Вхід | Реєстрація

У вільному одязі та з лавками для сидіння

У вільному одязі та з лавками для сидіння

Новостворена Православна церква України стане відкритою для прихожан. Частину старих і прийнятих правил скасують. Зміни торкнуться як мови богослужіння, так і дрес-коду українців у храмі. У церкві впевнені, що священикам потрібно бути ближчими до людей.

У Православній церкві України можуть змінитися правила зовнішнього вигляду для прихожан храмів. У ПЦУ відійдуть від строгих канонів і лояльно ставитимуться до дівчат без головних уборів, а також до джинсів. Планують встановити і спеціальні лавки всередині храмів для бажаючих посидіти під час служби. Можливі й інші зміни.

Раніше Патріарх Філарет заявляв, що богослужіння можуть проводити українською мовою. Не примусово, а за бажанням громади. Заяву з цього приводу зробив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Він підкреслив, що найближчим часом церква буде лояльно ставитися до тих парафіян, які приходять до храму у вільному одязі.

Як пояснив диякон ПЦУ Михайло Омелян, суть сказаних слів Митрополита — на перший план виходить саме людина, яка прийшла в храм, а не те, як і в чому вона одягнена. Водночас ніхто не каже, що всі без винятку мають приходити в храм без хусток чи в джинсах.

— Щодо хусток, наскільки я розумію, — це не означає, що буде вказівка, мовляв, усі приходять без них. Тут акцентується увага на тому, що дівчину або жінку ніхто не вижене з храму за те, що вона прийшла без хустки. До неї все одно будуть так само ставитися. Це ж стосується і джинсів, — підкреслив Михайло Омелян.

Офіційної інформації про зміни з боку ПЦУ немає. Усе відбувається за загальноприйнятими православними правилами. Правда не виключено, що найближчим часом у ПЦУ все ж підуть на додаткові кроки. Один із можливих — мова богослужіння. Раніше про це говорив Патріарх Філарет. За його словами, ніяких відмінностей у богослужінні ПЦУ не буде, а от мова може змінитися — зі старослов’янської на українську.

— З приєднанням до єдиної церкви нічого не зміниться у віровченні, у богослужінні. Може змінитися тільки мова, тому що будуть не слов’янською служити, а українською. Але якщо прихід захоче зберегти слов’янську мову, силою ми не примушуватимемо. Вибиратимуть самостійно, — пояснював Філарет.

Ще одне цікаве нововведення — у храмах будуть лавки. На думку Митрополита Епіфанія, у ідеї поставити більше лавок для сидіння під час богослужіння немає нічого поганого. Їх можуть розмістити, насамперед, для інвалідів, хворих або літніх людей, яким важко вистояти всю службу.

— Загалом у нас немає заперечень щодо сидіння в храмі. Є певні періоди богослужіння, коли і священнослужителі сидять, а є періоди, коли потрібно стояти, — пояснив Епіфаній.

Правда, коли саме запустять процес — сказати складно. Ймовірно, з поступовим збільшенням церкви і переходом все нових парафій, лавки будуть ставити поступово.


Автор: «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Седой / 6 березня 2019, 11:48
Надо не останавливаться! Идите дальше смело. Надо шест перед алтарем обязательно поставить для стриптиза, а на месте алтаря барную стойку. И народ повалит, я вам точно говорю!
2. Neznayko / 6 березня 2019, 12:43
Справа навіть не в тому,що зміни в богослужінні, справа в тому, що зміни коригуються під католицьку церкву ! Тобто йде планомірне знищення православ’я в Україні, нав’язування католицизму, не миттям, так катанням...
3. 1juriy / 6 березня 2019, 12:44
Так все це стоїть у МП.А прихожан нема.Давай щось дієвіше.
4. Beri Mor / 6 березня 2019, 12:46
Попові дозволити рясу в штани заправляти,як наш президент піджак:)
5. orakul / 6 березня 2019, 12:55
1.Седой
«Надо шест перед алтарем обязательно поставить для стриптиза, а на месте алтаря барную стойку.»

Поставлять. Не все зразу. У них зараз не першому плані вінчання геїв, бо без цього в гейропу не приймуть, а президент пообіцяв, що до 2014 року ми таки прийдемо до гейропи.
6. orakul / 6 березня 2019, 13:09
2.Neznayko
«Справа навіть не в тому,що зміни в богослужінні, справа в тому, що зміни коригуються під католицьку церкву !»

Не так давно мені один піп казав, що усі церкви Христові. А ти тут придумуєш ще якусь їх класифікацію.
2.Neznayko
«Тобто йде планомірне знищення православ’я в Україні»

Православя було у наших давніх предків. Означає воно - право славити. Скільки разів це можна пояснювати? Православя було знищене християнізацією Русі. Зробили це "огнем і мечем". Приклав руку до цього знищення рівноапостольний син Малки Володимир. За це йому поставили великого памяника у Києві. Памятника Святославу, розбившому Хазарський каганат, чи Олегу, який "отомстил неразумным хазарам" ніхто не ставить і ніхто їх не згадує. Коли вас перетягують із так званого православя в католицизм, то це одначає що вас в чергове розводять. Хрін редьки не слаще. Ну невже так важко зрозуміти елементарне? Це ж класика розводняка. Посилання на www.youtube.com
7. orakul / 6 березня 2019, 13:15
4.Beri Mor
«Попові дозволити рясу в штани заправляти,як наш президент піджак:)»

Колись Олександр Ковінька казав, що у попа штанів немає. До речі, балкав і писав Ковінька виключно на забароненій тоді українській мові, а його патріоти чомусь і не згадують. Наче й не було такого українця в Полтаві.
8. Седой / 6 березня 2019, 13:46
3.1juriy
«Так все це стоїть у МП.А прихожан нема.Давай щось дієвіше. »

И где видел? пример в студию! Перепутал с польшей, так это просто влияние канализационных газов из унитазов твоих работодателей
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації