Вхід | Реєстрація

Не пийте, діти, молоко – будете здорові!

З початку року у Кременчуці зафіксовано 31 випадок отруєнь, у більшості з них хворі вказували на те, що вживали молокопродукти, куплені на ринку.
Завідувач епідеміологічного відділу міськСЕС Андрій Верещака розповідає, що традиційно у холодну пору року в місті взагалі не фіксують харчових отруєнь, хіба що трапляються поодинокі випадки. За останній же період захворіло 10 дорослих і 21 дитина.
У чому причина захворювань? Фахівці міськСЕС припускають, що зростання кількості отруєнь пов’язане з різким подорожчанням заводських молокопродуктів, внаслідок чого кременчужани почали частіше купувати продукцію на ринках. Враховуючи таку ситуацію, співробітники міськ­СЕС не планують додаткових перевірок реалізаторів, а насамперед застерігають споживачів.
— За результатами перевірок минулих років можна сказати, що ми вибраковуємо у реалізаторів на ринках близько 30% домашнього сиру та сметани. При цьому заводська продукція традиційно чиста – не більше 1,5% вибракуваної продукції. Щоправда, якість молочного білка у заводських молокопродуктах під сумнівом, тому якщо споживачі обирають домашні продукти, то слід пам’ятати, що вони потребують термічної обробки: молоко треба кип’ятити, а з сиру робити сирники чи запіканку,  – прокоментувала завідувач відділу гігієни та харчування міськСЕС Наталія Прокопенко. – Традиційно для виготовлення домашнього сиру господиня збирає молоко упродовж тижня, також невідомо, в якому стані її руки й обладнання. На противагу цьому, заводське молоко проходить наразі подвійну пастеризацію.
Загалом висновок можна зробити один: молочна продукція нині  – складне питання, на заводі чиста, а на ринках – корисніша.

Борщ – дороге задоволення
Основні інгредієнти борщу – овочі, упродовж зимового сезону подорожчали вдвічі. Після цьогорічної зими кременчужани вкотре переконалися в тому, що осінні закупки овочів вигідні. «Панорама» порівняла ціни за кілограм продукту у вересні 2009 р. та нинішні.

Школярі запитують: «А компот?»
У зв’язку з подорожчанням овочів переглянули меню для шкільних їдалень.
Порції не зменшені, вирівняти баланс вдається лише за рахунок чаю – найдешевшого напою. Про какао та компот у шкільних їдальнях не згадують. Постачальники продуктів харчування для школярів підтверджують, що подорожчання овочів дійсно стало проблемою, бо з осені їх не заготовляють. Про це розповіла представник ПП «Діадема» Наталія Цибульник. За її словами, нестачу коштів компенсують за рахунок напоїв та, можливо, меншої кількості салату, ніж восени.
Фахівці міського управління освіти говорять, що утримати шкільне меню на такому рівні зможуть хіба що до березня. Рятує те, що постачальники вже доволі довго тримають стабільні ціни на крупи. Взагалі ж, у міськуо вказують, що потреба у перегляді дотації з міського бюджету виникла вже давно і пропозиції щодо підвищення ціни шкільного сніданку вже передані до міськвиконкому. Фінансування сніданків просять збільшити з 3 до 4,5 грн.

Автор: Лариса ГОРИСЛАВЕЦЬ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2010, 16:17 | Кременчук | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації