район інвестора, який реалізує теплову енергію. Підприємство за власні кошти встановило в чотирьох загальноосвітніх навчальних закладах котли, що працюють на подрібненій деревині. При цьому газове обладнання ніхто не демонтовував. І в разі потреби газові котли запустять у дію. Завдяки такому опаленню, у приміщеннях шкіл уперше за багато років стало тепло. Не беручи до уваги, що у двох навчальних закладах фактично всі вікна — старі дерев’яні і потребують заміни.

Такі альтернативні методи обігріву можна використовувати і в інших освітніх та медичних закладах. Щоправда, у лікарнях довелося б частково реконструювати котельні. Та з цим проблем не виникло, адже в Україні успішно діє підприємство, що пропонує резервуари для котелень. Обладнання виробляють у Харкові. А ознайомитись із ним можна на офіційному сайті підприємства http://www.economazs.com/rezervuary-dlya-kotelnyh/.

На жаль, суттєвої вигоди в альтернативних методах обігріву не вбачає Кобеляцька міська рада. Навпаки, частина депутатів і міський голова вважають, що твердопаливні котли несуть ледь не екологічну загрозу жителям містечка. Тому й відмовляються від пропозиції перевести дошкільні навчальні заклади на дров’яний обігрів. Та в них є вагомий аргумент, так як дитсадочки утримуються за рахунок районного бюджету. А чужі кошти не шкода.

Отож, доки одні шукають способи зекономити, замінюють котли і реконструюють котельні, інші не переймаються такими проблемами. Не зі своєї ж кишені платиться.


Автор: Євгеній Олександров
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 грудня 2018, 11:33 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації