Вхід | Реєстрація

Валентина Бабенко: «Допомогу від міськради довелося «вигризати»

Валентина Бабенко: «Допомогу від міськради довелося «вигризати»

Вдова загиблого на Донбасі кобелячанина має претензії до міської влади щодо соціального захисту. Редакція проаналізувала, яким пріоритетам віддає перевагу міськрада. Зокрема, ми порівняли витрати на футбол і газету з витратами на соціальний захист населення.

Днями до редакції зателефонувала, а згодом і завітала жителька Кобеляк Валентина Бабенко. Чоловік Валентини Віктор був одним із перших загиблих кобелячан у ході військової операції на Донбасі. Зараз жінка має відповідний статус і користується певними пільгами, наданими державою. Зокрема, їй відшкодовують 50 відсотків витрат на комунальні послуги в межах соціальних норм. Це — гарантована державою пільга.

Водночас Валентина Бабенко розповіла, що Полтавська обласна рада рекомендувала органам місцевого самоврядування запровадити додаткову пільгу для членів сімей загиблих на Донбасі. Йдеться, знову ж, про 50‑відсоткову компенсацію за житлово-комунальні послуги, які в такому випадку стають для вдів і дітей загиблих фактично безкоштовними.

Валентина говорить:

— Я спілкуюся із вдовами з інших регіонів. Там місцева влада компенсує оті «свої» п’ятдесят відсотків. Та що там говорити, у Сухинівці теж депутати це роблять. А ось у Кобеляках — ні. Мені і таким, як я, довелося буквально «вигризати» у міської ради одноразову матеріальну допомогу. Дали в кінці 2018 року дві тисячі гривень. А ще навесні через свою газету відрапортували, що дали сім’ям загиблих ці гроші. Це мені люди розповіли. Узагалі, у міській раді ставлення до нас, до вдів, таке, ніби ми їм щось винні. Подарунки дітям і то не дали. Кажуть, що грошей у них немає. А чому ж у інших є ті гроші?

Тетяна Опришко, мама загиблого Юрія Сітяєва, розповіла схожу історію. Вона каже:

— Як тільки вибрали Копельця, то він нас чув. Я ходила і просила, щоб допомогли воду провести. Допомогли. Я подзвонила, подякувала міському голові особисто. І в газеті про це розповіла. А потім усе закінчилося. У 2017 році ледве дали 500 гривень на ремонт. У кінці 2018‑го видали дві тисячі матеріальної допомоги. Я й за це вдячна. Але ж у інших містах членів сімей загиблих і на безкоштовні медобстеження возять, і комунальні послуги компенсують. Та не в нас. Зразу після виборів згадали, а зараз забули. Я сама плачу за все. І за воду та відходи теж. Ну, держава, спасибі їй, допомагає.

Згідно з інформацією управління соцзахисту, на території Кобеляк станом на початок 2019 року проживає лише п’ять сімей загиблих на Донбасі, які користуються 50‑відсотковою знижкою на оплату комунальних послуг. За словами Валентини Бабенко, загальна сума витрат на комунальні послуги в неї становить близько 10 тисяч гривень. Половину компенсує держава. Тобто, міська рада могла б доплатити всього-на-всього 5 тисяч гривень у рік. У Тетяни Опришко витрати менші ледве не вдвічі. Тобто, загальна сума витрат на додаткову компенсацію вдовам і членам сімей загиблих у Кобеляках за рік навряд чи перевищить 25 тисяч гривень. Але у міському бюджеті грошей на ці потреби немає.

Між тим, у Кобеляках прийнятий і «висить» на офіційному сайті міськради документ під назвою «Програма підтримки мобілізованих, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей — мешканців міста Кобеляки на 2016-2019 роки». У ньому чорним по білому написано, що міська влада зобов’язується надавати допомогу не лише членам сімей загиблих, а всім учасникам АТО. Там аж 14 пунктів. Зокрема, пункт 8 — «Звільнення учасників АТО та членів їх сімей від сплати за житлово‑комунальні послуги».
А от, жінки, які втратили своїх рідних на тій війні, стверджують, що оплачують навіть місцеві послуги — водопостачання та вивезення твердих побутових відходів.

Безумовно, важко уявити, щоб із кобеляцького міського бюджету компенсували витрати на оплату ЖКП всім учасникам АТО. Навряд чи на це вистачить коштів. Але 25 тисяч для сімей загиблих?

Та грошей немає. А ось на інші цілі гроші є завжди і понад план. Аналізуємо цифри зі звіту державного аудиту виконання міською радою бюджету за 2017-ий та першу половину 2018 років.

ЦИТАТА:

«Аудитом встановлено, що протягом періоду, який підлягав дослідженню, на виконання заходів наявних затверджених міською радою програм в галузі охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення, громадської безпеки та протидії правопорушенням, фінансування було відсутнє або на їх виконання спрямовувалися мінімальні кошти, зокрема:

  • Програма профілактики правопорушень у місті Кобеляки на 2016-2019 pоки не фінансувалася протягом 2017 року — І півріччя 2018 року;
  • Програма оздоровлення та відпочинку дітей міста Кобеляки на 2018-2022 роки — станом на 30.06.2018 профінансована на 27,6 тисячі гривень або на 18,4%;
  • Програма підтримки мобілізованих, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей — мешканців міста Кобеляки на 2016-2019 роки за 2017 рік профінансована на загальну суму 20,0 тисяч гривень, протягом І півріччя 2018 року — на 1,0 тисячу гривень».

І в той же час за 2017‑й — першу половину 2018‑го року місто витратило 155 тисяч гривень на інформаційний бюлетень «Наше місто», який фактично є засобом масової інформації.
Окрім того, у Кобеляках, де немає коштів на підтримку сімей загиблих і на оздоровлення дітей, функціонує комунальний футбольний клуб. І туди грошей не шкодують.

Знову ж, офіційні дані аудиту:

«Зокрема, відповідно до Програми соціально-економічного розвитку міста Кобеляки на 2017 рік, запланований обсяг фінансування Громадської організації «Футбольний клуб «Кобеляки» (далі — ГО «ФК»Кобеляки») становив 291,0 тисячу гривень, тоді як фактичне фінансування здійснено в розмірі 487,9 тисячі гривень, що на 67,7% більше від запланованого показника. При цьому варто зауважити, що зміни до Програми в частині обсягу фінансування за відповідним пунктом рішеннями сесії Кобеляцької міської ради не вносилися.

Аудиторським дослідженням встановлено, що 83,4% від загальної суми фінансування складають видатки на харчування гравців «Футбольного клубу «Кобеляки».

Далі аудитори констатують, що протягом квітня-травня 2018 року на фінансування ФК «Кобеляки» міська рада витратила 228 тисяч гривень. Із цієї суми 99,7 відсотка пішло виключно на харчування футболістів. Усього ж на фінансування футбольної команди міські депутати виділили за 2017-й — першу половину 2018 року 718 тисяч гривень. У той же час, на дитсадки депутати розкошелилися на 22 тисячі гривень. У 2018 на сто тисяч купили меблів у дошкільні навчальні заклади, де виховують дітей їх виборців. На все інше грошей не вистачило, футболісти з’їли.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2019, 13:14 | Кобеляки | Фінанси


1. КАМаз / 19 січня 2019, 22:44
719 тисяч це офіційно тільки. А ще Водоканал та КП МСС зкидають на футбол дань постійно. І всі шакали-депутати тихенько хоботом махають так сан санич так! А Валя і всі інші родичі загиблих пахану пофіг. Що на це скаже засланий козачок пахана? Місто заметене, замерзле, тротуарів нуль всі ходять по дорогам і всим все добре. І не потрібно жалітись люди вибрали тепер пожинайте плоди свого вибору. Пахан привик все життя так жити і не зміниться ніколи, не чекайте від цього козла нічого хорошого.
2. orakul / 20 січня 2019, 08:10
1.КАМаз
«А Валя і всі інші родичі загиблих пахану пофіг»

Ну на це є елементарна відповідь із минулого і виглядає вона так: "я его туда не посылал". І Копелець буде правий. Перейматися пільгами чи ще чимсь повинна держава а не громади. Це виходить, що мало того, що з карману пересічного відраховують навіть з пенсій на те, щоб направити хлопців на убой, а потім з того ж карману ще й на зебезпечення його сімї? Вибачайте, для цього є держбюджет. Крім того «пахан» і в підметки не годиться минулим керівникам, щодо поваги до будь яких ветеранів. Ну я ж тут вже приводив ссилку на те, як кАманда Ісипа тупо виселила діда інваліда. Дід не ходив до міськради требувати якихось пільг чи допомог, як герої статті. Дід хотів спокійно дожити віку, хотів, щоб його тупо не чіпали. А його - під тин. Посилання на www.youtube.com
3. orakul / 20 січня 2019, 08:18
Тута ще така інфа попалась спецально для атошників і з укрсайту, корисно почитати. А то всі чомусь думають, що влада їм щось винна. Винні завжди будуть вони. Точно так, як зараз стали винними ветерани ВВВ, Афганці, Чонобильці. Посилання на strana.ua
4. Slavko / 20 січня 2019, 09:58
Пане Філоненко, респект за таку статтю ! Інтерес громади до бюджету – це той напрямок, в якому всім треба рухатись. Щодо Сухинівського бюджету – там атошникам дали по гектару землі, і тієї половину самі здають в оренду
5. КАМаз / 20 січня 2019, 11:47
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Ну ти і сука Валера Коробчинський! Таких тварюк як ти треба ще пошукати!
6. orakul / 20 січня 2019, 14:14
5.КАМаз
«Таких тварюк як ти треба ще пошукати!»

Ти знаєш, мене змалку вчили поважати старших і жаліти дітей. Вас такому вже не вчили, а шкода. Я ще можу припустити, що по вашим поняттям дід завиним тим, що живим з війни вернувся. Вернувся живим, та й ще щось вимагав, наче мало йому пенсії. А ти скажи, по секрету, чим малі діти завинили? Посилання на www.youtube.com
7. alist / 21 січня 2019, 09:53
Так вихід є, раз ми знатно відкормили футболістів, то нехай вони разом з тренером вилазять на вулиці і кидають сніг, а з весни, як сніг кінчиться поїдуть в АТО.

А серйозно, так давайте пощитаєм 2017 і 1 половина 2018р. - 718 тис. грн. Це 546 днів. 83,4% цих бабок, вони зжерли, це 598,8 тис. 11 хфутболістів+тренер, це 49,9 тис на одне рило, або 91 гривня 39 копійок в день. воно наче не так і багато, але виходить це десь кіло ковбаси в день в одну ротяку, або 13-18 кіло картошки, або...
Тобто в нас в місті є 12 знатно відкормлених кнуриків, які можуть і сніг кидати і водопроводи рити, і в футбол грати. Де ж ви богатирі?
Аще питання до футболістів - вас що дома не кормлять, тільки за щот міста?
А серйозно, можна представити які сабантуї за ці бабки роблять, або в карман ці бабки пхають.

Змінено 21.01.2019, 14:06
8. Slavko / 21 січня 2019, 20:45
5.КАМаз
«Валера Коробчинський! »

Це хто тут?
9. orakul / 21 січня 2019, 21:31
8.Slavko
«Це хто тут?»

Та ти вже спізнився. Перейди на Томоса, там ще один крутий вичислятор, ну тіпа Шерлок Холмс, працює. "121. 1juriy / - Філоненко Ігор Миколайович- можете не відповідати.Я нарешті зрозумів orakul і Filon це одна і та людина.Ось у чому авторитет.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації