Вхід | Реєстрація

Порядок у земельних відносинах — наше головне завдання

Порядок у земельних відносинах — наше головне завдання

Не буде жодним перебільшенням твердження про те, що саме земля і люди, які на ній працюють, є головним багатством України. Без цього ресурсу не можливе становлення нашої Батьківщини як потужної держави.

Усім нам відомо, що в Україні вже майже три десятиліття триває земельна реформа. Розпочалася вона ще в 1990 році і продовжується й до сьогодні. Важко, практично неможливо, уявити, скільки змін у правовідносинах, у документообізі відбулося за цей час, скільки мільйонів гектарів ріллі було переміряно та внесено в державні бази даних.

Результати земельної реформи відчули мільйони українців. Вони використали своє право на безкоштовну приватизацію, виготовили документи на право власності на земельні паї, взяли чи здали землю в оренду. І за всім цим стоїть титанічна праця інших українців, які щодня, щогодини трудяться над тим, щоб земельні відносили в Україні були впорядкованими і максимально цивілізованими. Мова йде про працівників Держгеокадастру. У переддень професійного свята — Дня землевпорядника, дозвольте коротенько прозвітувати про роботу Кобеляцького районного відділу Держгеокадастру.

 

Державний земельний кадастр

Відповідно до розпорядження КМУ від 16.05.2014 року № 523‑р. «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» до відділу від Центру надання адміністративних послуг та безпосередньо від громадян за звітний період надійшло 7727 заяв на виконання адміністративних послуг. Працівниками відділу:

  • зареєстровано 2684 земельні ділянки;
  • надано 2233 витяги з Державного земельного кадастру;
  • внесено відомостей по 128 земельних ділянках;
  • внесено виправлених відомостей по 995 ділянках;
  • надано 457 витягів про нормативну грошову оцінку земельних ділянок;
  • надано 443 викопіювання з кадастрової карти (плану);
  • надано 5 відомостей з документації із землеустрою, що включена до Державного фонду документації із землеустрою.
  • надано 782 довідки по формі 6‑зем.

 

Земельні аукціони

На території Кобеляцького району протягом 2018 року було продано право оренди на земельні ділянки державної власності сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у формі аукціону в кількості 14 ділянок, загальною площею 280,085 гектара, річна орендна плата яких складає 748270,86 гривні.

На цей час у відділі продовжується робота по наданню пропозицій та підготовці лотів для включення до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, право оренди на які буде продано на земельних торгах у формі аукціону.

 

Надання земельних ділянок учасникам АТО

Робота з надання земельних ділянок учасникам антитерористичної операції проводиться у тісній співпраці з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що громадянин не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки за відповідним цільовим призначенням та надав документ, що посвідчує його участь в антитерорис- тичній операції.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року № 898 за окремими дорученнями Держгеокадастру для першочергового надання земельних ділянок учасникам АТО і членам родин загиблих в АТО військовослужбовців, на території Кобеляцького району було зарезервовано всього 531,6 гектара земель державної та комунальної власності, із них 368,1626 гектара — землі сільськогосподарського призначення державної власності. Протягом 2018 року зарезервовано 3 земельні ділянки, загальною площею близько 54,2973 гектара. У тому числі 39,0 гектарів — по Бутенківській об’єднаній територіальній громаді. Спеціалістами відділу проводиться робота по подальшому резервуванню земельних ділянок для надання учасникам АТО.

Відповідна інформація про ці земельні ділянки представлена у вигляді довідкових альбомів—атласів з картографічним матеріалом по окремих масивах/земельних ділянках у розрізі сільських рад району, які опубліковані на веб—сторінці Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області, яка постійно оновлюється.

Спеціалістами відділу в Кобеляцькому районі ведеться постійний моніторинг земель державної власності сільськогосподарського призначення з метою забезпечення земельними ділянками учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО, які мають потребу в земельних ділянках для ведення особистого селянського господарства та садівництва, надається всебічна допомога при оформленні заяв та отриманні дозволу на виготовлення документації із землеустрою в Головному управлінні Держгеокадастру в Полтавській області.

 

Контроль за використанням та охороною земель

За 2018 рік на території району проведено, у відповідності до виданих наказів про здійснення заходів державного контролю, 29 перевірок за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель.

У результаті здійснення державного контролю за використанням та охороною земель виявлено 25 порушень вимог земельного законодавства.

За результатами вищевказаних перевірок розраховано розмір шкоди, заподіяної територіальній громаді внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, зміни цільового призначення земельних ділянок та зняття родючого шару ґрунту із земельних ділянок без отримання відповідного дозволу на суму 257365,10 гривні (22 нарахувань). Шкоду в розмірі 222997,80 гривні (21 нарахувань) сплачено в добровільному порядку.

Користуючись нагодою, від щирого серця вітаю всіх працівників землевпорядної служби та наших дорогих ветеранів, які зараз на заслуженому відпочинку, із професійним святом. Вітаю і жінок, яких ми любимо і шануємо, незалежно від календарної дати. Миру, злагоди, здоров’я усім Вам!


Автор: Юрій Калюжний, начальник відділу Держгеокадастру в Кобеляцькому районі


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 березня 2019, 09:10 | Кобеляки | Суспільство
1. Slavko / 12 березня 2019, 20:47
Треба уточнюючий запит подати, бо не цікаво. Але скільки глини й піску вкрадено, скільки земель самозахвачено, що до кінця не зрозуміло, кого, як і за що пан Калюжний штрафує і за що купує такі автомобілі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації