Вхід | Реєстрація

Знову шахраї

Знову шахраї

Під час традиційної прес-конференції начальник Кобеляцького райвідділу поліції Сергій Джулай та його заступник Тарас Несторик підвели підсумки роботи за тиждень та розповіли про новий для нашого району вид шахрайства.

Сергій Джулай проводив прес-конференцію уже в статусі повноцінного начальника райвідділу поліції, без доповнення «тимчасово виконуючий обов’язки».

Начальник поліції передусім повідомив, що минулий тиждень пройшов спокійно, без надзвичайних подій. І висловив сподівання, що в цьому є заслуга поліцейських. Сергій Джулай повідомив, що зараз співробітники Кобеляцького райвідділу поліції несуть службу в посиленому режимі. У цьому їм допомагають спецпризначенці, котрі прибули з Полтави.

Протягом минулого тижня в районі були зафіксовані кілька злочинів, частина з яких уже розкрита. Так, розкрита крадіжка із проникненням у помешкання. Із п’яти звичайних крадіжок розкриті дві.

Був зафіксований випадок незаконного заволодіння транспортним засобом. У пенсіонера, мешканця села Шевченки, викрали квадроцикл. Це був єдиний доступний чоловікові засіб пересування. Поліцейські прохають усіх небайдужих громадян сприяти оперативному розкриттю цього злочину шляхом надання достовірної інформації про злодія та місце перебування вкраденого квадроцикла.

Сергій Джулай підкреслив, що один злочин був оперативно розкритий завдяки наявності запису на камері відеоспостереження. І наголосив, що буде продовжувати наполегливу роботу із тим, щоб у всіх населених пунктах Кобеляцького району були встановлені камери відеоспостереження. А інформація із них акумулювалася в єдиному центрі, що має знаходитися в черговій частині райвідділу поліції.

 

Чотири види шахрайства

Тарас Несторик, заступник начальника–начальник сектору кримінальної поліції, розповів про найбільш розповсюджені види шахрайства. Їх чотири.

Перший. Покупка товарів через інтернет–магазини. Шахраї продають оголошення чи рекламу, вимагають попередню оплату. А потім або зовсім не поставляють товар, або присилають продукцію неналежної якості. Єдиний дієвий спосіб уберегтися від цього виду шахрайства — не робити попередню оплату.

Другий вид. До людей, у основному одиноких пенсіонерів, приходять люди, які представляються працівниками соціальних служб або приватних компаній. І розповідають про обмін грошей. А потім або обкрадають оселю, або обманним шляхом видурюють гроші. Тут потрібно проявляти увагу. Адже про такий захід, як обмін грошей, обов’язково і заздалегідь повідомлять у засобах масової інформації. Краще взагалі не пускати до себе в будинок незнайомих людей. Таким видом шахрайства в основному «грішать» особи ромської національності.

Вид третій. Шахраї телефонують і говорять, що близька вам людина перебуває в небезпеці. А для того, щоб їй допомогти, терміново потрібні гроші. При цьому розповідають про наступні «біди»: ваш родич скоїв ДТП, скоїв злочин, потрапив у лікарню. У таких випадках потрібно зберігати спокій. Краще не приймати поспішне рішення самостійно, а порадитися з іншими родичами чи знайомими.

Четвертий вид — «найсвіжіший». Шахраї три рази вам дзвонять із різних мобільних телефонів. Кажуть, що помилилися номером чи взагалі мовчать. Потім вони телефонують оператору. Знаючи номери трьох останніх дзвінків, вони отримують доступ до вашої сім-картки. А з цим — і до кредитних карток. Після цього зловмисники або знімають гроші із вашої картки, або беруть кредит. Вас повинні одразу насторожити дзвінки із незнайомих номерів і блокування вашого телефону. Одразу намагайтеся додзвонитися до банку, який видав кредитну картку, і вимагайте заблокувати її.

Жертвами таких шахраїв уже стали кілька жителів Кобеляк і Біликів. У іншій публікації номера ми опишемо ці випадки, отримавши інформацію з перших уст.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2019, 09:43 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації