Вхід | Реєстрація

Пільгове перевезення діє тільки на папері

Пільгове перевезення діє тільки на папері

У редакцію звернувся житель Кобеляцького району, який розповів, що з листопада минулого року припинено пільгове перевезення пасажирів на автобусному маршруті Кобеляки — Білики. Чоловіка цікавила причина та коли він знову зможе скористатись пільгами на проїзд.

Працівники Управління соціального захисту населення повідомили, що всього в районі проживає 13 796 осіб, які мають право на пільговий проїзд у приміському автобусному і залізничному транспорті.

У цьогорічному держбюджеті субвенції місцевим радам на пасажирське перевезення не передбачені. Бюджетний кодекс передбачає, що органи місцевого самоврядування мають платити за своїх пільговиків. Також у березні Кабмін передбачив, що на проїзд пільгові категорії громадян отримуватимуть готівку, розмір якої щорічно змінюватиметься. А голова облдержадміністрації прийняв розпорядження, за яким у 2018 році пільговики отримають по 90 гривень. Тільки кінцеве рішення про видачу грошей усе ж мають приймати на місцях.

Питання щодо видачі коштів ні міська, ні районна, ні сільські ради не розглядали, тому пільги в минулому році надавались у безготівковій формі.

Відбувалось це наступним чином: пільговик звертався в орган місцевого самоврядування, де виділяли кошти під програму пільгового перевезення, і отримував талони на проїзд. Їх можна було взяти на один місяць. Пільговик здавав талон водієві автобуса. У касі автовокзалу людині видавали нульовий чек і вона поверталась додому безкоштовно.

У 2018 році пільгове перевезення автотранспортом забезпечував перевізник Олександр Хряпа на маршрутах: Кобеляки — Білики, Кобеляки — Жуки, Кобеляки — Чорбівка, Кобеляки — Бутенки, Кобеляки — Перегонівка, Кобеляки — Свічкареве, Кобеляки — Канави. Перевізники, які працюють на інших приміських маршрутах, не погодились співпрацювати з Управлінням соцзахисту. Хоча перемовини велися з підприємцями, які здійснюють рейси в Озера, Комендантівку та Радянське.

Кошти на пільговий проїзд своїх громадян передбачили: Білицька селищна рада (230 000 гривень), Бутенківська громада (77 400), Кунівська (44 000), Іванівська (14 500), Канавська (13 000), Чорбівська (6 300), Жуківська (4 000), Червоноквітівська (4 000), Сухинівська (2 000) та Лебединська сільські ради. Марківські депутати відмовились виділяти кошти на пільгове перевезення. Кобеляцька міська рада теж не виділяє коштів під цю програму.

Кошти Білицької селищної та Жуківської сільських рад були використані за 10 місяців минулого року. У зв’язку з відсутністю фінансування, з 6 листопада пільговий проїзд за цими маршрутами не діяв.

У межах Кобеляцького району пільговики могли скористатись і залізничними приміськими поїздами, що зупинялись на станціях «Бутенки», «Ліщинівка», «197» та «193 кілометр», «Жарки» і «Голубове». Залізниці мали відшкодувати 89 400 гривень: 80 000 — районна рада (виділила 50 000), Бутенківська громада — 47 800 та Червоноквітівська сільрада — 1 000.

Через недостатнє фінансування представники підприємства «Укрзалізниця» у 2018‑му неодноразово піднімали питання про скасування зупинок для приміських потягів на території Кобеляцького району.

Крім того, у минулому році в Олександра Хряпи завершився договір із облдержадміністрацією на перевезення пасажирів за маршрутами Кобеляки — Свічкареве, Кобеляки — Перегонівка, Кобеляки — Бутенки, Кобеляки — Канави. Тепер перевізник має поновити договір. Зараз у якості додаткових діють два рейси: на Канави і Перегонівку.

Сам Олександр Хряпа розповів, що готовий здійснювати пільгове перевезення на Кунівку, Білики, Червоні Квіти, Чорбівку і Жуки. А от відправляти автобус на Свічкареве і Бутенки він відмовляється.

Перевізник пояснює:

— На Свічкарево жахлива дорога і відсутні пасажири. А в Бутенках конкуренцію складають нелегальні таксисти. Вони заберуть пасажирів, а маршрутка одних пільговиків везе. Я готовий заключити договір із Бутенківської громадою на нерегулярне перевезення пільговиків. Нехай це буде один або кілька днів на тиждень. Та за послуги сплачуватиме громада.

Більшість керівників сільських рад, де в 2018‑му виділяли кошти на пільговий проїзд, підтвердили, що в цьому році готові й надалі продовжувати співпрацю з Управлінням соцзахисту, щойно відбудуться сесії. Кунівський сільський голова Віктор Варава припустив, що сума буде меншою і послугою користуватимуться лише жителі сільради. У бюджеті Білицької селищної ради немає коштів на пільгове перевезення. Очільники Іванівської і Канавської сільрад готові перерахувати кошти, коли перевізник поновить договір на перевезення пасажирів.

 

У Новосанжарському районі пільговики платять за проїзд

Паралельно кореспонденти звернулись до Управління соцзахисту Новосанжарської РДА. Там пояснили, що жодна громада і сільська рада не виділяли кошти на пільгове перевезення пасажирів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2019, 09:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації