Вхід | Реєстрація

«То була не війна, а воєнна політика»

«То була не війна, а воєнна політика»

Так, 30 років назад можновладці офіційно трактували війну в Афганістані. Але ця «воєнна політика» тривала майже 10 років і забирала життя молодих хлопців, яких призивали на той час до лав армії. Солдати вірили, що виконують свій інтернаціональний обов’язок, вірили, що несуть визволення народу Афганістану, вірили, що йдуть  не воювати, а захищати. Та на жаль, це лише був черговий крок брехні тодішньої верхівки радянського режиму. Це була спланована ідеологія, навіювання юним хлопчакам хибного патріотизму. Та в будь-якому випадку, гинули люди і плакали матері через втрату дітей.

15 лютого у великій залі райдержадміністрації відбулися урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав — Дня пам’яті воїнів–інтернаціоналістів та 30-ї річниці  виведення військ з республіки Афганістан. У цей день прийнято вшановувати наших співвітчизників, яким довелося брати участь у бойових діях далеко від рідної землі.

На Приоріллі на сьогодні проживає 115 воїнів–інтернаціоналістів. Кожного року вшановують пам’ять  Владислава Яременка, уродженця Михайлівки, який загинув в ущелинах Афганістану, трохи не доживши до своєї демобілізації. І кожного року побратими Яременка і  громадськість кладуть квіти до пам’ятника  солдату. У афганській війні Україна втратила близько 4 тисячі молодих хлопців. Шість тисяч стали інвалідами, ще 72 людини залишились у полоні або пропали безвісти. У нас в районі від ран і хвороб померло 42 воїни–інтернаціоналісти.

Упродовж урочистого зібрання ветеранів  привітали перші особи району, депутати різних рівнів. Від керівництва винуватці події отримали грамоти Дніпровської обласної ради, пам’ятні медалі «Честь,мужність, пам’ять», цінні подарунки і грошові винагороди. Перед присутніми виступив голова ЦРГОВІ «Захист» Віталій Шаповал. Загалом було відзначено понад 30 колишніх бійців. Ветеранам–афганцям Михайлу Головку і Віктору Білику надали право покласти квіти до пам’ятного знаку. Також воїни–інтернаціоналісти з нагоди пам’ятної  дати від виконкому селищної ради отримали матеріальну допомогу. Про це на широкий загал оголосила заступник селищного голови Марина Журавель. Для воїнів–інтернаціоналістів був даний невеликий концерт. Кожна пісня супроводжувалася відеороликом. Цього дня в залі були майже всі ветерани–інтернаціоналісти з усього району. Третю частину присутніх займали саме вони. На пісню «Віват, шураві» у виконанні Сергія Сідака зал піднявся, аплодуючи стоячи.

А днями раніше біля Новостроївського сільського клубу відбулася година пам’яті «Душа, що злетіла в небо», присвячена загиблому бійцю в АТО Юрію Сагайдаку. У ці дні йому б мало виповнитися 50 років. Вшанувати пам’ять земляка прийшли односельці, рідні, близькі. Хвилина мовчання і спогади про Юрія пройшли на місцевому цвинтарі. Словами шани і спогадами поділилися депутат  селищної ради Любов Чорна, побратими Сагайдака — Валентин Гусак і Федір Сідак. Завершилася година пам’яті покладанням квітів до могили бійця.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. orakul / 25 лютого 2019, 12:59
"Солдати вірили, що виконують свій інтернаціональний обов’язок, вірили, що несуть визволення народу Афганістану, вірили, що йдуть не воювати, а захищати." Вони його і виконували і нехрен з пацанів робити пришелепуватих. Були прохання (не одне а декілька) уряду ДРА про надання допомоги, було рішення Політбюро. До того, у квітні 1978 в Афганістані відбулася революція, ну тіпа гідності, до влади прийшла НДПА. Чім і не Україна? Чи гідгість лише у свідомих, і лище їм повинні допомогати всякі нати і цереу? Але фішка в іншому. Якщо свідомі такі вумні, то чому вони вляпалися в подібний сценарій? Чому на Україні загинуло народу в десятки разів більше ніш україцнів в РА? І це за 5 років, а не за 10, а що ще буде попереду. Прикол ще й в тім, що про РА багато чого написано "В своём интервью 1998 года французскому журналу Le Nouvel Observateur, Збигнев Бжезинский вспоминал:[43][44]
Мы не толкали русских вмешиваться, но мы намеренно увеличили вероятность, что они это сделают…
Бывший директор ЦРУ Роберт Гейтс утверждает в своих мемуарах[42], что американские спецслужбы начали помогать афганским моджахедам за шесть месяцев до советского вмешательства. В то время Вы были советником президента Картера, значит, Вы играли ключевую роль в этом деле. Вы подтверждаете это?
Збигнев Бжезинский: Да. Согласно официальной версии истории, помощь ЦРУ моджахедам началась в течение 1980 года, то есть после того, как советская армия вторглась в Афганистан 24 декабря 1979 года. Но реальность, державшаяся в секрете до сегодняшнего дня, является иной: на самом деле президент Картер подписал первую директиву о тайной помощи противникам просоветского режима в Кабуле 3 июля 1979 года. И в тот же день я написал докладную записку для президента, в которой я ему объяснил, что по моему мнению эта помощь повлечёт за собой советское военное вмешательство." СССР навмисне спровокували а потім витурили. І тепер Афганістан, як відомо, під опікою США. І там продовжується війна.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації