Вхід | Реєстрація

Про фейки

Про фейки

Ось і минуло майже два тижні після того, як стався вже відомий всьому світу інцидент за участю українських та російських військових кораблів. Чого тільки не довелося начитатися і наслухатися від начитаних і заслуханих за ці дні. Люди за кілька годин уже розгадували таємниці змови між Порошенком і Путіним, Путіним і Трампом, Трампом і Порошенком. Розповідали про жахи військового стану, про відміну виборів. І так далі, і тому подібне.

Зараз усе трішки стихло, висловилися вже практично всі фейсбучні фахівці, усі змови розкриті. І можна спробувати вставити свої п’ять копійок, тобто висловитися щодо таємничого конфлікту, що стався в Азовському морі чи Керченській протоці. І всім усе стало ясно і зрозуміло.

Зізнаюся відверто, мені й до цього часу в цій історії зрозумілого мало. Я не є фахівцем із морського і міжнародного права, я не маю даних геолокації щодо перебування кораблів у тій чи іншій точці на момент конфлікту. Зрештою, я не перебував особисто в місці, де стався інцидент. Тому, що я можу зрозуміти з інформації, сто разів перекрученої, пересмикнутої і спотвореної на той чи інший лад?

Для мене, як людини, котра вже багато років працює в інформаційній сфері, чітко зрозуміло лише одне — люди, як і раніше, легко «ведуться» на різного роду фейки. Тобто, вірять на слово іншим людям, не маючи жодної змоги перевірити інформацію.

Найяскравішим і найбрутальнішим прикладом свідомого вкидання завідомо брехливої інформації є пост у Фейсбуці такого собі Ніка Ніколаєнка, громадянина Російської Федерації. Думаю, що сотні тисяч, якщо не мільйони українців читали і поширювали його «розповідь» про дзвінок знайомим воєнкомам, які нібито розповіли «правду» про введення воєнного стану в Україні. Величезна кількість користувачів Фейсбуку абсолютно бездумно розповсюдили цю, з дозволу сказати, інформацію, навіть не потрудившись зробити елементарні речі — зайти в Інтернет і прочитати один розділ із Конституції держави, у якій живуть, та кілька розділів із Закону України «Про правовий режим воєнного стану». А потім заглянути в досьє людини, яка розповсюджує інформацію, там перевірити, чи існує такий громадянин насправді, чи це — вигаданий персонаж. А часто буває й таке. І понеслось — зрада, всьо пропало, «он почитайте, шо люди пишуть». А люди вам свідомо брешуть із власної вигоди.

Та, зрештою, не все так сумно. І з будь-якої ситуації можна винести і свій позитив. Так і в цьому випадку. По великому рахунку, особливої паніки серед українців не виникло, черги в продуктових магазинах не збільшилися. Більшість тих користувачів соцмереж, які бездумно розповсюджували згаданий та інші фейки, таки зрозуміли, що їх обдурили. І, сподіваюся, у майбутньому вже хоча б пробуватимуть перевіряти інформацію. Люди отримали чергове «щеплення» від фейків.

І ще один висновок. Більшість фейків прийшли у вітчизняний інформаційний простір або із Російської Федерації, або від опозиційних політиків типу Мураєва. Висновки робіть самі.


Автор: Ігор ФіЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 грудня 2018, 09:09 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації