Вхід | Реєстрація

Потужний вибух у Бутенках: замах чи порушення правил безпеки? (Оновлено)

Потужний вибух у Бутенках: замах чи порушення правил безпеки? (Оновлено)

8 грудня в селі Бутенки в одному із приватних домоволодінь стався потужний вибух. Лише завдяки щасливому збігу обставин не постраждали люди. Так звана літня кухня практично повністю зруйнована, у житловому будинку вибуховою хвилею винесло вхідні двері та вікна. Звук вибуху було чути на кількасот метрів.

Про цю надзвичайну подію, що сталася близько четвертої години ранку, редакцію повідомив депутат Бутенківської громади Павло Гунжель. Він висловив припущення, що вибух стався в результаті чийогось злого умислу. Адже власник домоволодіння, у якому сталася ця подія, не так давно на сесії Бутенківської громади розповів про можливі зловживання і порушення законодавства в місцевій школі.

На місці події вже працювали правоохоронці та працівники газової служби. Поліцейські зареєстрували подію. Вони розглядають кілька версій причини вибуху. Головна із них — порушення експлуатації газових приладів. Але поки що не відкидають і припущення щодо спланованого вибуху.

Начальник райвідділу поліції Сергій Джулай прокоментував:

— Подія зареєстрована. Сьогодні на місце прибудуть вибухотехніки із Полтави. Після того, як отримаємо їх висновки, будемо приймати рішення про те, чи відкривати кримінальне провадження. Судячи з характеру пошкоджень будівель, на вибух гранати чи постріл із гранатомета це не схоже. Але все ж давайте дочекаємося висновків експертів. Ми обов’язково повідомимо про них громадськість.

Із самого ранку власник будинку та сусіди розбирали завали, що утворилися на місці колишньої літньої кухні.

Уже увечері поліцейські повідомили, що вибухотехніки не знайшли на руїнах нічого, щоб свідчило про можливе використання вибухівки чи боєприпасів.

У понеділок Сергій Джулай прокоментував:

— Експерти дали остаточний висновок про відсутність слідів від вибухових пристроїв та боєприпасів. Про те, що це був не вибух гранати, можна було зрозуміти практично одразу. Адже граната обов’язково залишає осколки. Експерти не виявили і специфічних слідів, які б міг залишити гранатомет. Немає і ознак застосування вибухівки. Залишився б запал чи інші предмети. Тобто, зброю в Бутенках не застосовували. Найімовірніше, що вибух був спричинений газом. Але тут свій вердикт повинні винести спеціалісти газової служби.

Газовики теж говорять, що подібні вибухи, як правило, спричиняє газ. Але власники стверджують, що не використовували його в літній кухні.

Поки що версія «газового вибуху» є основною.

 

Передісторія

А зараз трішки про те, що стало приводом для припущень спланованого вибуху. Саме цю версію озвучив депутат Гунжель.

26 листопада на сесії Бутенківської громади виступив місцевий житель Сергій Шенгур. У своїй досить емоційній промові він розповів, що директор місцевої школи Григорій Журавель нібито причетний до розкрадання старих опалювальних котлів із навчального закладу. Тоді за заявою Гунжеля навіть було відкрите кримінальне провадження. Але його досить швидко і закрили.

Майже через рік тема нібито викрадених котлів знову стала актуальною. Шенгур поклявся на Біблії і своїми дітьми, що говорить правду, що особисто за вказівкою директора вирізав ті котли на металобрухт.

На сесії спалахнула словесна перепалка. Директор школи Григорій Журавель відкинув усі звинувачення на свою адресу. А через декілька днів у домоволодінні Шенгура пролунав вибух. Гунжель одразу пов’язав його із скандалом на сесії.

По телефону ми зв’язалися із директором Бутенківської школи Григорієм Журавлем. Він розповів:

— Звичайно ж, ніхто нічого із школи не викрадав і не розкрадав. І всі люди, у тому числі і ті, хто розкидається абсолютно голослівними обвинуваченнями, про це знають. Якщо щось і списується, і здається на металобрухт, то із дотриманням всіх обов’язкових процедур. На це є всі рішення, акти, інші документи. Можна не вірити мені, але задумайтесь над вельми красномовним фактом. Ніхто із тих, хто мене обвинувачує, не звернувся із заявою в поліцію, не була призначена жодна перевірка. Чому? Та тому, що окрім емоцій та амбіцій у подібних виступах нічого немає. Ну а з приводу припущень щодо організації вибуху… Ну це коментувати просто неможливо. Сказав би різкіше, але статус педагога не дозволяє. Я співчуваю людям, які постраждали.

За інформацією, котрою володіє редакція, Служба безпеки України не проводить ніяких перевірок за фактом вибуху в Бутенках.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 грудня 2018, 10:35 | Кобеляки | Надзвичайне
1. orakul / 13 грудня 2018, 14:04
Та що тут гадати. Путін зірвав. А може чогось в газ домішав. Бо вони ж брешуть, що газ із Європи. Газ від "агресора".
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації