Вхід | Реєстрація

Селищному голові і депутатам кричали «Ганьба»

Селищному голові і депутатам кричали «Ганьба»

Працівники закладів культури закликали депутатський корпус профінансувати їхні установи. Для цього вони зібралися в селищній раді на сесійне засідання.

20 грудня відбулась 17 сесія Новосанжарської селищної ради, на якій затверджували бюджет на наступний рік. Напередодні засідання це питання розглянули на профільних комісіях. Виявилось, що депутати селищної ради не передбачили коштів для утримання музичної школи, Центру культури і туризму, бібліотеки. Також фактично відмовились фінансувати центральну районну лікарню.

Обурені працівники цих установ зібрались у приміщенні селищної ради. До них вийшла голова Інна Коба. Бюджетники вимагали пояснень від голови селищної ради. Інна Коба наголошувала, що присутні є працівниками районних установ і тому мають фінансуватись райрадою. Словесна перепалка тривала декілька хвилин, доки всі депутати не зайшли в кабінет селищного голови. Після чого до нього увійшла Інна Коба і замкнула двері на замок. Вона спробувала розпочати сесію, але люди в коридорі вимагали впустити їх у кабінет. На прохання поліцейських двері відчинили. Сесія розпочалась.

 

Учнів музичної школи відправили «за борт»

Перед розглядом питань порядку денного депутати заслухали керівників закладів культури і медицини. Першою виступила директор музичної школи Ірина Сергеєва. Вона сказала, що на 2019 рік у бюджеті громади на навчальний заклад не виділено жодної гривні. Тому постає питання про ліквідацію школи.
— Ви обіцяли нам виділити 900 000, — наголосила виступаюча. — Доходи громади становлять 35 000 000 гривень, у районної ради — 11 000 000. Вони нас тягти не зможуть.

Ірина Сергеєва пояснила, що в 2018‑му в навчальному закладі відбулись суттєві зміни: плату за навчання підняли удвічі, скоротили кількість дітей і викладачів.

— Драбинівська громада нас фінансує, Мачуханська і Нехворощанська теж, — каже директор музшколи. — Деякі проблеми почалися з Руденківкою. Та на наступний рік вони закладають 150 000. Щоправда, це на 30 000 менше від загальної потреби. Товариші, невже ми в цьому році закриємо школу? Там навчаються 170 дітей. Куди їм, за борт?

 

50 000 замість 2 000 000

Далі головний лікар Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря повідомила, що медичний заклад обслуговує 9 000 жителів громади. У цьому році видатки на вторинну медицину склали 27 800 000 гривень. Новосанжарська частка — 7 615 000, де 5 800 000 — державна субвенція, 50 000 — дотація на енергоносії, 230 000 — інсуліни для 53 хворих, 950 000 — кошти громади. Станом на 1 грудня Новосанжарська ОТГ недофінансувала лікарню на 400 000 гривень.

— Від загальної кількості пацієнтів, які проліковані стаціонарно, 30 відсотків становлять жителі громади, — говорить Ольга Гиря. — У наступному році дотацій від держави не буде. Енергоносії і утримання лікарні лягає на плечі громад. Відповідно до кількості жителів, Новосанжарська ОТГ має профінансувати медзаклад на 2 194 500 гривень. А ви заклали в бюджеті 330 000 на інсуліни і 50 000 на енергоносії! Як нам жити далі?

Головний лікар відмітила, що за розпорядженням голови ОДА, на утримання закладів охорони здоров’я в громаду надійде більше 2 200 000. Чому з цієї суми виділено лише 50 000.

— У лікарні працює 286 чоловік, — каже Ольга Гиря. — Відрахування з їх зарплат у бюджет громади складає 2 900 000 гривень. Якщо ви не збільшите нам фінансування, то хворі лежатимуть у холоді і без світла. Уже зараз температура в палатах — 17–18 градусів.

 

«Ваших дітей битимуть у центрі, а жінок гвалтуватимуть»

Директор Центру культури і дозвілля Лариса Нагорняк та завідуюча центральною бібліотекою Валентина Нездойминога теж зазначили, що в бюджеті на утримання закладів не передбачені кошти. Хоча артисти увесь рік готували концерти, працювали в гуртках, а бібліотеку масово відвіють читачі.

Останнім виступив спеціаліст сектору культури і туризму Віталій Тесля. Він сказав, що на заклади культури в 2019‑му потрібно 4 590 000 гривень, що на 1 000 000 менше, ніж у цьому році:

— Ми скоротили видатки. Зменшили кількість працівників у музшколі на підставі листа від селищної ради, де сказано, що ви виділите на навчальний заклад 900 000. Завтра райрада прийме свій бюджет. Їхніх коштів не вистачить на місяць, бо на енергоносії треба закласти гроші відразу на півроку. Ми ждемо від вас 900 000. Із 1 квітня ви мали прийняти музшколу. У травні селищна рада отримала акти. Передача досі триває, хоча нами усі зауваження виконані. Якщо в селищі зникнуть заклади культури, то невдовзі ваших дітей битимуть у центрі, а жінок гвалтуватимуть.

 

На зміну терцентру прийшов «Комунсервіс»

Заслухавши присутніх, депутати перейшли до бюджетних питань. Виявилось, що в цьому році бюджет недовиконано на 1 400 000 гривень. Доходи в 2019‑му мають скласти 52 116 024 гривні.

Із січня при Новосанжарській ОТГ розпочне роботу комунальне підприємство «Комунсервіс», яке перебере на себе обов’язки територіального центру. У «Комунсервісі» працюватимуть 14 чоловік, які до цього обслуговували жителів громади.

Присутній на сесії начальник районного територіального центру Сергій Бодак наголосив, що, крім тих 14 чоловік, доведеться звільняти й інших працівників:

— Терцентр буде скорочуватись, передбачте на 1–2 місяці кошти для нашого фінансування, аби внести зміни в штатний розпис. Я ж не можу без попередження звільнити працівників.

Депутат Таміла Музика запропонувала внести зміни в бюджет і зняти з програм 2 723 000 гривень. Ці кошти направити на утримання музичної школи, Центру культури та дозвілля, бібліотеки, лікарні і терцентру. Та запропоновані зміни більшість депутатів не підтримали.

У результаті за бюджет без змін проголосували 14 селищних обранців, проти був один і троє утрималось.

Працівники закладів культури покинули приміщення селищної ради із криками «Ганьба».


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2018, 12:58 | Нові Cанжари | Фінанси


1. Selena2017 / 29 грудня 2018, 22:19
Цитую окремі положення Статуту комунального підприємства «КомунСервіс» Новосанжарської селищної ради :

п.1.2 Комунальне підприємство «КомунСервіс» Новосанжарської селищної ради є комунальним унітарним ГОСПРОЗРАХУНКОВИМ підприємством, яке засноване на комунальній власності...

п.2.2 Підприємство діє на принципах ГОСПРОЗРАХУНКУ...

п.3.1 Підприємство створене з метою надання юридичним та фізичним особам житлово-комунальних послуг та обслуговування жителів Новосанжарської об"єднаної територіальної громади З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ.

Шановний авторе, познайомтеся з особливостями надання послуг територіальними центрами і зрозумієте, щО за цим приховано .

Змінено 30.12.2018, 07:45
2. Деп / 30 грудня 2018, 08:56
21 грудня відбулася сесія районної ради , де всі питання приймалися одноголосно «за» і ніхто з керівників чи працівників цих закладів чомусь не прийшли шукати вихід із
кризової ситуації, що склалася з легкої руки керманичів району, що погодили таке об’єднання громад, де одні громади не знають куди дівати кошти, а інші де взяти, щоб якось існувати . Натомість, як оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці Бульбаха , працівники центру культури і дозвілля на чолі з своїм керівником завітали на свято до районної адміністрації та районної ради де співали та вітали своїх засновників .
3. antibloger / 30 грудня 2018, 09:49
Хотілося б почути коментарі «найщирішого» "муйданівця" і покращувача всіх часів і народів паршевлюка,
зокрема: коли ж нарешті відбудеться показ «кіна» в районому ЦКД, про оцінку здобутків нової влади в районі за 5 переможних років", про європейські цінності, а головне "європейські трудові доходи" нашого керівництва, чому ж так різко припинилися «вистави» під назвою "народне віче" в селищі - чи може чимось «пригасили» революційний запал,
а може ситуація в даний час кардинально краща і т.д.
Пропоную Філоненку взяти інтерв’ю в бувшого народного кореспондента, і ініціатора всіх "покращень, зрушень і перетворень",за які на жаль ні хто не несе ніякої відповідальності -(помітингували "змолотили бабло, а ви - розгрібайте самі").
4. Beri Mor / 30 грудня 2018, 12:18
2.Деп
«Пропоную Філоненку взяти інтерв’ю в бувшого народного кореспондента, і ініціатора всіх "покращень, зрушень і перетворень"»

Це було б просто чудово.Особливо в рубриці "Кабінет".
5. orakul / 30 грудня 2018, 14:14
3.antibloger
« покращувача всіх часів і народів паршевлюка, »

А таки дійсно, де це він подівся? Може у Європу гайнув?
6. antibloger / 30 грудня 2018, 14:50
5.orakul
«5. orakul / сьогодні, 14:14»

В Полтаві працює «покращувачем» в «www.0532.ua» - видання типу інтернет-видання «Полтавщина»
7. ЛУНА / 30 грудня 2018, 15:29
В рамках «моды» черпаки на голову и протестовать,и это бюджетники в рабочее время.Надо уже вводить закон об ответственности за подобные протесты.Вопросы финансирования должны решать руководители за "круглым столом",а не рядовые работники,которым в мозги можно "вбить "что угодно.
1.Selena2017
«Шановний авторе, познайомтеся з особливостями надання послуг територіальними центрами і зрозумієте, щО за цим приховано »

Ну прочитала положения ,устава и что?Предусмотрено что коммунальное предприятие может предоставлять платные услуги населению.Правильно,существует множество случаев когда необходимо обслуживать людей которые не попадают под категории обслуживаемых за бюджетные деньги.
8. antibloger / 30 грудня 2018, 16:15
7. ЛУНА / сьогодні, 15:29
Вопросы финансирования должны решать руководители за "круглым столом",а не рядовые работники,которым в мозги можно "вбить "что угодно.

100% і інших варіантів просто не має, але на жаль, як районне так і керівництво Новосанжарської ОТГ цього тривалий час ніяк не второпають...
9. Selena2017 / 30 грудня 2018, 18:16
7.ЛУНА
«Ну прочитала положения ,устава и что?»


Пані Луна, це тільки перший крок до розуміння проблеми. Звичайно, «КомунСервіс» має право на існування. Більше того, він вкрай необхідний для селища - звичайний собі будинок побуту, який заробляє кошти сам на себе. І нехай собі.
Та діяльність територіального центру базується на абсолютно протилежних засадах, передбачених державою. Відмінність його роботи насамперед полягає в тому, що : обслуговується тільки обмежений контингент соціально незахищених , пенсіонерів, літніх самотніх людей, інвалідів ; цей заклад НЕ ЗАРОБЛЯЄ НА СВОЇХ ПОСЛУГАХ ГРОШІ, як це збирається робити задеклароване новоутворення.
В нашому селищі розгулялася справжня дияволіада, в яку втягуються все ширші кола мешканців. Трохи сподіваюсь, що ви мене зрозуміли.
Станом на сьогодні заклад зруйновано, можете уявити, що почувають неходячі, лежачі, немічні ?

Змінено 30.12.2018, 18:21
10. земеля / 30 грудня 2018, 18:54
8.antibloger
«Вопросы финансирования должны решать руководители за "круглым столом"»


Всегда практически все зависит от первых лиц.Как говорит мой сосед дядя Яша, " если раньше портила людей влада, то теперь к владе приходят уже испорченые" А ведь так оно и есть. Кстати Селене он передает поздравления с праздником, говорит что она за последнее время изменилась в своих суждениях ( сам в инет не лазит, я ему читаю). А дядя Яша зря ....... не будет. Я присоединяюсь к поздравлением. Быть добру.
11. Selena2017 / 30 грудня 2018, 20:10
10.земеля
«0. земеля / сьогодні, 18:54»


Земеля, дякую обом за привітання, вам також всього доброго в новому році. Відносно моїх поглядів і суджень дещо перебільшуєте, намагаюсь не кидатися в різні боки. Хіба що трохи поменшало зайвої емоційності.
12. ЛУНА / 30 грудня 2018, 20:22
9.Selena2017
« обслуговується тільки обмежений контингент соціально незахищених , пенсіонерів, літніх самотніх людей, інвалідів ; цей заклад НЕ ЗАРОБЛЯЄ НА СВОЇХ ПОСЛУГАХ ГРОШІ, як це збирається робити задеклароване новоутворення.»
Я конечно не знаю особенностей именно этого ком.предприятия,но по моему одно не мешает другому. Если услуги на бюджетном основании будут получать одни,а те пенсионеры у которые есть дети,но живут далеко и не могут забрать родителей будут обслуживаться за деньги отпрысков .что плохого?
13. Selena2017 / 30 грудня 2018, 22:32
12.ЛУНА
«по моему одно не мешает другому»


Ще й як заважає. Просто треба ті особливості все-таки знати.
14. ЛУНА / 2 січня 2019, 09:24
13.Selena2017
«

Ще й як заважає. Просто треба ті особливості все-таки знати»

В чем особенности?Почему мешает?Раскажите.Вижу Вы владеете инф.
15. Filon / 3 січня 2019, 18:59
3.antibloger
«Пропоную Філоненку взяти інтерв’ю в бувшого народного кореспондента, і ініціатора всіх "покращень, зрушень і перетворень"»

Доповідаю по суті. 2 січня вже 2019 року звязався із Володею Паршевлюком, якого Ви, я так зрозумів маєте на увазі у своєму коментарі. Володя від інтервю у рубриці «Кабінет» відмовився. І в принципі я його розумію. Рубрика «Кабінет» задумувалася для діючих керівників. Паршевлюк давно у відставці і займається зовім іншою діяльністю. І цілком задоволений і щасливий судячи із його постів на Фейсбуку.
Володю можна було критикувати під час його перебування у владі. До речі, я категорично йому не радив йти у владу. Але він зробив свій вибір. Це лише його право.
Ну, а те, що його й до цього часу згадують...Нехай навіть критично...Це - визнання. Своєрідне, але визнання. Але на мою думку краще залишити чоловіка у спокої. А в «Кабінеті» було б добре зібрати разом голову Новосанжарської ОТГ і її опонетнів із РДА та райради. Спробуємо.
16. Beri Mor / 3 січня 2019, 20:05
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
15.Filon
« Володя від інтервю у рубриці «Кабінет» відмовився.»

Сцикло!
15.Filon
«Ну, а те, що його й до цього часу згадують...Нехай навіть критично..»

Ну і на хуй таке визнання...Онопрієнка з Чикатилом теж згадують.
15.Filon
«Але на мою думку краще залишити чоловіка у спокої»

Та ні фіга.Розвалили падли країну,тепер забути?Прийде час, підуть під суд-це мінімум!
17. Selena2017 / 4 січня 2019, 20:43
14.ЛУНА
«?Раскажите.»


Обов"язково розкажу, коли ситуація ще трохи викристалізується, думаю, мине небагато часу.
18. antibloger / 5 січня 2019, 08:53
16.Beri Mor
«16. Beri Mor / 3 січня, 20:05»

Підтримую кожне слово!!!

15.Filon
«Володю можна було критикувати під час його перебування у владі. До речі, я категорично йому не радив йти у владу. Але він зробив свій вибір. Це лише його право.»

Ви вважаєте, що ніякої відповідальності "після перебування у владі" бути не повинно? !!!
15.Filon
«Ну, а те, що його й до цього часу згадують...»

З його ім’ям в Санжарах ототожнують події майдану - скакання на пам’ятниках, пусті обіцянки, майдани і віче, люстрації і т.д і т.п. Чи це визнання - питання досить спірне, адже ніхто крім Вас доброго слова за нього після тих подій на сторінках цього видання не сказав... А от його відмова від інтерв’ю саме в форматі "кабінет", ЖУРНАЛІСТА, як він себе позиціонує, - коли читачі(люди), а не редактор задаватимуть запитання - це спроба УНИКНУТИ відповідальності за НАСЛІДКИ його дій!
19. Selena2017 / 5 січня 2019, 16:29
15.Filon
«зібрати разом голову Новосанжарської ОТГ і її опонетнів »


Спробуйте. Хіба під конвоєм ....
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації