Вхід | Реєстрація

Військовим підвищать зарплати, а в школи закуплять автобуси

Військовим підвищать зарплати, а в школи закуплять автобуси

Хоча державний бюджет-2019 Верховна Рада ухвалила ще в листопаді минулого року, вважаємо незайвим нагадати, на які галузі нардепи заклали найбільше грошей. 

Відповідно до закону, наступного року державні доходи плануються на рівні 1, 026 трильйона гривень, а видатки — 1,112 трильйона. Дефіцит бюджету становить 89,99 мільярда.

На погашення кредитів планується витратити 417,45 мільярда гривень. При цьому 145,2 мільярда піде на обслуговування держборгу.

Зростання валового внутрішнього продукту сягне 3 відсотки. Водночас економісти прогнозують, що інфляція знизиться з 9 до 7,4 відсотка. Курс долара зросте до кінця року до 29,4 гривні за долар.

 

У пріоритеті залишаються оборона, освіта і медицина

У цьому році на підвищення обороноздатності та безпеки передбачено понад 5 відсотків ВВП, тобто — 211,9 мільярда гривень. Ці кошти, зокрема, підуть на підвищення зарплат військовослужбовцям та поліцейським. На розвиток озброєння і військової техніки держава витратить 30,2 мільярда, а на будівництво чи придбання житла для військових – 1,8 мільярда.

На освітні потреби заплановано 127 мільярдів гривень. З них  майже 70 мільярдів складуть субвенції на зарплату вчителям. На фінансування проекту «Нова українська школа» закладено 1,3 мільярда. За ці гроші переобладнають класи, закуплять нові підручники і меблі. Ще 1 мільярд витратять на фінансування Фонду Президента України з підтримки освітніх та наукових програм для молоді. За ці кошти підключатимуть Інтернет у сільських школах та купуватимуть шкільні автобуси. Також у бюджеті передбачені кошти на розвиток інклюзивних класів та спортивних шкіл у регіонах.

У 2019-му уряд збільшить фінансування охорони здоров’я на 10 відсотків. Загалом держава виділить на медицину 95,7 мільярда гривень. Більшість цих коштів (55,5 мільярда) будуть витрачені на впровадження медичної реформи в регіонах. Зокрема — на покращення амбулаторій, стаціонарної та екстреної меддопомоги. До 15,3 мільярда зросте фінансування первинної ланки медицини. З 1 січня сімейні лікарі й терапевти отримуватимуть гроші винятково за системою «гроші йдуть за пацієнтом». Програма «Доступні ліки» отримає 1 мільярд, «Безкоштовна діагностика» — 2 мільярда, а пілотний проект реформування системи екстреної допомоги  — 1 мільярд.

 

Монетизація та підвищення зарплат і пенсій

Бюджет передбачає також підвищення зарплат і пенсій. На це Міністерство соціальної політики отримає 198,6 мільярда гривень.

Мінімальна зарплата збільшиться до 4173 гривень. Прожитковий мінімум у грудні становитиме 2027 гривень.

На виплату пенсій держава спрямує 168 мільярдів. З липня мінімальна пенсія налічуватиме 1564 гривні, а з 1 грудня — 1638.

Також зміниться система виплати субсидій на житлово-комунальні послуги. Загалом на субсидії виділять 55 мільярдів, з яких 20 мільярдів будуть виплачені за проектом монетизації.

Нагадаємо, що депутати Кобеляцької районної ради затвердили бюджет на рівні 313 мільйонів. У 2019-му доходи міської ради складуть 11 000 000 гривень.

Бюджет Новосанжарської районної ради становитиме 11,3 мільйона гривень, а Новосанжарської селищної ради — 52 116 024  гривні.


Автор: «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2019, 10:23 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації