Вхід | Реєстрація

Робін Гуди «просять» грошей?

Робін Гуди «просять» грошей?

До редакції «ЕХО» звернулися двоє чоловіків. Вони розповіли про ситуації, учасниками яких стали кілька днів тому. У обох випадках йдеться про ймовірне порушення закону з боку поліцейських.

Одразу потрібно зазначити, що робити остаточні висновки з розповідей наших співрозмовників зарано. Як мінімум, у одному випадку має бути проведена перевірка працівниками прокуратури. Правдивість іншої інформації перевірити важче. Чоловік, який розповідав свою історію, дуже просив не оприлюднювати його прізвище. Він не приховував, що боїться. Але наголошував, що не лише він один отримав пропозицію сплачувати правоохоронцям своєрідну данину. За його словами, десятки колег, які працюють нелегально або без частини документів, необхідних для ведення підприємницької діяльності, уже заплатили по кілька тисяч гривень у неофіційний «фонд».

 

1000 гривень на ремонт

Цю історію розповів чоловік, який займається підприємницькою діяльністю. Назвемо його Андрієм. Він визнав, що не оформлений належним чином і податків не сплачує.

За його словами, кілька днів тому до його родички приїхав чоловік, який представився співробітником поліції. Він повідомив жінці свій номер мобільного телефону і запропонував, аби підприємець йому передзвонив. Той перетелефонував. Співрозмовники домовилися про зустріч, що відбулася на одному з автошляхів району. Далі — діалог. Розпочав його поліцейський.

— Ти розумієш, навіщо я тебе викликав? Розмова з приводу хлопців, які вибивають із бізнесменів гроші. Ти їм платиш?

— Ні, не плачу.

— А в мене є інформація, що платиш.

— Ні. Було один раз, попросили сигарет.

— А була домовленість, скільки разів у місяць чи у рік будеш давати гроші чи сигарети?

— Ні, не було.

— Якщо вони до тебе звернуться, то подзвониш мені.

Підприємець розповів, що ще до зустрічі чоловік, який представився співробітником поліції, пропонував йому написати заяву на учасників так званої «банди Смичка». При цьому поліцейський назвав своє ім’я та прізвище — Артем К. І залишив номер мобільного — 096 158 806… Він сказав, що зараз у Кобеляцькому райвідділі виконує обов’язки начальника карного розшуку.

У ході розмови на дорозі поліцейський запитав підприємця, яким видом діяльності той займається. І прямо заявив, що може припинити його бізнес, підключивши до цього не лише колег із поліції, а й представників інших контролюючих органів. Бізнесмен одразу почав просити, аби його не чіпали. І запропонував допомогу райвідділу. Далі розмова продовжилася в наступному ключі.

— Прийде весна. Допоможу райвідділу фарбою чи ще чимось.

— У нас машини поломані. На ремонт можеш дати?

— Та можу. Скільки та запчастина коштує? Сто, двісті гривень?

— Забери ці 200 гривень. Непотрібно нічого.

Зрештою зійшлися на сумі у тисячу гривень. Андрій взяв гроші зі своєї машини і поклав на заднє сидіння автомобіля, на якому приїхав поліцейський. Потім запитав:

— А у мене проблем більше не буде?

— Ні, не буде. Раз у три-чотири місяці я буду під’їжджати і допомагатимеш. Якщо подзвонять ті хлопці, одразу повідомляй мене.

Отака розмова. У принципі, у пропозиції сигналізувати в райвідділ поліції у разі, коли до підприємця звернуться місцеві бандити, немає нічого поганого. Зрештою, так і повинно бути. А ось інша частина розмови…

За словами підприємця, «поліцейський» по суті пропонував йому «дах» на умовах отримання матеріальної вигоди. А це — здирництво, тобто, кримінальний злочин.

Чи могла така розмова мати місце? Цілком можливо. У всі часи бізнесмени, чия діяльність не є повністю законною, платили «данину». Одні — бандитам, тобто, представникам кримінальних структур, інші — правоохоронцям, хтось — поліцейським, хтось — прокурорським. Завжди платили і платять, ті, хто приймає металобрухт, возить пісок, займається випилюванням дерев, або просто не оформив усіх необхідних для легальної діяльності документів.

 

Водія фури фактично викрали

Інший співрозмовник, який висловив бажання розповісти про ймовірні порушення з боку місцевих працівників поліції, охоче назвав своє прізвище. Він наголосив, що нікого не боїться і буде свідчити під час можливого допиту в прокуратурі і суді.

Чоловіка звати Роман Дорошенко. Він не так давно був діючим співробітником поліції. Зараз є головою формування з охорони громадського порядку в Бутенківській ОТГ.

Роман розповів:

— Кілька днів тому на автостоянку в Бережнівці під’їхав вантажний автомобіль. Як мені розповіли свідки, які теж готові підтвердити правдивість своїх слів, у кабіну до водія одразу сів чоловік у цивільному одязі. Він встав із службового автомобіля Кобеляцького райвідділу поліції. Відбулася нетривала розмова. Потім водій фури сів у службову машину поліції. Автомобіль помчав у Кобеляки. Мені зателефонували і розповіли, що у Бережнівці на стоянці залишена незамкнута фура. Вона заважає руху іншого транспорту. А водія нібито вивезли у Кобеляки. Я сів у свою машину і одразу поїхав до райвідділу. Там запитав у чергового, чи привозили водія фури з Бережнівки. Той відповів, що привозили. Водій нібито у кабінеті начальника райвідділу. Я поцікавився, чи є відповідний запис у журналі реєстрації. Мені відповіли, що ніхто нікого не записував. Пояснюю для тих, хто не розуміє всієї специфіки. Уявіть собі. Людину забрали із громадського місця, фактично із місця роботи. Привезли в поліцію. Не зробили відповідних записів. Людину фактично викрали. Більше того, її ще й чотири години тримали у райвідділі, що теж не є законно. Сьогодні це зробили з фурщиком, завтра можуть зробити із будь-ким.

Звичайно ж, я миттєво повідомив про подію на номером 102. Там усі записи про повідомлення зберігаються. Мені відповіли, що відреагують і наряд поліції виїде у Бережнівку. Забігаючи наперед, скажу, що ніхто так і не виїхав. Про це я у той же день залишив заяву в обласній прокуратурі. А незаконно затриманого фурщика вивезли з райвідділу, довезли до будинку пошти, пересадили в інший автомобіль і знову завезли до райвідділу. Цього разу вже зареєструвавши. Я постійно відслідковував усі ці переміщення. Крім того, мені вдалося дізнатися, що водієві фури пропонували написати заяву про те, що він на стоянці у Бережнівці продав викрадену солярку. А він цього не робив. Юридичною мовою це називається провокування до вчинення злочину.

 

Отакі гучні заяви зроблені для преси. Давайте не будемо поспішати з висновками після прочитаного. По-перше, отримаємо коментар від керівництва Кобеляцького райвідділу поліції. По-друге, дочекаємося результатів прокурорської перевірки. По-третє, у цьому випадку ми не можемо виключати версії про початок так званої війни компроматів. По-четверте, ми живемо ще у далеко не правовій державі і ледве не щодня чуємо різного роду гучні заяви, які потім нічим не закінчуються.

У цій історії є один однозначний позитив. Він заключається в тому, що дискусія винесена у публічну площину, на розсуд громадськості і контролюючих органів. А це однозначно краще варіанту, аби в Кобеляках різні конкуруючі сторони почали бити один одному пики чи, не дай Бог, стріляти.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 січня 2019, 10:30 | Кобеляки | Кримінал


1. Oksana / 4 січня 2019, 19:33
Оце банда Джулая пришла в кобеляки.Бабло зшибають з усих пидряд.Бидних валютчикив ганяють кожен день,шоб Ти им платили.Оце в Джулая аппетит.Грош им цина
2. Beri Mor / 4 січня 2019, 19:50
1.Oksana
«Оце банда Джулая пришла в кобеляки.Бабло зшибають з усих пидряд.Бидних валютчикив ганяють кожен день,шоб Ти им платили.Оце в Джулая аппетит.Грош им цина
»

Це називається "Жити по-новому!"
3. arturwanga / 4 січня 2019, 21:42
Cкорiш за все це правда тому що я знаю що i сiльским головам теж пропонують по 50 тисяч гривень дать на гсм . Тай по iншим питанням дуже все похоже на правду.
4. orakul / 5 січня 2019, 08:16
"ми живемо ще у далеко не правовій державі " Гіпотетична правова держава - це ще більша ілюзія ніж коммунізм. Просто, одну цяцянку замінли іншою, розікравши до нитки побудоване старшим поколінням "будівників комунізму" і обплювавши могили і подвиги своїх предків. Що буде далі? Та й до ворожки не ходи - далі буде "експропріація експропріаторів". Коли це станеться, те так важливо. Важливо зрозуміти сам принцип, який успішно працює віками. Так що, якщо хтось думає, що стане рокфелером на ниві бізнесу і буде ним вічно, то він глибоко помиляється. Прийде час, і всі надбання хфермерів і бізнесменів голодний народ експроріює. Коли це буде? Як тільки виникне у правлячої верхівки така необхідність, так відразу і клич буде - на барикади. Грошей для нової реголюції нової огидності потребується ще менше ніж для майдану.
5. Чудо Юдо / 5 січня 2019, 09:32
Цікава у всіх коментаторів реакція...
От поліцаї гімнюки, хочуть збити грошей із нелегального підприємця.
Ніхто щось, по-перше, не загадав бандюків, які зіб’ють із цього нелегального підприємця бабло (якщо не зіб’ють поліцаї). Тобто, вони ніякої поганої реакції не викликають?
А, по-друге, як щодо самого підприємця? Він торгує м’ясом (наприклад) без дозволів і санітарного контролю, але він бідолашка, бо з нього грошей хочуть збити. А що, хіба це не логічно, що таких полюбе шманатимуть як поліцаї так і бандюки? І правильно - а кому він пожаліється? У прокуратуру? Щоб його тут же за яйки взяли за нелегальну діяльність?
А чи не дешевше буде таки оформитися?
6. Slavko / 5 січня 2019, 10:40
5.Чудо Юдо
«Цікава у всіх коментаторів реакція...
От поліцаї гімнюки, хочуть збити грошей із нелегального підприємця.»

Правильно. У цього автора постійно така реакція на місцеві події. Тобто, однобока або кособока реакція... Ну, припустимо, отримає той поліцейський двісті гривень чи тисячу. А чим він буде гіршим за інших держслужбовців ? Назвіть хоч одного такого, хто живе тільки на саму зарплату ? Або хоч одного нормального підприємця в Кобеляках, що сумлінно платить податки, не дере три шкури і продає або робить щось якісне ?! Те саме з журналістами, які чомусь ані слова погано про місцеву владу. Тому всякі такі «статейки» часто виглядають або особистим зацікавленням, або простим длубанням в лайні.
Щоб говорити про високі матерії, треба самому стояти високо.
7. Filon / 5 січня 2019, 11:47
6.Slavko
« Slavko»

Ага. І назвіть хоча б одного громадського ахтивіста, який десь працює, дає роботу іншим, платить податки і робить посильний внесок у розвиток території на якій живе. Стініслав, Ви скільки годин у своєму житті легально працювали?
8. alist / 5 січня 2019, 12:04
Стаття просто супер, але після неї багато питань. Наприклад таких:
- ховаються від всих (податкової, поліції, пенсійного), а тут аж побігли в редакцію.
- заставили заплатити 1000 гривень. АЖ 1000! ТИСЯЧУ!!!! А через 3-4місяці приїжуть ще по 1000. Скільки там налогів в місяць платити? 1000-2000 мінімум? скільки штраф за неоформлених - сто тищ. за каждого. А тут аж тисячу!! стрясли, так возмутітельно, що аж в редакцію побігли. Та каждий підприємець душу продасть аби замість нинішніх налогів платити 1000гривень раз в 3 місяці.
- А ще наприклад, коли бігають з такими заявами, то в усих случайно перестає робити мобілка. В каждого в кармані по суті диктофон із відеокамерой. Де відео? Де хоч аудіо запис??? Це ж була б бомба. Де вони?

- Хтось вірить що нач. карного розшуку буде САМ їхати і трясти по 1000 грн? Та він за 10000 ж... від стульця не відірве, а когось понижче пошле.

А друга половина статті трохи дає відповідь для чого все це.
- Шо за "голова формування з охорони громадського порядку в Бутенківській ОТГ."??? Хай простять мене бутенківці, но тепер що в кожному селі таке буде? Якщо він голова, то логічно подумати там є і члени, хто вони? Чи не буде там офігенних прізвищ?
- а на якій основі діє "формування з охорони громадського порядку в Бутенківській ОТГ."? Що робить? Тоже по 1000грн. трясе на нужди Скрильника? На краску.
- А чи не офігенне совпаденіє коли в райвідділ відвозять водія який міг дати свідчення про скупку ворованого топлива, і тут же в Бутенках піднімається «кіпіш» і в райвідділ летить «гонєц» визволяти/заткнути рота/договоритись...? А чи по поводу кожного затриманого у Романа так болить душа і він летить в райвідділ защищати закон?
- А главний у мене вопрос - А чого у "голови формування з охорони громадського порядку в Бутенківській ОТГ.", який так перелякався що зараз розкужуть коли, кому, здають соляру, прізвище совпадає ще з одним непростим кобелячанином, який по совместітєльству хазяїн незаконних АЗС по району? І в яго зараз тьорки з Джулайом
9. Slavko / 5 січня 2019, 12:39
7.Filon
«Ага. І назвіть хоча б одного громадського ахтивіста, який десь працює»

Працюю з жовтня місяця, офіційно. Улітку місяць відпрацював із власної ініціативи на громадських роботах тимчасового характеру, офіційно. Між тим насаджував зелені насадження, у тому числі самотужки. Погано ви знаєте активістів.
10. arturwanga / 5 січня 2019, 13:21
Прикол в тому що бiльш за все вже нашi засранцi реффформованi полiцейськi-мiлiцейськi хабарi беруть i мукою, мiшок якоi вчора приблизно в 15-00 тягли в райвiддiл.
11. arturwanga / 5 січня 2019, 13:40
Ну а вiдносно громадьских активистiв то скажу так що тих активистiв яких я знаю всi працюють,хто офiцiйно хто нi,хоча це не проблема активистив що вони працюють неофiцiйно а нашоi згнившоi влади,тай вiдносно податкiв це попав пальцем в небо нетуди,i вiдносно роботи теж мимо,а от вiдносно розвитку територii так скажу ми i так робимо значно бiльше нiж всi разом взятi непотрiбнi органи нашоi влади або якщо бути точнiшим зграя брехунiв та ворiв
12. Filon / 5 січня 2019, 13:54
8.alist
« alist»

Шановний користувач. Нарешті...Нарешті стали зявлятися адекватні коментатори. Все логічно і по суті.
А всі підприємці, які працюють у тіні нарешті мають задуматися і зрозуміти. Рано чи пізно заплатять усі.
Єдине із чим можу подискутувати, це із приводу сум. Бізнесмени біднішають. Або легалізуються. І наскільки мені відомо «звідти» тобто із силових структур, то зараз не гребують і тисячею.
13. Vadim18228 / 5 січня 2019, 13:58
Нещодавно в "ЕХО" Джулай розповідав Філоненку що йому знайомі вже Кобеляки, він декілька років назад займався справою по вбивстві Оксани Корсун. Тоді справу по сьогоднішній день не розкрито,але кармани на чужому горі набив собі добре.Брали обиски у самих багатих людей району які даже незнали Оксани.Підкидали патрони і не тільки,Лісний тоді звертався в ехо на відео як його бомбили міліціанти на гроші,шо ви на це скажете???
14. Filon / 5 січня 2019, 13:58
9.Slavko
«Працюю з жовтня місяця, офіційно. Улітку місяць відпрацював із власної ініціативи на громадських роботах тимчасового характеру, офіційно. Між тим насаджував зелені насадження, у тому числі самотужки. Погано ви знаєте активістів.»

Вибачте. Аж три місяці пропрацював. Пора вже й про пенсію подумати.
15. Vadim18228 / 5 січня 2019, 14:07
Джулай не брезгуе нічим. Буде дома жінка пиріжки пикти...
16. Slavko / 5 січня 2019, 15:01
14.Filon
«Аж три місяці пропрацював»

А години порахувати що, не можете ?
Так, як працюєте ви, я краще не працюватиму.
17. Slavko / 5 січня 2019, 15:03
Як за статейки дійсно дадуть по зубам, тоді й починайте їх писати
18. Slavko / 5 січня 2019, 15:06
А про особисте життя пропоную не розвивати
19. Beri Mor / 5 січня 2019, 15:29
16.Slavko
«А години порахувати що, не можете ?»

А ще краще хвилини,тоді взагалі звучатиме солідно.
18.Slavko
«А про особисте життя пропоную не розвивати»

Та правильно,про чуже розвивати приємніше.
20. Slavko / 5 січня 2019, 15:45
19.Beri Mor
«про чуже розвивати приємніше»

Щось не пригадую такого. Коли це журналістська діяльність стала приватною справою кожного ? А чого ? Проголосити себе журналістом, зробити посвідчення та й відстоювати потихеньку власні інтереси. Дійсно, що тут поганого, такі часи пішли ?.. Ніби, нічого. Тільки визначення поняття «журналіст» вам прийдеться поміняти, бо, слава Богу, ще не всі думають так, як ви.
21. Filon / 5 січня 2019, 15:48
6.Slavko
«Щоб говорити про високі матерії, треба самому стояти високо»

Так говорив Стас Заратустра.
22. Oksana / 5 січня 2019, 20:26
Пане Джулай!!!Як вам не соромно перед родиною загиблої Оксани Корсун,ви воспользувались ситуаціею,чужим горем,брати обиски в людей які ніяким боком до загиблої не відносились,даже не знали хто вона така,саме цікаве те що ці люди успішні біснесмени,в яких е гроші.Яким тоді підкидали все що тільки можна,аби здерти гроші.Всі Кобеляки тоді були в шоці з вашого беспріделу.Впершу чергу вам треба вибачитись перед її родиною і сходити до церкви.Запамятайте одне на чужому горі щастя не построеш!!!
23. alist / 5 січня 2019, 23:31
12.Filon
«Єдине із чим можу подискутувати, це із приводу сум. Бізнесмени біднішають. Або легалізуються. »

Я думаю правильно буде сказати, що в кожного своя точка зору. Бо з моєї точки зору, біднішають хіба ті бізнесмени, що помідори на 3 сотках ростять і літом на базарі ними барижать. А от отстальні зовсім не біднішають, хоча б того, що ті хто біднішає, не будуть купляти автомобілі один за одним, по закордонних курортах розсікати і грошима сорити. Наприклад, подивіться на мобілки дітей цих бізнесменів (і більших і маленьких), чи погляньте як вони тратять бабки в полтавських магазинах (іноді пересікаюсь там з декими). Ну і т.п. Тільки не подумайте що я забороняю їм зароблені витрачати, просто тошнить, коли таке купить тачку за 10000+ долларів, виліза з неї з айфоном і розказує про те як він бідно живе і налоги адські, яке там оформлення. А самі ще й неоформлених держуть на 3000-4000 грн., а барижать товаром по цінах більших чим в Польші, де робочим платять набагато краще.
А відносно легалізації, то я знаю пару і таких хто закрився як підприємець, і працює далі по чорному, бо так дешевше.
13.Vadim18228
«Підкидали патрони і не тільки,Лісний тоді звертався в ехо на відео як його бомбили міліціанти на гроші,шо ви на це скажете???»

Боже, хоч Лісного не згадуйте, до сих пор піврайону помне, його виходки з автоматом (чи карабіном на нього схожим) який він в багажнику возив, там і підкидати нічого не треба, скоріше боялись лишнього не найти.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації