Вхід | Реєстрація

На Кобеляччині — понад 1100 онкохворих

На Кобеляччині —  понад 1100 онкохворих

Всесвітній день боротьби проти раку відзначається щорічно 4 лютого. Мета цього дня, як в усьому світі, так і в Кобеляцькому районі, — це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації.

За даними ВООЗ, існує більше 100 видів раку, і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Лише в нашому районі і лише за минулий рік від раку померли 140 жителів (!!!). Усього ж у онкологічному кабінеті лише нашої Кобеляцької ЦРЛ під наглядом перебувають 1123 онкологічних хворих і 188 з них додалися в 2018 році.

У Кобеляцькому районі найбільша кількість онкохворих чоловіків померли в 2018‑му від наступних п’яти видів раку: раку легенів — 7, шлунка — 6, ободової і прямої кишки — 3, стравоходу —1, печінки — 1.

Якщо говорити про онкохворих жінок, то в нас вони помирали минулого року від наступних п’яти видів раку: раку прямої та ободової кишки — 2, грудей — 1, легенів — 1, шлунка — 1, шийки матки — 1. Причому, на жаль, рак молочної залози та шийки матки є найпоширенішим типом раку серед наших жінок, бо на нього страждають у районі, відповідно, 9 та 7 представниць слабкої статі.

Зазначу, що практично одна п’ята частина всіх ракових захворювань розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B — рак печінки.

Дуже важливо, що такі види раку, які мають значимість для громадської охорони здоров’я, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки, є цілком виліковними в разі їх раннього виявлення та належного лікування.

Крім того, і це потрібно знати всім, вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти, бо більше 20% смертей від раку пов’язані саме із вживанням тютюну.

Приємно відзначити, що з відкриттям паліативного відділення в Кобеляцькій ЦРЛ стало легше і краще допомагати онкохворим, що страждають від болю, забезпечувати ефективне знеболення, а також — у наданні паліативної допомоги.

Хочу наголосити, і не лише для молоді, і це твердять найавторитетніші науковці, що більше 30% випадків смертей від раку можна запобігти, головним чином, лише завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірному вживанню алкоголю.

Автор: Світлана Сербіна, лікар-онколог Кобеляцької ЦРЛ

 

Коментар завідуючого поліклінічним відділенням Кобеляцької ЦРЛ Валерія Коробейника:

Як видно лише з вищезазначеного, роботи як у лікаря-онколога Світлани Сербіної, так і в медсестри онкологічного кабінету Людмили Бондаренко вистачає.

Сподіваюсь і вірю, що труднощі для наших онкохворих на ліки для знеболення є тимчасовими і це питання вирішиться позитивно.

Крім того, хотілося б звернутися до наших онкохворих та їх рідних: повідомте нас, будь-ласка, про випадки зцілення від раку чи тривалої ремісії онкозахворювання. Знаю, що такі випадки не поодинокі і в нашому районі й вони можуть бути вагомою моральною підтримкою для наших онкологічних хворих, бо додадуть їм немало сили, надії та віри.

І наостанок, і не лише до медиків: у цей день згадайте людей, які хворіють на рак. Не забудьте їх відвідати, підтримати, допомогти, чим можливо, чи просто побесідувати з ними.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 лютого 2019, 12:33 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. orakul / 4 лютого 2019, 07:32
От хто як думає, навіщо ця статейка? Думаєте - для відзнаення такого видатного міжнародного свята? Чи може дійсно для обізнаності, як пише автор? Та хрен вгадали. Для нагнітання жаху серед населення, аби воно ще швидше подихало. Якби для обізнаності, то треба було не перераховувати види болячок, не констатувати кількість померлих, не плакатись Коробейнику про відсутність знеболюючих. Знеболюючі, то взагалі окрема тема. Їх собівартість - копійки. І якщо іх немає, то це робиться навмисне для задоволення садистських забаганок і за це в нормальній країні, наприклад в Китаї, тупо розстілюли б усіх, починаючи з міністра і кінчаючи зав відділенням. Тільки так можна щось змінити. Євреї це добре знають, тому так радикально і поступали ще в ту революцію. І це не я придумую, це у них навіть на язиці. Но от, наприклад, що писав Михайло Светлов у відомому вірші"Я стреляю — и нет справедливости
Справедливее пули моей!" А Светлов, він же не просто Светлов, він майже земляк, народився у Катеринославі у сімї Арона Боруховича Шейнкмана і Рахілі Ильївны Шейнкман. Відійшов від теми, звиняйте. Про болячки. Треба було повідомити скілько було хворих 30 років тому і скільки стало тепер. Треба було розповісти людям про методи профілактики, про значення Томосу чи безвізу. Багато чого треба було написати. А то лише курців згадали. Думаєте звідкіль та цифра? Взяли кількість померлих, порахували скільки курців і отримали 20%. З таким самим успіхом можна порахувати шкоду від редиски, чи від сметани. А якщо рахувати тих хто їсть хліб, то вийде усі 100%. Особисто знав не одну людей які померли але за все життя не викурили жодної цигарки і майже не пили ні горілки, ні вина. ні пива.
2. земеля / 4 лютого 2019, 10:09
Валера. Нормальный пост. Но опять ты тулишь про евреев где надо и не надо. Наверное у тебя или родственники среди евреев есть(или сам таковым являешься) или они тебя когда-то крепко обидели, т.е. обманули. Без обид.
3. orakul / 4 лютого 2019, 11:20
Коментар видалено за порушення пункту 2.3, 2.9 Правил користування сайтом
4. orakul / 4 лютого 2019, 11:31
3.земеля
«Без обид»

Земеля, я не обидчивый. Но я тебя хочу спросить, а ты случайно не знаешь, кто на планете Земля придумал или лечит все эти болячки и на этом бабло имеет? Думаешь украинцы? Я тебе расскажу случай из жизни. Одной моей знакомой поставили диагноз и в Полтаве подтвердили. Сказали - необходима операция. Но я ее отговорил. Она поехала к родственникам в другую страну и там обследовалась у знакомых врачей. С нее там тупо посмеялись и порекомендовали пить валерьянку с пустырником. Прошло уже лет десять и она уже и не вспоминает о своем диагнозе. А если бы пошла на операцию, то уже давно лежала бы в могиле. Как другой мой знакомый, который им тупо поверил и через месяц его зарезали предварительно выдоив все что у него было. Им надо бабло и сокращение населения. Когда я еще смотрел телевизор, было такое время, то меня доставала реклама следующего содержания: "Израїльска онкологія ЛІСОД" Ну и дальше там контактные телефоны. Прочитай слово ЛІСОД по израильски получиться ДО СІЛ. Типа с доставкой на дом. Не все так просто, Земеля.
5. Filon / 4 лютого 2019, 13:39
1.orakul
«От хто як думає, навіщо ця статейка? Думаєте - для відзнаення такого видатного міжнародного свята? Чи може дійсно для обізнаності, як пише автор? Та хрен вгадали. Для нагнітання жаху серед населення, аби воно ще швидше подихало. Якби для обізнаності, то треба було не перераховувати види болячок, не констатувати кількість померлих, не плакатись Коробейнику про відсутність знеболюючих. Знеболюючі, то взагалі окрема тема»

Давайте без параної. У наступних номерах ми разом із лікарями будемо повідомляти про найрозповсюдженіші види раку, про їх симптоматику. І наголошувати, наголошувати і ще раз наголошувати на необхідності щорічних обстежень. А Ви вже бачте задум редакції вгадали. Параноя. Без образ. Але слідкуйте інколи за собою.
6. orakul / 4 лютого 2019, 13:55
6.Filon
«Параноя. Без образ»

Я ж Пушкіна щодня читаю, так що "Хвалу и клевету..." приемлю равнодушно. Без образ.
6.Filon
«У наступних номерах ми разом із лікарями будемо повідомляти про найрозповсюдженіші види раку»

Ну так це ще лишній раз підтверджує мою правоту а не параною. Редакція буде продовжувати нагнітати жахи. Я ж писав про те, що великорозумних лікарів як і редакцію цікавить обстеження і постановка діагнозу хвороби яку вони не лікують. (Підрозуміваємо під усим цим лише бабло) А от про профілактику вони нічого не кажуть і редакція не пише. Слабо?! Чого ж не написати, якщо вони щось знають, може всього то й треба - піти свічку поставити і обовязково до Кулічковського, а може достатньо на Томос глянути. А ще було прохання привести статистику по роках.
7. orakul / 4 лютого 2019, 14:00
Да, І.М. людина, про яку я писав вище і якій помилково, а може навмисне, поставили діагноз, жива і здорова і живе не так далеко. Я якщо край треба буде довести що я не брехав, то я попрошу у неї документи, а може навіть інтервью. Тоді ще діагноз писали на бомазі а не в компьютері з якого все можна стерти і кінці в воду.
8. orakul / 4 лютого 2019, 14:07
Ну таки ж не все написав. Ну як тут спокійно все сприймати. От просте питання до лікарів. Чим наводити жахи серед хворого на голову населення, не краще було б потурбуватися про його психічний. Більша половина його точно хвора і це лікується але нікого не цікавить. А от лякати людей і доводити їх до хворобивого стану, а то й до хвороби, так то можна. Усі хвороби він нервів, крім тих, які від задоволення. Ну якби цього не знав хтось інший а не знавець будизму, то я б не дивувався.
9. alist / 4 лютого 2019, 16:16
1.orakul
«От хто як думає, навіщо ця статейка? Думаєте - для відзнаення такого видатного міжнародного свята? Чи може дійсно для обізнаності, як пише автор? Та хрен вгадали. Для нагнітання жаху серед населення, аби воно ще швидше подихало. »

Правильно, треба писати як в СРСР лише про хороше. Щоб відкрив Ехо, а там лише "надої виросли, сніг розтав, Копелець отмітив у Філіні очередний транш на футболістів", а не нинішні жахи. А то, може хто захоче порядок навести, незря твій любимий Путін казав "не нужно раскачивать лодку"
1.orakul
«А то лише курців згадали. Думаєте звідкіль та цифра? »

Я думаю лікарям видніше звідки та цифра, хоча можеш свій диплом показати, доказати так сказать, що ти авторитет в цьому, а не .... той хто зараз.
5.orakul
«Одной моей знакомой поставили диагноз и в Полтаве подтвердили. Сказали - необходима операция. Но я ее отговорил. Она поехала к родственникам в другую страну и там обследовалась у знакомых врачей. С нее там тупо посмеялись и порекомендовали пить валерьянку с пустырником. »

Я на 150% впевнений (навіть якщо це правда), що якщо ти попадеш в лікарню, а той же, Коробейнік скаже, - тобі потрібна операція, то ти не валерьянку с пустырником питимеш, а аж бігом на операцію ляжеш. Для таких як ти «совєтчиков» своя шкура набагато дороже.
9.orakul
«Чим наводити жахи серед хворого на голову населення, не краще було б потурбуватися про його психічний. Більша половина його точно хвора і це лікується але нікого не цікавить. »

А от з цим згоден, думаю потрібно негайно почати таке лікування. А почати цого нужно з тебе, як самого самого на районі.
10. земеля / 4 лютого 2019, 16:27
5.orakul
«. Сказали - необходима операция. Но я ее отговорил. »


Ты сам понимаешь, что этого ни в коем случае делать нельзя. Даже если ты врач, и даже онколог. Это авантюрно (можешь даже обидеться). По нормальному( желательно с одними и теми же анализами) идти к ТРЕМ независимым однопрофильным специалистам. А потом сравнить. Есть и другое неписанное правило: нельзя сначала идти к хирургу, ибо если он напишет что "резать"( а по другому они не пишут в силу своей специфики) то уже никакой терапевт и любой другой врач не возьмут на себя ответственность и не напишет "не резать".
Любому человеку свойственно ошибаться, и это естественно. И врачам в частности, и им тяжелей чем тому же автомеханику ( и то один говорит меняй стартер а другой реле). Все зависит от человека (порядочный или нет) и от его квалификации ( есть хороший сапожник, а есть просто сапожник. Лично я никогда не скажу где больше порядочных и талантливых: среди украинцев, евреев, русских или ......киргизов (хотя в народе молва ходит, что именно среди евреев много хороших врачей, но их и в процентном отношении больше) . Да и никто не сможет сказать, даже Оракул.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації