Вхід | Реєстрація

Кущ ожини і вибори

Кущ ожини і вибори

— Ви відчуваєте біль, коли зраджують?
— А як мене можуть зрадити?
— Не можна?
— А як? У мене немає очікувань. Якщо Ви, наприклад, захочете мене зрадити, то я буду не проти, тому що я і не очікую, що Ви будете мені вірні.
— Невже Ви ні від кого в житті не чекаєте вірності?
— А навіщо? Кому потрібні ці дешеві милиці? Яку вірність? У чому? Ви чекаєте вірності від куща ожини?
— Хотілося б, щоб вона чомусь відповідала, щоб не плодила малину замість ожини.
— Так чия це вина? Куща ожини чи нас? Від цього всі й біди. Тому що ми хочемо, щоб в житті все було так, як ми хочемо. Причому, як нас навчили хотіти.

Майже буддистська притча

 

Це — частина інтерв’ю із видатним музикантом Борисом Грєбенщіковим. Борис Борисович, звичайно, дуже любить кокетувати перед публікою. І навряд чи він є таким уже затятим буддистом, щоб ні від кого в житті нічого не очікувати.

Не є таким затятим буддистом і автор цієї статті. Але метафора Грєбенщікова щодо куща ожини таки дуже сподобалася і запала у свідомість. Не знаю, чи він сам її придумав, чи запозичив із якоїсь розумної книги. Зрештою, це не так важливо.

Не так давно у розмові з добрим другом за чашкою чаю і дечого міцнішого зайшла мова про майбутні президентські вибори. Друг, як і більшість земляків, уже визначився, уже знайшов собі кумира і чекає – не дочекається, щоб вкинути в урну бюлетень із «галочкою» навпроти заповітного прізвища. Про більшість інших кандидатів він нічого взагалі не знає. Та і знати особливо не хоче. Головне, що об’єкт очікувань у нього вже є.

Розповів йому оцю притчу про кущ ожини. А потім висловив своє бачення того, як українцям нарешті отримати владу, котра біль-менш відповідає викликам сьогодення. І моїм власним очікуванням конкретно.

Не посварилися. Але друг резюмував:

— Філон, такого, як ти кажеш, не буде ніколи. І якщо ти правий, то ми завжди будемо в ж…

Ну, це питання дискусійне. Особливо в частині «ми у ж…». Днями розмовляв із двома земляками — одна жінка, інший — чоловік. Перша повернулася з Єгипту, де побувала на екскурсії в селищі бедуїнів, другий перебуває у відрядженні в Індії у місті Мумбай. Обоє, не змовляючись, констатували:

— От, де повна ж… Ми тут ледве не розкошуємо, у порівнянні з ними.

Так що, нам ще є куди «рости». Жартую, звичайно. І жити так бідно, як більшість мешканців сучасної Індії, Єгипту чи ще якоїсь держави «третього світу», українці навряд чи будуть. Але й до рівня сучасного ВВП Польщі, навіть за офіційними даними Мінфіну, при теперішніх темпах зростання економіки нам ще років 50 «сансарити».

Та повернемося до нашого куща. І до виборів. От уявімо, що ви посадили кущ ожини. І зробили це, як у багатьох випадках роблять люди: посадили і забули. Не поливали, не обрізали, не захищали від шкідників і хвороб. Що в такому разі буде? Існує кілька варіантів. Навіть такий, що станеться диво і під впливом ряду позитивних чинників, які склалися в ідеальну картину, він виросте і віддячить вам суперурожаєм. І дощі йтимуть вчасно, і бур’яни його не заглушать, і шкідники про нього забудуть, і хвороби оминуть. Так буває? Кажуть, що буває.

Може бути й по-іншому. Ви регулярно поливатимете той кущ, зробите все за останнім словом агрономії, ледве не танці з бубоном навколо нього танцюватимете, але він, невдячний, візьме та й засохне. Або його градом виб’є, або ураган знищить чи раптовий зимовий мороз. Буває таке? Ще й як буває.

А до чого тут вибори? По-моєму, аналогія очевидна. Більшість із нас вибрали собі якийсь «кущ ожини», потім прийдуть до урни, вкинуть бюлетень і… І все. Посадили і забули. І очікують ледве не апельсинів.

А він вам, той «кущ», щось винен? Звідки ви знаєте, що в нього в голові, хто його поливає і хто обрізає?
Тобто, проблема не в тому чи іншому кандидаті на посаду Президента України. Проблема в кожному з нас, у наших нічим не підкріплених очікуваннях. У тому, що ми хочемо. У більшості випадків, самі не знаючи чого.

Нас цьому навчили. Щоправда, кілька тисячоліть тому вчили і тому, що не потрібно безпідставно хотіти, що не можна прив’язуватися до результату. Адже то — ілюзія, породжена виключно в нашому мозку. Але то — складно. То над собою працювати потрібно. Причому, щодня і щохвилини. Легше захотіти, сказати «крекс, фекс, пекс», вкинути бюлетень і чекати втілення в реальність наших «хотєлок».

На закінчення, трішки про власне бачення, власні очікування. Адже на початку статті про це було сказано. Тому необхідно конкретизувати. На мою суб’єктивну думку, існує лише два варіанти, отримати владу, яка зможе здійснити якийсь «український прорив». Варіант перший. Сама українська еліта, якщо така існує, вирішує зробити Україну суперуспішною країною, менше краде, більше працює на розвиток держави. Варіант другий. Українці «знизу» формують справжню еліту, створюють відповідну партію, фінансують і розвивають її, вибирають для неї лідерів і приводять їх до влади.

Але, повторююсь, оці варіанти є виключно моїм суб’єктивним судженням, породженням процесів, які відбуваються в моєму неконтрольованому мозку. Тобто, вони можуть бути абсолютно помилковими.
Тут хтось може сказати: «То ти дурень, свій мозок не можеш контролювати».

Ну, якщо ви можете, то Ви — Будда.

Миру всім. І не очікуйте зайвого від «куща ожини».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 лютого 2019, 09:13 | Полтавщина | Редакційна


1. земеля / 22 лютого 2019, 21:31
У нас сейчас элиты нет, а есть коррупционеры на всех уровнях и безграмотная и безразличная молодежь. На мою думку нас ожидает третий вариант: это либо диктатура( Чили) либо правительство национального единства (Румыния). Другого выхода у нас нет. К сожалению.
2. orakul / 23 лютого 2019, 14:08
1.земеля
«Другого выхода у нас нет. К сожалению.»

Ну почему нет? Есть третий вариант - это развал страны, или в лучшем случае федерализация. И только потом каждый регион решит что ему лучше - «ожина» или "малина". Благодаря усилиям наших свидомых патриотов никакого национального единства у нас быть не может.
3. 1juriy / 23 лютого 2019, 16:34
Ця майже буддистська притча більш схожа на анархію в розумінні «природного» порядку. Що до української еліти то її немає,як немає і критичної кількості «низів» які б формували цю еліту.Все це було зруйновано,вислано, розстріляно більшовиками. У цей гіпер глобалізований час,доля України більше залежатиме від зовнішніх чинників.І
4. orakul / 23 лютого 2019, 18:14
3.1juriy
«Все це було зруйновано,вислано, розстріляно більшовиками.»

Якби не більшовики, то ми б не мали й тих великих українців яких маємо.
Великі українці із світовим ім’ям, які працювали і стали такими при більшовиках: Михайло Булгаков, академік Сергій Корольов, академік Микола Амосов, академік Борис Патон, академік Віктор Глушков, засновник Академії наук України академік Микола Вернадський. Можна ще добавити таких діячів культури як Олександр Довженко, Богдан Ступка, Соломія Крушельницька, яка співала в москальських операх «Пікова дама» і «Євгеній Онегін». Серед давніх знаменитостей, Микола Гоголь, якого зараз забороняють вивчати, композитор Микола Лисенко, Тарас Шевченко, якого москалі викупили із кріпацтва і дали можливість навчитися в Петербурзі без чого він би не був Шевченком і пам’ятника якому не було б і досі якби не поставили його у Каневі при товаришу Сталіну і пам’ятники якому починають валяти нинішні свідомі патріоти, наприклад у Вінниці.
З 1934 по 1959 звання Героя Радянського Союзу удостоєно 12172 людей, серед них 2319 українців. Серед героїв ВВВ маршал авіації тричі Герой Радянського Союзу Іван Кожедуб, двічі Герой маршал Клим Ворошилов, двічі Герой маршал Павло Рибалко, двічі Герой Сидір Ковпак, командир Чернігівсько-волинського партизанського з’єднання двічі Герой Олексій Федоров і багато, багато інших. Тепер нам виколупали десяток сумнівних героїв які воювали проти 2319 справжніх Героїв і кажуть, що ті Герої уже не Герої, геть їх із історії, геть їх пам’ятники і т.п.
Тепер так звані українські патріоти записали до великих українців княгиню Ольгу, князя Володимира-хрестителя принісшого нам огнем і мечем чужду віру, Гонгадзе, Кличко, і навіть прозаїка лауреата Нобелівської премії Шмуеля Агнона, всі твори якого написані на івриті, це капець. Українців перетворили на пацієнтів психіатричної лікарні.
Посилання на nv.ua
5. Beri Mor / 23 лютого 2019, 18:43
3.1juriy
«Ця майже буддистська притча більш схожа на анархію »

Яка в х.я притча?Боря давно і крєпко сидить на "коксі",от і видає свої «перли» про ожину в проміжках між деліріями,коли його "відпускає".А йому в рот заглядають,тіпа,їб.ть,який умний.
6. 1juriy / 23 лютого 2019, 18:55
Не зрозуміло який зв’язок між більшовиками та Шевченком,Гоголем,Лисенком.Подивіться лише на один список-«Український список Сандармоху».Чим не українська еліта? А скільки було знищено розумних працьовитих українців? У результаті цього відбору залишились пасивні,ледацюги,які породили собі подібних ,що чекають чуда від виборів до виборів.
7. Beri Mor / 23 лютого 2019, 19:24
6.1juriy
« У результаті цього відбору залишились пасивні,ледацюги,які породили собі подібних ,що чекають чуда від виборів до виборів.»

Ти,безсумнівно до таких себе не відносиш,вважаючи себе таким собі дитям індиго,яке пройшло природний відбір.

Змінено 23.02.2019, 19:35
8. orakul / 23 лютого 2019, 19:39
6.1juriy
«Не зрозуміло який зв’язок між більшовиками та Шевченком,Гоголем,Лисенком»

Прямого звязку - ніякого. Там же написано "Серед давніх знаменитостей, Микола Гоголь.." Тобто спочатку я перелічив тих знаменитостей, які були при більшовиках, а потім назвав давніших. А непрямий звязок в тім, що давні знаменитості, які при більшовиках шанувалися, тепер не шануються і навіть забороняються.
6.1juriy
«Подивіться лише на один список-«Український список Сандармоху».Чим не українська еліта?»

Подивився. Цікавий список. Вражає. Раніше його не бачив. На так і що? Все зрозуміло, якщо мізки включити і знати історію. Так звані більшовики, соплемінники наших сучасних керманичів, зачищали національну еліту. Так робилось кругом де відбувалися революції. Це вже все давно відомо і сто разів написано, і як воно не діходить до свідомих, я не знаю. Тоді нищили не лише українську еліту, а будь яку національну еліту,в тому числі і російську. Якої більше знищено, то ще питання. Всі вони попали під решення "трійок". Трійки придумав Ежов і Берія їх відмінив. Де дівся Єжов за таку діяльність думаю знаєш. Тоді навіть Шолохова ледь не розстріляли і якби він не прорвався на прийом до Сталіна, то не було б і Шолохова. Ребьята борзели от безисходности. І в нас таке може бути, тому що вони інших методів не визнають. Посилання на www.youtube.com
9. Beri Mor / 23 лютого 2019, 19:43
Оракул,не заводься.До речі,всіх,хто служив в роки СРСР-з Днем Радянської Армії та Військово-Морського флоту!!!"Чуханів"-з 8 Березня!

Змінено 23.02.2019, 23:22
10. orakul / 23 лютого 2019, 19:59
6.1juriy
«залишились пасивні,ледацюги,які породили собі подібних ,що чекають чуда від виборів до виборів»

Це не правда і в заперечення цьому я привів список Гороїв війни, можу привести і список Героїв соцпраці. Українці працьовиті і можуть бути розумними, якщо їх не затуркувати через ЗМІ. Після вбиства Сталіна почалося поступове руйнування СРСР для послідуючого знищення народів які його населяли. Читай хоча б "План Далласа". План цей успішно реалізували. А коли Українці здобули так звану незалежність, то тут вже над їхніми мізками попрацювали на славу та так, що й сам би не повірив якби не бачив своїми очима. Зараз у нас дійсно немає еліти й на показ. Є лише запроданці які називають себе патіротами і є олігархи серед яких українців майже намає. Пропозиція Філона про формування еліти знизу цілком здрава і майже єдина. Але.... для цього ж треба мати мізки очищені від телеящика. Поки що таких людей дуже мало. Якщо гіпотетично припустити, що людям які розуміють що відбувається дозволять без виборів сформувати наприклад райраду, то необхідної кількості людей просто не набереться. Ми вперлись у ту проблему в яку вперся Сталін коли говорив "свободного резерва из местных людей, годних для работы, оказывается страшно мало или, скорее вего, нет вовсе". Ну нічого дивного. Будь який свідомий історик скаже що історія повторюється. Насправді то її крутять, але в даному випадку це не має значення. Головне, що кадрів немає. От така картина маслом. Судячи із тенденцій, із рехворм освіти і стану молоді у нас кадрів вже і не буде.
11. orakul / 23 лютого 2019, 20:01
9.Beri Mor
«Оракул,не заводься.До речі всіх служивих в роки СРСР-з Днем Радянської Армії та Військово-Морського флоту!!!"Чуханів"-з 8 Березня! »

Дякую і приєднуюсь до поздоровлення усіх здравих мужиків.
12. 1juriy / 23 лютого 2019, 20:47
10.orakul
« Зараз у нас дійсно немає еліти й на показ»

На показ є- Ліна Костенко.
13. земеля / 23 лютого 2019, 22:35
Бери Мор спасибо за поздравления ко дню 23 февраля и я присоединяюсь.
Кстати, последним Героем Советского Союза стал украинец - водолаз ВМФ, испытатель, рекордсмен по глубине погружения и на длительность.
14. orakul / 23 лютого 2019, 22:38
12.1juriy
«На показ є- Ліна Костенко.»

А хто така Ліна Костенко? Вона що, вчена, економіст, інженер, програміст, вона може бути премєром, вона зна як вийти з кризи і відродити виробництво? Хоча написала гарно: "Часом мені здається, що існує якийсь мозковий центр, що працює на самоліквідацію цієї держави, навіть не так руками її ворогів, як зусиллями власних тут і.діотів".
15. 1juriy / 23 лютого 2019, 23:03
14.orakul
«А хто така Ліна Костенко?»
Національні еліти визначаються як ті, що «мали моральний авторитет, фактично носії і провідники національних цінностей, які хотіли розвивати національні духовні та культурні цінності, для яких українська державність була споконвічною мрією, а в даних умовах — ще і єдиним виходом, способом уникнути повного знищення народу — як народу українського»
16. Beri Mor / 23 лютого 2019, 23:04
14.orakul
«А хто така Ліна Костенко? Вона що, вчена, економіст, інженер, програміст, вона може бути премєром, вона зна як вийти з кризи і відродити виробництво?»

Та по х...По 5-му каналі сказали еліта,значить еліта!
17. Beri Mor / 23 лютого 2019, 23:18
13.земеля
«Кстати, последним Героем Советского Союза стал украинец »

Вот этим украинцем я действительно горжусь,а не Бандерой,который прислуживал фашистам.
18. orakul / 24 лютого 2019, 08:02
15.1juriy
«Національні еліти визначаються як ті, що «мали моральний авторитет, фактично носії і провідники національних цінностей, які хотіли розвивати національні духовні та культурні цінності, для яких українська державність була споконвічною мрією, а в даних умовах — ще і єдиним виходом,»

Де ти таку хрень скопіював? Досить грамотно написано, якби не одне но. За цим визначенням то получається еліта сорту, виду, породи, чи ще якось назви. А людині даний ще й розум. Чомусь хочеться вірити, що він даний і українцям. Так от, крім усього тобою написаного, еліта повинна ще й знати що відбувається у світі божому і як у ньому вижити і зберегти націю. Індіанські вожді мали моральний авторитет, були носіями і провідниками національних цінностей і т.д. І де тепер індіанці? Їх споїли, їх дурили, їх знищували. За буси купили у них Манхеттен і т.п. Але їм просто нікуди було подітись. А у нас зовсім інша історія. Славяни колись були одним народом і нас поділили і стравили для знищення. Якщо так звана еліта веде націю на погибель, якщо вона купується на дешеву лапшу ворогів які стравлюють народи для свого панування, то хрен їй ціна такій еліті. То не еліта а козли провокатори.
19. Slavko / 24 лютого 2019, 20:02
Сєпарня і вата кончена
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації