Вхід | Реєстрація

Десятирічна Діана вивчає художню гімнастику по комп’ютеру

Десятирічна Діана вивчає художню гімнастику по комп’ютеру

Дівчинка має хороші здібності і величезне бажання для того, щоб стати чемпіонкою із художньої гімнастики. Не маючи тренера, вона освоює окремі елементи цього складного і дуже красивого виду спорту, переглядаючи відеоролики на Ютубі.

Ні для кого нині не є секретом, що сучасні діти, як в Україні, так і в більшості інших країн, мають проблеми із елементарною руховою активністю. У епоху Інтернету і надмірної зайнятості батьків уже змалечку дітлахи починають більшість вільного часу проводити, сидячи за моніторами комп’ютерів, ноутбуків чи планшетів. А в останні кілька років проблема гіподинамії ще більш ускладнилася. Адже зараз майже у всіх є смартфони з їх можливістю постійного виходу у віртуальний світ.

Тобто, якщо ще тридцять років тому нормою для школярів молодших класів було із ранку до ночі ганяти по вулицях м’яча, їздити на велосипеді, гратися в різного виду рухливі ігри, то із появою Інтернету ситуація кардинально змінилася. І, як це часто буває, — не на користь фізичному здоров’ю дітей. Учителі фізкультури інколи скаржаться на те, що із цілого класу неможливо набрати хоча б п’ять школярів, які не мають обмежень за станом здоров’я. Сколіоз, зайва вага, діабет і навіть інсульт уже можна називати дитячими хворобами.

Причини цього негативного явища всім відомі. Діти мало рухаються, їдять багато рафінованих, аж занадто начинених вуглеводами продуктів. У свою чергу, держава мало уваги приділяє пропаганді саме здорового (читай — активного) способу життя. Усім усе зрозуміло, але мало хто робить хоча б найпростіші кроки для того, щоб змінити ситуацію. При цьому люди, як правило, шукають і знаходять виправдання своїй лінькуватості і безалеберному ставленню до життя власних дітей. Мовляв, у нас немає часу для того, щоб займатися дітьми, бо ми заробляємо гроші для того, щоб годувати їх шкідливими продуктами. А корисні продукти ми купляти не можемо, тому що всі гроші вже витрачені на продукти шкідливі. І так далі, і тому подібне. Про заняття спортом взагалі більшість воліють і не згадувати. Це ж страшенно дорого. Та й де вони, ті секції, гуртки і тренери. Он раніше, при Союзі, було..., а зараз…

 

Танцювати, а потім ходити

У минулому році на сторінках «ЕХО» були надруковані кілька матеріалів, присвячених фізкультурі та здоровому способу життя. Було це взимку. Потім, через суцільну літню зайнятість і появу додаткових клопотів у вигляді садів та городів, ми дещо призабули про цю рубрику. Зараз знову згадали. Адже тем для розповідей про людей, які, незважаючи на всі справжні та вигадані перепони, займаються фізкультурою, ведуть здоровий спосіб життя, вистачає і в Кобеляках, і в районі. Чи вдасться нам уже навесні та влітку зберегти цю тенденцію до висвітлення позитивних прикладів, загадувати не будемо. У всякому випадку, старатимемось. І будемо вдячні читачам за інформацію щодо земляків, про яких можна написати в рамках цієї рубрики.

Про маленьку героїню розповіді ми дізналися завдяки Фейсбуку. У соцмережі з’явилося кілька фотографій дівчинки, яка, посміхаючись, сидить у так званому поперечному шпагаті. Любителі відеобойовиків пам’ятають, що саме так у свій час полюбляв позувати колись знаменитий актор Жан-Клод Ван Дам.

Дівчинка із незвичайно розвиненою гнучністю живе в Кобеляках. Десятирічна Діана Пищита мріє серйозно займатися художньою гімнастикою. Вперше про цей вид спорту Діана дізналася, коли із батьками поїхала в Полтаву і в одному з торговельно-розважальних центрів побачила виступ дівчинки-гімнастки. Вибір на користь художньої гімнастики був зроблений миттєво. До цього моменту Діана вже мала непогану фізичну підготовку. Адже протягом практично всього свого свідомого життя вона відвідує різні танцювальні гуртки. Мама Діани, Зоя Пищита, любить уточнювати:

— Та, мабуть, танцює вона із часів, яких ще не пам’ятає. Ходити ще не почала, а вже в колисці танцювала. Тільки-но музику в домі почує, так і починає в ритм рухатися.

А першим публічним виступом для тоді ще двохрічної Діани була участь у параді 9 травня. Тоді вона у складі святкової колони вихованців Будинку дитячої творчості пройшла містом. Мама згадує, що керівник закладу Галина Сабадир дуже хвилювалася, чи витримає малесенька дівчинка таке фізичне навантаження. Витримала без проблем. І зараз витримує.

Діана відвідує кілька танцювальних гуртків, навчається як народним танцям, так і хіп-хопу. Окрім того, освоює ази артистичного мистецтва в театральному гуртку, що діє все в тому ж Будинку дитячої творчості. І звичайно ж, навчається в школі, у четвертому класі міської ЗОШ №2.

 

Спортзал — кімната в домі і коврик для йоги, тренер — Ютуб

Після побаченого в Полтаві виступу Діана Пищита почала займатися художньою гімнастикою. Як відомо, цей красивий і суто жіночий вид спорту потребує надзвичайної гнучкості. Як правильно готувати тіло, гріти і тягнути м’язи, Діана дізналася у викладачів танців з Будинку дитячої творчості. Особливо допомогла Ярослава Тереніна.

Тренується Діана фактично в будь-яку вільну хвилину. Основним спортзалом для неї є кімната в будинку. Дівчинка кладе на підлогу коврик для занять йогою, стає на нього і починає тренуватися у виконанні тих чи інших акробатичних елементів. Поки що Діана освоєю виключно акробатику, яка є невід’ємною частиною ходожньої гімнастики. Уміє виконувати вже все, що роблять гімнастки «у телевізорі» — шпагати, рондати, курбети, викрути.

Цікаво, що головним тренером з акробатики та художньої гімнастики для Діани Пищити є Ютуб. Оскільки в Кобеляках фахівців з цього виду спорту немає (у всякому випадку, батькам дівчинки їх знайти не вдалося), то Діана тренується, переглядаючи відеоролики на Ютубі та інших інтернет-каналах.

Мама Діани, посіміхаючись, пригадує, як дівчинка розповідала про враження від першого уроку фізкультури в четвертому класі.

Каже:

— Прийшов новий учитель, який ніколи не бачив Діани. Поперідня вчителька до її трюків уже звикла. А цей як побачив, то присів і за серце ухопився. У мене родичі, коли дивляться, як Діанка тренується, кажуть, що в них попереки починають боліти.

Цікаво, що сама мама Зоя ніколи спортом не займалася. Вона розповідає:

— Я виросла в Кіровому, зараз це Лебедине. На танцювальний гурток ходила і все.

Тато Василь, той фізкультурою займався ще з дитинства. І зараз постійно бігає кроси, займається на турніку, купається в крижаній воді.

Батьки зараз намагаються усіма можливими способами допомогти доньці розвинути її здібності. Кажуть, що придбання одягу і взуття для танців їм обходиться не дуже дорого. Але поїздки в Дніпро чи Полтаву для тренувань у секціях художньої гімнастики вони оплатити не зможуть.

Сама Діана мріє стати якщо не чемпіонкою із художньої гімнастики, то тренером. А приклад самої дівчинки та її батьків яскраво демонструє, що для того, аби займатися фізкультурою, передусім необхідне бажання. І результат прийде обов’язково.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 лютого 2019, 17:19 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації