Усі чекають настання весни і закінчення холодів. А як правильно попрощатися з примхливою порою року? Звичайно ж, влаштувати веселі проводи з млинцями, піснями, гуляннями і спалюванням опудала, адже 4 березня 2019 року — перший день Масляної.
Щороку дата свята змінюється, адже Масляна передує Великому посту. Це остання можливість для віруючих християн вдосталь насолодитися ситною і смачною їжею з великою кількістю яєць, молока і масла.
Історія Масляної
Масляна — це одне з найдавніших слов’янських свят з дохристиянської епохи. Наші пращури зустрічали Новий рік на початку весни. Адже після зимової холоднечі знову оживала природа і з’являлася робота на полях, а значить наставав новий природний цикл, передвісником якого і виступала звична нам Масляна.
Це свято присвячувалося богу Сонця — Ярилу, а щоб задобрити його, українці випікали млинці як символ небесного світила.
За іншою версією, Масляна — це обряд, присвячений богу родючості й скотарства Велесу, який був популярний на території древньої Русі. Саме на початку березня починали телитися корови і у селян була велика кількість молока і масла, яким рясно змащували млинці.
На думку істориків, саме велика кількість молочних продуктів і сприяло іменуванню свята — Масляна або сирна Седмиця.
Масляна вважалася язичницьким святом аж до 18 століття, коли православна церква була змушена змиритися з ним і прийняти цей обряд, змінивши частину традицій і час його проведення.
Тепер у Масляної немає фіксованої дати і вираховується вона, виходячи з часу Пасхи. До того ж, Масляний тиждень готує віруючих до початку посту.
Масниця, Сиропусний тиждень
Понеділок, 4 березня — зустріч Масляної. У понеділок починали пекти млинці і робити опудало, яке возили по всьому місту. Також на початку тижня дружини з дому чоловіка приходили до своїх батьків, а ввечері до них приєднувалися свекри, щоб обговорити майбутнє святкування.
Вівторок, 5 березня — Загравання. На другий день Сиропусту проходили оглядини наречених, а місцеві жителі ходили один до одного в гості. Неодружені дівчата в цей день запрошувалися на народні святкування, гірки та ярмарки.
Середа, 6 березня — Лакомка. У середу теща запрошувала на млинці зятя, пригощаючи його, як головного гостя.
Четвер, 7 березня — Розгул. У цей день починалися масові вуличні веселощі: катання з гірок, хороводи, жартівливі бої, катання на конях і возах.
П’ятниця, 8 березня — Тещині вечірки. Тепер уже зять мав покликати тещу на домашні млинці, щоб усі знали, як добре він до неї ставиться.
Субота, 9 березня — Посиденьки зовиці. На честь свята невістка дарує зовиці подарунок і запрошує на млинці разом з іншими родичами свого чоловіка.
Неділя, 10 березня — Прощена неділя, Проводи. Це останній день Масниці, коли спалюють опудало і просять прощення у рідних і близьких, увечері у слов’ян було прийнято поминати померлих, щоб вони допомогли з майбутнім урожаєм.
Народні традиції Масниці
Більшість древніх традицій Масниці вже забуті і стерті церквою. На пам’ять про весняний Новий рік залишилися веселі гуляння, поїдання млинців, катання на санях і спалювання опудала.
Згідно традиціям, щоб прогнати мороз і холоднечу, весь тиждень слід радіти та веселитись: водити хороводи, кататися на санках і конях, співати веснянки, розпалювати багаття, ярмаркувати.
У останній день Масляної, на Прощену неділю, люди просять прощення у рідних, близьких і навіть померлих, щоб почати Великий піст з чистою душею і помислами.
Найвідомішим обрядом є спалювання опудала зими. У останній день Масляної молодь робила величезне опудало в жіночому одязі, яке символізувало зиму, його підпалювали і провозили по всьому селу, щоб прогнати холод з кожного двору. Під час спалювання опудала влаштовувалися найвеселіші гуляння, щоб новий рік і весна були родючими.
Напередодні Великого посту — найтривалішого і суворого, люди не тільки вдосталь веселилися, а й закуповували необхідні продукти, позбувалися від надлишків, спілкувалися з сусідами, відвідували ярмарки.
Що не можна робити на Масляну
Незважаючи на те, що Великий піст розпочнеться 11 березня, існують деякі обмеження і для Сирної неділі:
- на Масляну не можна вживати в їжу м’ясо, зате яйця, молочні продукти і рибу дозволено;
- у Масляну не можна сумувати, лаятися, злитися і ображати оточуючих, так як цей тиждень передує Великому посту;
- на Масляну потрібно працювати, так як свято супроводжується приготуванням їжі;
- на Масляну потрібно прибирати як можна частіше, щоб вимести з дому весь негатив;
- на Масляну прийнято відвідувати баню, щоб змити із себе весь бруд і погані помисли напередодні Посту.