Вхід | Реєстрація

Неякісні ліки доведеться возити на перевірку в Полтаву

Неякісні ліки доведеться возити на перевірку в Полтаву

У цьому році українці отримали право повертати неякісні ліки, за які їм відшкодують витрачені кошти. Щоправда, доведеться лабораторно підтверджувати невідповідність медичних препаратів. Працівники Держлікслужби безкоштовно проводитимуть аналіз повернутих ліків. Для відшкодування витрат покупець зобов’язаний зберігати чек.

Що може слугувати підставою для перевірки медичних препаратів:

  • номери сертифікатів на упаковці та самих ліках не співпадають;
  • наявні ознаки фальсифікації препаратів;
  • побічні дії, що виникають після приймання ліків.

У випадку, коли покупець виявив одну з таких підстав, він звертається в територіальне відділення Держлікслужби, пише заяву і віддає на аналіз залишки медпрепарату (мінімум однин блістер для таблеток або п’ять ампул для ін’єкцій).

Експертиза проводиться протягом тижня. Фахівці Держлікслужби безкоштовно нададуть свій висновок.

Для того, щоб захистити препарати від фальсифікації, виробники наносять елементи, що видно під ультрафіолетом. Тому спершу справжність ліків перевіряють за упаковкою. Потім експерти проводять лабораторний аналіз медпрепарату: моделюється реакція ліків, що потрапляють у людський організм. У такий спосіб фахівці визначать, чи не впливав на препарат сам заявник. Наприклад, ліки зберігалися у невідповідності до зазначених в інструкції умов. Якщо ж під час первинного контролю експерти з’ясують, що ліки не відповідають вимогам, вони вимагатимуть у постачальника медикамент тієї ж серії. Наступний аналіз робитимуть фахівці арбітражної лабораторії. Якщо відхилення виявлять і в цих ліках, усю серію знімуть із продажу. Отримавши лабораторні висновки, покупець звертається з ними та чеком до аптеки і вимагає повернути йому витрачені кошти або замінити медпрепарат. Фінансові втрати понесе виробник.
У випадку, коли препарат, що надав постачальник, виявиться якісним, а зразок покупця показує відхилення, залучаються правоохоронці. Вони мають з’ясувати, яким чином неякісні ліки потрапили в аптеку. Тоді в підсумку збитків зазнає аптека.

 

Зберігайте чек і упаковку

У прес-центрі Держлікслужби кореспондентам «ЕХО» пояснили, що подібна процедура діяла і раніше. Людина, котра, на її думку, придбала неякісні медпрепарати, зверталась із заявою в територіальне представництво, а фахівці виїжджали з перевіркою в аптеку, що була вказана в чеку. До речі, чек обов’язково потрібно зберігати, оскільки в ньому вказані препарат і адреса медично-санітарного закладу. Лише за його наявності відбудеться перевірка. Також покупець має зберігати й упаковку. Якщо ж вона підтвердить порушення в ліках, кошти покупцеві мають повернути.

Державна служба з лікарських засобів у Полтавській області знаходиться за адресою: Полтавський район, село Розсошенці, вулиця Горбанівська, 2; телефони: (0532) 59–02–73, (0532) 59–04–09; е-mail [email protected]а; керівник Наталія Андрієнко.

 

Де потрібно тримати медпрепарати та як їх утилізувати

  1. Відкриті сиропи, мазі, креми та свічки потрібно зберігати в холодильнику.
  2. Таблетки та інші ліки, що не потребують особливих умов, зберігають у темному сухому місці. Окрім ванної кімнати й кухні.
  3. Кожні півроку потрібно перевіряти аптечку. У основному термін зберігання таблеток становить від 2 до 5 років.
  4. Якщо таблетки змінили відтінок, на них з’явилися нетипові вкраплення, таблетка розкришилась або стала м’якою, медикаменти змінили свою структуру чи запах, упаковка ліків пошкоджена, рідина помутніла, а капсули зморщились — позбавтесь від них.

Ліки теж потрібно правильно викидати. Таблетки виймають із упаковки, подрібнюють у порошок, перемішують з іншим сміттям, яке не можна з’їсти. Потім суміш щільно закривають у посудину зі скла чи пластику. Рідкі лікарські засоби, що розчиняються у воді, витисніть із тюбика, розмішайте з водою та вилийте в каналізацію.


Автор: Інформацію збирав Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 січня 2019, 09:20 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації