Вхід | Реєстрація

До Музею гончарства в Опішному передали горщик бронзового віку, конфіскований митниками

До Музею гончарства в Опішному передали горщик бронзового віку, конфіскований митниками

Закарпатські митники вилучили в міжнародному експрес-відправленні, яке направлялось з України до Чехії, горщик, який, за оцінками експертів, датується ХІІ-ІХ століттям до н. е. Його передали до Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, повідомляє Головне управління ДФС у Закарпатській області.

Глиняний горщик виготовлений у формі мініатюрної амфори з плоским дном, опуклим тілом, циліндричною шийкою та двома вушками. Згідно з експертним висновком горщик виготовлений вручну. Датується горщик пізнім бронзовим віком (приблизно ХІІ – ІХ століття до н. е.), імовірно походить з Правобережної України, її західних областей.

За словами Юрія Пуголовка, старшого наукового співробітника музею-заповідника українського гончарства, заступника голови Всеукраїнського об’єднання Спілки археологів України, передача культурних цінностей до фондів музею – непересічна подія, адже таких виробів у колекції музею немає.

“Стосовно того, що за легендою цей горщик зберігався у бабусі, в дідуся, і використовувався як попільничка, то скоріше за все, це не є правдивою інформацією. Стан збереження, і стан в якому горщик надійшов уже до археологів, вказує на те, що він походить, із якогось зруйнованого поховання у кургані. Бо такі цілі речі нечасто трапляються на поселеннях, або ж як поодинокі знахідки. Цей виріб займе чільне місце в експозиції нашого музею, і можливо, навіть уже цього року ми побачимо його на якійсь із виставок”.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 лютого 2019, 17:42 | Зіньків | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації