Вхід | Реєстрація

Негайно «прив’яжіть» номер телефону до паспорта

Негайно «прив’яжіть» номер телефону до паспорта

Інакше ризикуєте буквально за лічені хвилини залишитися без грошей та ще й з кредитними боргами. В Україні набуває обертів новий вид шахрайства, котрий без перебільшення можна назвати інтелектуальним. Жертвами розумних шахраїв уже стали не менше десятка жителів Кобеляк і Біликів.

Про нових шахраїв‑інтелектуалів редакції розповіли мешканці Кобеляк, підприємці Віктор та Дмитро Савенки. Батько й син майже одночасно стали жертвами шахрайських дій. І вирішили вчинити шляхетно: чоловіки не стали соромитися, поодинці переживати свою проблему і чекати, доки й інші земляки залишаться без грошей, зловтішаючись із чужого горя. Батько й син винесли проблему на публічний рівень, щоб попередити про небезпеку людей.

Далі наводимо фактично без змін текст заяви, написаної Дмитром Савенком до Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

27 грудня 2018 року на мій телефон надійшло текстове повідомлення від оператора мобільного зв’язку Vodafone наступного змісту: «Увага! Заявка на зміну сім-карти №… Якщо Ви не подавали заявку, телефонуйте 0800400111 (безкоштовно з будь-якого номера в Україні)».

Я побачив це смс близько 20‑ї години. На той момент мій номер телефону вже не працював. Узявши телефон дружини, я зателефонував на свій номер. Виклик ішов, але абонент, який заволодів моїм номером, його відбивав. Після цього я зателефонував оператору Vodafone і розповів про смс і про те, що не подавав заявку на зміну сім-картки, і попросив негайно її заблокувати. Оператор відповів, що «сімку» буде заблоковано. Через кілька хвилин я знову подзвонив на свій номер. Він, як і раніше, діяв, а виклик відбивали. Знову зателефонував оператору. Той повідомив, що із мого номера одразу зателефонували, зняли блокування і встановили послугу «Обмеження на віддалену заміну сім-картки». З цього моменту я вже не міг заблокувати свій телефонний номер. Щоб це зробити, я мав особисто з’явитися із оригіналом паспорта у відділення Vodafone. А воно розпочне свою роботу лише вранці наступного дня. Зрозумівши, що щодо мене відбуваються шахрайські дії, я спробував зайти на Приват 24. Але не зміг цього зробити, адже шахраї вже здійснили цю операцію і змінили пароль. Я почав телефонувати на «гарячу лінію» ПриватБанку 3700, паралельно не полишаючи спроб зайти на Приват 24. Мені це вдалося. Але лише через те, що вхід на моєму телефоні можливий за відбитком мого пальця, а не лише по паролю, який змінили шахраї. Буквально через 30 секунд мені почали надходити повідомлення із шестизначними паролями. Зазвичай так відбувається, коли через Приват 24 проводять якісь фінансові операції. Але оскільки смс надходили на мій особистий телефон, а не на вкрадений шахраями номер, вони не змогли провести операції і перерахувати мої гроші на потрібні їм рахунки. Врешті мені вдалося додзвонитися до оператора ПриватБанку і заблокувати свій фінансовий номер в мережі банку. Далі мені надійшло повідомлення про те, що були «зламані» моя основна електронна пошта та аккаунт в соцмережі Фейсбук.

Наступного дня, 28 грудня 2018 року, я написав відповідну заяву про вчинення щодо мене шахрайських дій до Кобеляцького райвідділу поліції. Заяву було прийнято і зареєстровано. Потім я поїхав до місцевого відділення Vodafon із своїм паспортом, щоб відновити вкрадений шахраями номер телефону. Але консультант у відділенні повідомила, що в неї вже третій день поспіль «висить» база і вона не може прийняти заявку.

Я розумів, що із моїм номером продовжують вчиняти шахрайські дії. Тому був змушений терміново їхати в Полтаву і там у салоні Vodafone відновлювати номер. По дорозі я кілька разів телефонував на свій номер із номера дружини. Номер був на зв’язку! Мені навіть вдалося поговорити із шахраєм, представившись співробітником кредитної фірми. Я попросив уточнити мої паспортні дані. Виявилося, що шахрай їх знав!

У салоні мені врешті вдалося відновити свій номер. Я одразу «прив’язав» його до паспорта. І попросив оператора надати інформацію про дзвінки на мій номер і місце його перебування. Мені відповіли, що такої інформації не надають.

Далі я відновив доступ до своєї електронної пошти. І одразу побачив листи із різних кредитних фірм, таких як ООО ФК «Бізнес Капітал» (Київ), ООО «Авентус Україна» (Київ), ТОВ «Фінансова компанія «Дінеро» (Київ).

Я почав телефонувати на вказані номери цих фірм і запитувати, чи не вчинялися щодо мене шахрайські дії. Від них дізнався, що на ці фірми надійшли заявки від мого імені, з використанням мого номера телефону, моїх особистих даних і скан-копій мого паспорта та ідентифікаційного коду. Більшість заявок на кредит були відхилені. Лише фірма «Бізнес Капітал» видала кредит на суму 3 тисячі гривень строком до 12 січня 2019 року. Я зв’язався по телефону із оператором цієї фірми і повідомив, що кредит на мене був оформлений незаконно, шахрайським способом. Також попрохав надати мені кредитний договір і всю інформацію за ним. На що отримав відмову і пораду звертатися в поліцію.

Повернувшись додому, я відновив свій доступ до Приват 24, електронної пошти, аккаунту Гугл і сторінки у Фейсбук. Після цього я зміг дізнатися, що всі шахрайські дії щодо мене вчинялися із пристрою HUAWEI YS ІІ.

Потім я написав ще одну заяву до поліції про те, що на моє ім’я шахрайським способом взяли кредит.
Також хочу повідомити, що подібні шахрайські дії в період із 26 по 29 грудня були вчинені щодо моїх рідних і знайомих. Усі вони написали заяви до поліції.

Отака історія. Крім родини Савенків та їх знайомих жертвами шахраїв стали ще кілька кобелячан і біличан. І в будь-який момент цей список може продовжитися і вашим прізвищем.

 

Отже, що потрібно знати про дії шахраїв

Вони купляють сім-картку без номера. Потім блокують ваш номер. Дзвонять оператору і просять це зробити, говорячи, що втратили телефон. При цьому називають два чи три номери абонентів, які дзвонили на ваш номер. Цього оператору достатньо. Він не буде дзвонити і перевіряти, чи дійсно не діє ваш номер. Як шахраї дізнаються про номери, із яких вам дзвонили? Інколи спеціально роблять дзвінки зі своїх номерів. Але не це головне.

Оскільки до мобільних телефонів «прив’язані» входи в Приват 24, Ощад 24 та інших платіжних систем, шахраї заходять і туди. І починають використовувати ваші гроші. Окрім того, як виявилося, вони мають копії ваших документів. Тобто, у них є контакт із працівниками банку або інших структур, де брали відповідні копії. Після цього на ваше ім’я беруть кредит.

І вуаля — ви залишаєтесь без грошей і з боргами за кредит. Доводити те, що не ви, а шахраї брали кредит, доведеться через суд. А це — нові витрати часу, нервів та грошей. Окрім того, ви не зможете взяти кредит, адже будете занесені в спеціальну базу даних, як боржник. Тобто — попереду у вас купа неприємностей.

Шансів, що поліцейські розкриють такий злочин, практично немає. Вони просто не знають, як це робити. Дмитро Савенко розповів, що коли подавав заяву в райвідділ поліції, із нього підсміювалися. Мовляв, фільмів про хакерів передивився.

Існує лише один надійний спосіб не стати жертвою таких розумних шахраїв. Це — «прив’язати» свій номер телефону до паспорта. У такому разі заблокувати його із чужого номера неможливо. Для блокування буде необхідно особисто з’явитися у відділення Vodafone із оригіналом свого паспорта. Це можна зробити і в Кобеляках. Послуга є безкоштовною. До речі, абоненти Київстар не стають жертвами таких шахраїв. Це — не реклама, просто факт. Автор цієї статті свій номер до паспорта вже «прив’язав».

P. S. Не кажіть, що вас не попереджали.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 січня 2019, 14:26 | Кобеляки | Кримінал


1. Чудо Юдо / 19 лютого 2019, 09:56
Та це якісь хлопці дуже підготовлені були, раз мали скани паспортів та інші персональні дані. Тут без козлів-співробітників самого банку не обійшлося
2. ИВЕН / 19 лютого 2019, 11:22
а чому ми в суді должні доводити що ми брнкали кредит--
потрібно ЩОБ БАНК доводив що ми кредит брали (нехай застосовує більшу захищеність...нехай доказує що то ми брали КРЕДИТ===

ТАК ПРИ ТАКІЙ ЗЗАЩИТІ БАНК ЛИШИТЬСЯ ВСІХ КЛІЄНТІВ....

ХТО видав кредит-той і відповідає.....
3. orakul / 19 лютого 2019, 13:57
2.ИВЕН
«а чому ми в суді должні доводити що ми брнкали кредит»

Істину глаголиш. Та тільки не здря для них написано у Біблії "И всякий язык состязающийся с тобою в суде ты обвинишь". Вони тупо нараховуватимуть відсотки, а потім виставлять позов на арешт майна. І тут вже прийдется «кредитору» доводити що він таки його не брав. Як колись зізнавався один банкір, головне завдання банку не отрмувати відсотки, а втягти клієнта в кабалу з ціллю привласнення його майна. Ну це так як з Україною зробили. Багато хто дума, що це іграшки, а воно - не іграшки. Прийде час розраховуватися. І мараторій вони продовжують лише тому, щоб не цій кАманді пінку знімати, а вже новій, Беніній. Тільки заради цього у них вибори. А лохи думають, що вибори для того, щоб Юля їм ціну на газ збавила.
4. ИВЕН / 19 лютого 2019, 16:14
Вони тупо нараховуватимуть відсотки, а потім виставлять позов на арешт майна

Ддддда правду кажеш-іяк тут ВИЖИВАТИ---може колись увірветься терпець- да на ВИЛА всю цю блядо ту.....
5. Beri Mor / 19 лютого 2019, 16:46
4.ИВЕН
« да на ВИЛА всю цю блядо ту.....»

Та невже?Одна біда,наказ на це та гроші на вила дає ще більша блядота...
6. orakul / 19 лютого 2019, 17:18
5.Beri Mor
«Та невже?Одна біда,наказ на це та гроші на вила дає ще більша блядота...»

"Так таки так"
7. orakul / 19 лютого 2019, 17:39
4.ИВЕН
«Ддддда правду кажеш-іяк тут ВИЖИВАТИ---може колись увірветься терпець- да на ВИЛА всю цю блядо ту.....»

Навіть балачки про таке будуть називатися антисемітизмом. А крім того, вони ж у себе дома. Он Боголюбов у синагозі каже "Днепропетровск стал по сути еврейской столицей Украины. … И визит президента Израиля господина Шимона Переса к нам сюда, это доказательство того, что это столица Украины". Гарне доказательство? А Шимон продовжує «В значительной степени Украина стала родильным покоем и колыбелью для государства Израиль. Часть наших президентов и премьер-министров уроженцы этой страны, уроженцы Украины. Здесь родились наши великие писатели и поэты. Бьялик - наш национальный поэт, Шалом Алейхем..." То чому і не вернутися в «колыбель» як свідомі поперебивають один одного, а хто лишиться живим - порозбігаються до ляхів? А ще Шимон каже "сегодня 400 тысяч евреев выходцев из Украины проживают в государстве Израиль. Они отстраивают нашу страну, они не ненавидят Украину, а как раз наоборот, они любят эту страну". І тут свідомі розцвітають. Як же, це ж не кляті москалі, вони он люблять Україну, сам президент це сказав. В їхніх каструлях відразу виникає образ, як вони і їх люблять. Правда, про це Шимон не сказав, але каструлі так чомусь думають. А люблять вони їх так, як Бьялик Росію любив пишучи: "Когда сотрется лыковая проба, Когда заглохнет красных криков гул - Мы станем у берёзового гроба. В почётный караул". Не вигоріло тоді. Сталін показав де раки зимують. Свідомі й досі за "леннінською гвардією" сльози проливають. Тепер вони новий заход роблять. Так що каструлеголові їм поки що потрібні. Ще трішки поживуть.
8. ИВЕН / 19 лютого 2019, 17:40
згоден на всі 100(А може їх ДУСТОМ) нагодувати.....
9. orakul / 20 лютого 2019, 09:16
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
8.ИВЕН
«згоден на всі 100(А може їх ДУСТОМ) нагодувати.....»

Нихрена не вийде. Поїдь у Дніпропетровськ і побачи, що у них там є спеціальні кошерні магазини. Усьо передбачено ще Мойсєєм. А от нас так таки да, щодня дустом годують.
10. ИВЕН / 20 лютого 2019, 11:40
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Нихрена не вийде.

але щось же потрібно робити....
11. orakul / 20 лютого 2019, 12:16
10.ИВЕН
«але щось же потрібно робити....»

Треба, щоб пришелепуватий народ зозумів що відбувається. Інакше народ розіпне свого спасителя, так як він Христа розіпнув. У них все прораховано і все розписано у святих писаніях і талмудах. Історія показує, що наш народ ні на що не здатен. Тому прийдеться тупо ждати, коли спесеться "старший брат" і може й нас врятує. От ти тут читаєш коментарі, ти багато здравих тут бачиш? Ну чоловік 3-5 є. Де решта? От тобі і відповідь. У кожного девіз "моя хата з краю". У нас нема еліти. Подивись на вчителів, багато із них розуміє, що відбувається? У нас скалічена молодь. А упороті - вони активні і буйні, і вони задають тон, вони тягнуть народ то у ЕС, то у НАТО і бог зна куди ще тягнутимуть. Вони ковтають будь яку інфу, яку їм підкидають із ящика і лізуть на барикади. А саме це від них і требується. Вони на ура вбивають один одного, розчищаючи землю від біомаси. І при цьому вони вважають, що вони воюють з Путіним, хоча того Путіна ніхто на Донбасі не бачив і ніхто його там не вбив. А от таких самих українців там переколшматили порядочно. А туди де дійсно є російські війська вони і носа не сунуть. Ось тобі приклад бесіди з одним таким вояком. Посилання на www.youtube.com
12. orakul / 20 лютого 2019, 12:29
10.ИВЕН
«але щось же потрібно робити...»

Ось тобі для розрядки приклад, як треба балакати із свідомими. Москаль, він хоч і западенець, хоч і свідомий, але бувший мент, і видно розуму не втратив. Двино звучить "свідомий москаль", це не випадково, це із сфери містики. Але відідрвався він тут класно. Красава. Мабуть адмін це видалить. Посилання на www.youtube.com
13. babcinigor2011 / 20 лютого 2019, 21:44
В г. Лозовая у четырёх клиентов Приватбанка по этой схеме тоже снимали деньги мошенники. Мы написали заявление в полицию и мошенников нашли, а банк требует от нас погасить задолженность. Этот вид мошенничества приобретает массовый характер.
14. ИВЕН / 20 лютого 2019, 21:49
вот вам весь ответ=банки работают под КРЫШЕЙ....
15. Borch / 21 лютого 2019, 15:14
3.orakul
«Істину глаголиш. Та тільки не здря для них написано у Біблії "И всякий язык состязающийся с тобою в суде ты обвинишь". Вони тупо нараховуватимуть відсотки, а потім виставлять позов на арешт майна. І тут вже прийдется «кредитору» доводити що він таки його не брав. Як колись зізнавався один банкір, головне завдання банку не отрмувати відсотки, а втягти клієнта в кабалу з ціллю привласнення його майна. Ну це так як з Україною зробили. Багато хто дума, що це іграшки, а воно - не іграшки. Прийде час розраховуватися. І мараторій вони продовжують лише тому, щоб не цій кАманді пінку знімати, а вже новій, Беніній. Тільки заради цього у них вибори. А лохи думають, що вибори для того, щоб Юля їм ціну на газ збавила.»

Дефолт. Не чули про такий механізм? Скільки країн ним скористались? Скільки країн на даний момент без кредитів? Це світова фінансова система. Вона не ідеальна, але кращого на даний момент не придумали. Не розповідайте про те чого не знаєте, начитавшись казочок.

...

Даний вид шахрайства відомий вже давно. Ще років 7-8 назад, таким методом можна було вкрасти сторінку в соціальних мережах. Тепер в розквіт елекроної комерції при тотальній цифровій безграмотності плюс до того повній неадекватності органів внутрішніх справ, його почали використовувати по інакшому. :) Ну що ж подивимося, у нас же є кібер поліція.
А взагалі, захист від такого виду шахрайства є. Ніколи не передзвонюйте на незнайомі номера. В статі вказано що достатньо декількох номерів які дзвонили на ваш телефон. Це не так. Потрібні номери на які телефонували ви. Шахрай телефонує до вас, потім відбиває, ви передзвонили, вуаля перший номер є. І так декілька раз. Інформація для блокування готова. Маючи доступ до номера отримати доступ в прива24 5 хвилин. А там і до сканів не далеко. Викрити таких шахраїв легко, але чи зможуть це зробити наші мега круті поліцаї, подивимось. Чогось даже смішно стало з слів "Вони просто не знають, як це робити." До чого докотився народ, ужас.
16. orakul / 21 лютого 2019, 17:21
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
17. orakul / 21 лютого 2019, 17:25
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації