Вхід | Реєстрація

Утримати рибу на плаву

Цієї зими не лише для людей, а й для риби склалися несприятливі погодні умови. Великий шар снігу придавив товстий лід. Подекуди товщина криги сягає одного метра. Риба гине, бо їй не вистачає кисню.
Таких морозних і сніжних зим у нашому регіоні не було з 80-х рр. минулого сторіччя. Наслідки такої зими можуть призвести до масової загибелі риби, – зазначають іхтіологи. Тривожна ситуація склалась у Глобинському районі на р. Псьол, Хорол, Сухий Омельник, Сухий Кагамлик, Манжелійка.
— Звичайні лунки діаметром близько одного метра очікуваного ефекту не дадуть. Прорубувати лід треба бензопилами, розмір плес має становити 3-4 метри. До того ж, зверху потрібно класти очеретяні мати, щоб забезпечити доступ кисню. Свіжі розталі води, збагачуючи річки бажаним киснем, дуже позитивно впливають на рибу. Вона оживає. А без кисню найбільше гинуть товстолоби, амур, судак. Ця риба надто чутлива,  – розповідає провідний спеціаліст Кременчуцького відділу охорони природного середовища Іван Мартиненко.
Співрозмовник занепокоєний тим, що горе-рибалки часто стоять біля прорубаних лунок із підсаками і ловлять рибу, завдаючи шкоди водному світу. Щоб не допустити масової загибелі риби, місцеві екологи звертаються до мисливців, рибалок, пересічних громадян з проханням забезпечити доступ кисню. Із власних спостережень кореспондентів «КП», на звернення екологічної служби відгукуються переважно учні. На р. Сухий Кагамлик металевими плішнями вони прорубують лунки.

У Дніпрі все спокійно
Начальник іхтіологічної групи Головного управління Полтавадержрибохорони Ярослав Беззубенков стверджує, що на Дніпро­дзержинському водосховищі ситуація стабільна. Мору риби не спостерігається, бо кисень у нормі. Тут відкрита затока. Така ж ситуація на р. Псьол та Ворскла. Як складуться обставини під час повені, співрозмовник прогнозувати не береться.
Як зазначає Ярослав Беззубенков, цього року проблем з киснем немає навіть на тих ділянках, які раніше вважалися проблемними. Йдеться про болотисті місцевості поблизу водосховища, де часто спостерігаються замори риби.
— Наразі ми не можемо прогнозувати, що буде у разі паводка. До водосховищ потрапляють стічні неочищені води, і може виникнути забруднення Дніпра. Особливо небезпечними є викиди з Києва та Черкас,  – каже Ярослав Беззубенков. Але ця біда також може оминути Кременчук завдяки великій проточності води.

Автор: Віта Коноваленко, Олена Ускова, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2010, 16:24 | Глобине | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації