Вхід | Реєстрація

Коли цього року Масляна?

Коли цього року Масляна?

Усі чекають настання весни і закінчення холодів. А як правильно попрощатися з примхливою порою року? Звичайно ж, влаштувати веселі проводи з млинцями, піснями, гуляннями і спалюванням опудала, адже 4 березня 2019 року — перший день Масляної.

Щороку дата свята змінюється, адже Масляна передує Великому посту. Це остання можливість для віруючих християн вдосталь насолодитися ситною і смачною їжею з великою кількістю яєць, молока і масла.

 

Історія Масляної

Масляна — це одне з найдавніших слов’янських свят з дохристиянської епохи. Наші пращури зустрічали Новий рік на початку весни. Адже після зимової холоднечі знову оживала природа і з’являлася робота на полях, а значить наставав новий природний цикл, передвісником якого і виступала звична нам Масляна.

Це свято присвячувалося богу Сонця — Ярилу, а щоб задобрити його, українці випікали млинці як символ небесного світила.

За іншою версією, Масляна — це обряд, присвячений богу родючості й скотарства Велесу, який був популярний на території древньої Русі. Саме на початку березня починали телитися корови і у селян була велика кількість молока і масла, яким рясно змащували млинці.

На думку істориків, саме велика кількість молочних продуктів і сприяло іменуванню свята — Масляна або сирна Седмиця.

Масляна вважалася язичницьким святом аж до 18 століття, коли православна церква була змушена змиритися з ним і прийняти цей обряд, змінивши частину традицій і час його проведення.

Тепер у Масляної немає фіксованої дати і вираховується вона, виходячи з часу Пасхи. До того ж, Масляний тиждень готує віруючих до початку посту.

 

Масниця, Сиропусний тиждень

Понеділок, 4 березня — зустріч Масляної. У понеділок починали пекти млинці і робити опудало, яке возили по всьому місту. Також на початку тижня дружини з дому чоловіка приходили до своїх батьків, а ввечері до них приєднувалися свекри, щоб обговорити майбутнє святкування.

Вівторок, 5 березня — Загравання. На другий день Сиропусту проходили оглядини наречених, а місцеві жителі ходили один до одного в гості. Неодружені дівчата в цей день запрошувалися на народні святкування, гірки та ярмарки.

Середа, 6 березня — Лакомка. У середу теща запрошувала на млинці зятя, пригощаючи його, як головного гостя.

Четвер, 7 березня — Розгул. У цей день починалися масові вуличні веселощі: катання з гірок, хороводи, жартівливі бої, катання на конях і возах.

П’ятниця, 8 березня —  Тещині вечірки. Тепер уже зять мав покликати тещу на домашні млинці, щоб усі знали, як добре він до неї ставиться.

Субота, 9 березня — Посиденьки зовиці. На честь свята невістка дарує зовиці подарунок і запрошує на млинці разом з іншими родичами свого чоловіка.

Неділя, 10 березня — Прощена неділя, Проводи. Це останній день Масниці, коли спалюють опудало і просять прощення у рідних і близьких, увечері у слов’ян було прийнято поминати померлих, щоб вони допомогли з майбутнім урожаєм.

 

Народні традиції Масниці

Більшість древніх традицій Масниці вже забуті і стерті церквою. На пам’ять про весняний Новий рік залишилися веселі гуляння, поїдання млинців, катання на санях і спалювання опудала.

Згідно традиціям, щоб прогнати мороз і холоднечу, весь тиждень слід радіти та веселитись: водити хороводи, кататися на санках і конях, співати веснянки, розпалювати багаття, ярмаркувати.

У останній день Масляної, на Прощену неділю, люди просять прощення у рідних, близьких і навіть померлих, щоб почати Великий піст з чистою душею і помислами.

Найвідомішим обрядом є спалювання опудала зими. У останній день Масляної молодь робила величезне опудало в жіночому одязі, яке символізувало зиму, його підпалювали і провозили по всьому селу, щоб прогнати холод з кожного двору. Під час спалювання опудала влаштовувалися найвеселіші гуляння, щоб новий рік і весна були родючими.

Напередодні Великого посту — найтривалішого і суворого, люди не тільки вдосталь веселилися, а й закуповували необхідні продукти, позбувалися від надлишків, спілкувалися з сусідами, відвідували ярмарки.

 

Що не можна робити на Масляну

Незважаючи на те, що Великий піст розпочнеться 11 березня, існують деякі обмеження і для Сирної неділі:

  • на Масляну не можна вживати в їжу м’ясо, зате яйця, молочні продукти і рибу дозволено;
  • у Масляну не можна сумувати, лаятися, злитися і ображати оточуючих, так як цей тиждень передує Великому посту;
  • на Масляну потрібно працювати, так як свято супроводжується приготуванням їжі;
  • на Масляну потрібно прибирати як можна частіше, щоб вимести з дому весь негатив;
  • на Масляну прийнято відвідувати баню, щоб змити із себе весь бруд і погані помисли напередодні Посту.

Автор: За матеріалами інтернет-видань


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 березня 2019, 12:17 | Полтавщина | Цікаве
1. orakul / 6 березня 2019, 12:45
Якась промосковська стаття. Це, виходить, українці повинні бліни кушать. Повинні славити не Христа, а якісь сили природи, якесь сонце. Неподобство. Ганьба. Патріоти кажуть, що ми взагалі не словяни, ми нащадки древніх шумерів. Слава Україні!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації