Вхід | Реєстрація

Сніг — на землю, пішоходи — на дороги

Сніг — на землю,  пішоходи — на дороги

За останні кілька років урядовці прийняли ряд постанов, що стосуються Правил дорожнього руху. Відповідно до них, смуги на автодорогах мають стати вужчими, а у велосипедистів нарешті з’являться свої зони для руху. Ці рішення, звичайно, мають покращити ситуацію на автошляхах.

На жаль, у Кобеляках усе відбувається прямо протилежно. Більшість пішоходів узимку змінили тротуари на дороги і постійно ходять проїжджими частинами. При чому, так роблять майже всі кобелячани. Люди похилого віку йдуть проїжджою частиною, спершись на велосипеди, батьки штовхають попереду себе візочки з дітьми або тягнуть на мотузці санки, школярі групами йдуть у навчальні заклади. І так відбувається майже на кожній вулиці: Юр’ївській, Покровській, Павла Загребельного, 1 Травня, Пушкіна, Героїв Небесної Сотні та багато інших. Основна причина — нечищені тротуари.

Звичайно, що у весняно-літній період частина пішоходів усе ж обирають тротуари. Але постійно дорікають, що гілками дерев, які ростуть фактично на доріжках, можна травмуватись або навіть лишитись ока.
Кореспонденти тижневика дізнались у пішоходів, хто повинен чистити тротуари та чи розуміють вони, що порушують ПДР.

Майже всі респонденти вважають, що за прибирання снігу в місті відповідають міська рада та її комунальні підприємства. Це вони повинні потурбуватись, аби тротуари вчасно були почищені. Лише кілька жінок вказали, що біля приватних будинків їх власники мають самостійно чистити доріжки для пішоходів. І відразу зауважили — їх сусіди цього не роблять. Пішоходи визнають, що порушують Правила дорожнього руху, але виходять на дороги, аби не травмуватись на тротуарах. Хоча і проїжджа частина іноді не краща.

Водії вкрай стурбовані аварійними ситуаціями, які постійно виникають через слизьке дорожнє покриття і необережність інших учасників руху. Їх претензії: дороги невчасно чистять і посипають, пішоходи порушують ПДР та не враховують дорожньої обстановки. Особливо небезпечними є пішохідні переходи.
Проаналізувавши коментарі респондентів, редакція підготувала кілька пам’яток, з яких пішоходи познайомляться зі своїми правами та обов’язками, а жителі міста зрозуміють, хто має прибирати сніг.

Крім того, сумна статистика доводить, що взимку пішоходи постійно травмуються на вулицях. Це трапляється у всіх населених пунктах. Переважна більшість постраждалих лікуються за власні кошти. Тому корисною стане пам’ятка «Як отримати компенсацію за ушкодження і зламані кінцівки».

 

Як отримати компенсацію за ушкодження і зламані кінцівки

Перше, що потрібно знати, так це те, до кого звертатись зі скаргою. Традиційно двори обслуговують ЖЕКи, прибирання території біля магазинів та інших установ — на совісті самих підприємців та установ, проїжджу частину чистить автодор, а внутрішньоміські дороги — відповідні комунальні служби.

Відповідно до частини 2 статті 18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов’язані утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначені правилами благоустрою території населеного пункту, що прилеглі до цих об’єктів.

Якщо вже є випадок травмування, то необхідно:

  1. Викликати на місце падіння швидку допомогу! Медики нададуть професійну допомогу та зафіксують час і місце падіння.
  2. Запишіть час і обставини ексцесу, а також телефони свідків (мінімум 2‑х). Будь-яким можливим способом зафіксуйте місце події (фото, відео), адже вам треба довести, що травма сталася не з вашої необачності, а з причини неналежного виконання працівниками відповідних служб своїх обов’язків. Важливо, щоб ви були тверезі в той момент, коли отримали травму. Якщо поруч із місцем падіння є відеокамери, письмово отримайте дані відеоспостереження.
  3. У лікарні обов’язково візьміть довідку від лікаря, де має бути вказана ступінь пошкоджень, час і обставини отримання травми, час перебування на лікуванні.
  4. Зберігайте всі чеки та довідки, копії рецептів, які у вас будуть з’являтися в процесі лікування. Це потрібно для підтвердження ваших витрат на лікування. Якщо травма призвела до втрати працездатності, то розмір відшкодування буде розраховуватися за правилами, передбаченими Цивільним кодексом України (статті 1195–1199). Тобто, ви маєте право вимагати, щоб вам відшкодували втрачений у результаті травми дохід, тому запасіться довідкою про розмір свого заробітку.
  5. Сформулюйте претензію і відправте її рекомендованим листом з повідомленням на адресу служби, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали. У листі вкажіть, що розраховуєте на компенсацію у термін до певної дати. У конверт вкладіть також копії всіх зібраних документів. Якщо після всього цього недбайливі служби відмовляться вам допомогти, тоді подавайте позов до суду!

При зверненні до суду необхідно надати:

  • довідки з медзакладів про завдані травми;
  • фото- та відеоматеріали із зазначенням дати і часу події;
  • свідчення очевидців;
  • відповідь міської/селищної/сільської ради щодо відповідального за утримання території;
  • документи на підтвердження витрат на лікування (рецепт лікаря, чеки, квитанції з аптек);
  • підтвердження завдання моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків, щоб підтвердити тяжкість моральних страждань, рецепти лікаря на придбання медикаментів для боротьби з депресією, що виникла внаслідок отримання травм;
  • інші документи про підтвердження шкоди.

 

Хто і які території має прибирати від снігу

Згідно з пунктом 5.10. Правил благоустрою міста Кобеляки, розміщених на офіційному сайті міської ради, визначено порядок санітарного очищення райцентру та відповідальних за це осіб.

У документі вказано, що санітарне очищення території включає в себе механізоване та ручне прибирання снігу і криги. Обов’язок покладається на:

  1. власники приватних будинків чистять від снігу тротуари, покриття проїжджої частини місцевих доріг та території, суміжні (прилеглі) до їх приватних дворів;
  2. двори багатоквартирних будинків, тротуари, покриття проїжджої частини та території, прилеглі до будівель громадської забудови, прибирають балансоутримувачі будівель (ОСББ або «Водоканал Плюс»);
  3. те ж саме стосується підприємства, установи, організації, приватних підприємців, які є власниками або користувачами земельних ділянок у місті;
  4. території в радіусі 10 метрів навколо будь-яких об’єктів торгівлі прибирають суб’єкти господарювання;
  5. власники автозаправочних станцій чистять територію в радіусі 20 метрів навколо них;
  6. території, прилеглі до гаражів, прибирають їх власники чи орендарі;
  7. за території, прилеглі до центрально-теплових, трансформаторних, газорозподільних, тяглових підстанцій, у радіусі 10 метрів відповідають підприємства, на балансі яких знаходяться вказані об’єкти;
  8. за кінцеві автобусні зупинки, місця стоянок маршрутних таксі в радіусі 10 метрів відповідають підприємства, що експлуатують вказані зупинки;
  9. парковки та автостоянки прибирають їх балансоутримувачі та особи, яким вказані території надані у користування; вокзали — підприємства, що утримують майно вокзалів на балансі;
  10. дитячі, спортивні майданчики, сади, сквери та майданчики для дозвілля і відпочинку чистять балансоутримувачі.

 

Яких правил має дотримуватись пішохід

У Правилах дорожнього руху вказані права і обов’язки пішоходів, яких вони мають неухильно дотримуватись.

Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо немає тротуарів, пішоходи можуть рухатися в один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше, а у разі його відсутності або неможливості рухатися по ньому — по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів. При цьому треба бути обережним і не заважати іншим учасникам дорожнього руху.
Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч. Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки.

У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком і спеціальним звуковим сигналом пішоходи повинні утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її.

Пішохід має право:

  1. на перевагу під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами, а також регульованими переходами за наявності на те відповідного сигналу регулювальника чи світлофора;
  2. вимагати від органів виконавчої влади, власників автомобільних доріг, вулиць і залізничних переїздів створення умов для забезпечення безпеки дорожнього руху.

Пішоходам забороняється:

  1. виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;
  2.  раптово виходити, вибігати на проїзну частину, у тому числі на пішохідний перехід.

Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2019, 15:31 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації