Вхід | Реєстрація

Чи казати правду хворому на рак?

Чи казати правду хворому на рак?

Ця стаття могла б бути редакційною. Але, напевне, у переддень веселого весняного свята буде краще поставити на першу сторінку більш життєрадісний текст.

Редакція «ЕХО» анонсувала, що на сторінках тижневика з’явиться цілий цикл публікацій на тему онкохвороб. Ми виконуємо свою обіцянку. Нижче буде опублікована стаття Світлани Сербіної, онколога місцевої ЦРЛ. Але в цьому матеріалі мова піде про надзвичайно важливий аспект, про який лікарі на рівні провінції чомусь не зважуються говорити. Казати чи не казати? Чи повинна знати всю правду людина, приречена на смерть?

По великому рахунку, усі ми приречені. Усі ми рано чи пізно помремо. Але дилема «казати чи не казати» чомусь виникає лише у випадках онкозахворювань. Хоча від серцево‑судинних хвороб помирає значно більша кількість людей, але смерть від раку вважається особливою. Можливо, через те, що перед летальним кінцем хворому часто доводиться пройти через біль, а сама хвороба може тягтися довго, місяцями, а то й роками.

У автора цієї статті рак забрав двох найрідніших людей. І невдовзі забере ще одну. Саме тому й наважився озвучити цю тему. Адже, на жаль, отримав зовсім неприємну можливість порівнювати, як жити із людиною, яка точно знає свій діагноз, і з хворим, від якого інформацію приховують. Хоча, як на мене, усі онкохворі розуміють, від якої недуги вони страждають.

Перед тим, як писати статтю, і під час хвороби рідних людей довелося прочитати чимало публікацій на цю тему. Особливо цікаво і повчально було знайомитися із судженнями діючих онкологів, тобто людей, які стикаються із раком щодня.

Чимало медиків стверджують, що рак — це запрограмований природою механізм самознищення людського організму. У науці це називається терміном феноптоз — запрограмованої смерті. Природа сама вмикає такий собі таймер, який запускає хвороби, що вбивають людину. Це не лише рак. Це й атеросклероз, і цукровий діабет. Згідно із гіпотезою, таймер вмикається після сорока років, коли людина стає природі непотрібною, адже втрачає свою репродуктивну функцію.

Як пишуть онкологи-практики, рак насправді не молодіє. Виключенням є хіба що рак шийки матки у жінок. Адже його часто провокує вірус папіломи, що передається статевим шляхом. Жити статевим життям зараз почали значно раніше, отже «помолодшав» і рак.

Усі інші види раку, як і сто, і тисячу років тому, в основному вражають людей віком за 40 років. Причому, усі лікарі говорять про те, що ніякі народні методи лікування, ніякі дієти чи навіть суперздоровий спосіб життя не уберігають від раку. Про це говорив і писав і наш видатний український лікар Микола Амосов. У випадку із раком, доцільно вжити всім відомий вислів: «Як на роду написано». «Написано» захворіти раком, то захворієш обов’язково, як би не уберігався і не обстежувався. Хоча, знову ж, є виключення. Статистика підтверджує, що курці тютюну страждають від раку легень значно частіше, аніж інші люди.

Тому від раку не застрахований ніхто. І, найімовірніше, якщо людина не захворіє сама, то хвороба вразить когось із близьких. От тут і виникає дилема: «Казати чи не казати?».

Лікарі-практики стверджують — казати. Цього від них і закон вимагає, зокрема, стаття 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Але не лише в законодавстві справа.

Із власного сумного досвіду теж можу приєднатися до числа людей, які вважають, що хворий має одразу знати всю, навіть найстрашнішу, правду. У такому випадку значно полегшується життя оточуючих. Чи стає легше самому хворому? Людина, яка знає правду, із якою спілкуюся, постійно каже, що так.

Та звичайно, однозначної поради, як діяти у таких випадках, не наважиться дати ніхто. Тому, на мій суб’єктивний погляд, ситуацію, як і хворобу, легше попередити. Пройшовши через смерть рідних від раку і готуючись до наступної, ми у сім’ї завчасно домовилися — ніхто ні від кого не приховує навіть найстрашнішого діагнозу. Це — не важко, зібратися разом і сказати вголос «Якщо у мне рак, я маю про це знати». А далі — як на роду написано.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2019, 10:04 | Кобеляки | Спорт і здоров'я


1. orakul / 9 березня 2019, 10:27
"Чи повинна знати всю правду людина, приречена на смерть?"

Чи й не біном Ньютона. "Умрем не потому, что болеем, а потому, что живем", - писав ще Сенека. Тобто, кожна людина приречена смерть. А такі статті хворому не допоможуть, а тільки провокують і програмують у здорових людей виникнення хвороб. "Вначале было Слово". Як покопати, то й у Буддизмі подібне можна вичитати.
2. Beri Mor / 9 березня 2019, 21:27
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1.orakul
«А такі статті хворому не допоможуть, а тільки провокують і програмують у здорових людей виникнення хвороб. "»

100% правда.Пару років тому вирішив обстежитися,як кажуть "для себе".Зробив УЗД щитовидної залози, врач-терапевт,як побачив результат опису УЗДіста зробила очі по 5 копійок,та відразу відправила в онкодиспансер в Полтаву.Сказати,що я "всрав.ся",це не сказати нічого(всі ми з філософією буддизму,поки жарєний пєтух в одне місце не клюне).Тим більше,як писав тут десь Філон,я не за чутками знаю про цю хворобу(батьки померли від неї,зараз дружина хворіє).Так от,приїхав я в онкодиспансер,врач обстежив мене каже і каже:"кого ти ху.я приперся?Все в тебе нормально."Послали,кажу.Він каже:"Хто у вас,в Кобеляках онколог?Я кажу,що в нас його немає,мене звичайний терапевт до вас направив.Він дивитья на мене,як на дебіла..."А ендокринолог хто"?Теж,кажу немає...Він:"Ти жартуєш?Кажу,ні,серйозно,немає.
Але це все лірика,я до чого веду.Через пару тижнів після такого стресу,в мене виявили діабет.Я звичайно не стверджую,що це послугувало причиною,може просто так збіглося.Хоча навряд...

Змінено 09.03.2019, 21:48
3. земеля / 9 березня 2019, 21:50
Молодец тот терапевт, ибо такие диагнозы требуют тщательного обследования. Лучше перебдеть чем недобдеть. У нас был полковой врач, который так сказал командиру полка" Лучше я дам освобождение пятерым хитрецам, чем не дам одному действительно больному" На что батя, почесав репу,ответил молодому лейтенанту " Правильно сынок, молодец" А как мы потом зауважали этого врача, кстати украинца с Тернополя.
4. Beri Mor / 9 березня 2019, 22:17
3.земеля
«Молодец тот терапевт, ибо такие диагнозы требуют тщательного обследования.»

Согласен.Она молодец,я думаю лучшая среди работающих у нас в поликлинике.Скажу даже фамилию,это Попруга.Профессионал с большой буквы.И медсестричка у нее хорошая,спокойная и отзывчивая.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації