Вхід | Реєстрація

Великий піст: що можна їсти та що не треба робити

Великий піст: що можна їсти та що не треба робити

Великий піст вважається центральним постом в церковному православному календарі, який є підготовкою до настання головного свята релігійного світу — Великодня. Як правильно харчуватися — читайте в статті.
Великий піст починається 11 березня, у понеділок, і завершиться в суботу, 27 квітня. Характеризується перш за все особливими богослужіннями, молитвами, покаянням і спогадом про життя та смерть Ісуса Христа. Великий піст встановлений на честь 40‑денного посту, якого дотримувався Спаситель у пустелі.

 

Що можна їсти

Для того, аби ви душею й тілом змогли відчути радість і святість від прийому їжі, вона повинна бути різноманітною, але простою. У піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженими стравами. Віддайте перевагу їжі, приготованій на паровій бані або в грилі.

Овочі та фрукти (варені, тушковані, запечені) повинні стати основою вашого харчування. Нехай на столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше — тим краще.

Каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.

Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите у свій раціон рослинний білок, то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.

 

Заборонені продукти

Протягом усього посту слід відмовитися від таких продуктів:

  • молоко і молочні продукти;
  • м’ясо та м’ясопродукти;
  • риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);
  • яйця;
  • солодощі, випічка;
  • фаст-фуд і алкоголь.


Традиції Великого посту

Великий піст поділяється на чотири періоди і триває 48 днів:

  • перші 40 днів — Чотиридесятниця;
  • Лазарева субота — 6 субота посту;
  • Вхід Господній у Єрусалим — 6 неділя посту (Вербна неділя);
  • Страсна седмиця (Страсний тиждень).


Останнім тижнем Великого посту є Страсна Седмиця. Дні Страсної седмиці називають Великими: наприклад, Великий понеділок, Велика п’ятниця і так усі дні.

У Великий понеділок необхідно підготувати свою оселю — помити, почистити, пофарбувати. У вівторок готується одяг і прасується білизна. У середу слід завершити всі господарські роботи. Треба повністю прибрати будинок, позбутися від сміття. Також у цей день заготовлюються яйця для писанок, потрібно підготувати все необхідне для їх розпису.

На Чистий четвер припадає найбільша кількість обрядів, прикмет і дій. У цей день печуть традиційні паски. Паска — не просто святковий хліб, вона символізує тіло Христа. Перед тим, як приступити до випікання, треба помолитися. Необхідно підготувати тіло до Великодня — добре вимитися. У п’ятницю не можна абсолютно нічого їсти, забороняється співати пісні і слухати музику, прати, шити, різати. Велика субота — найбільш клопіткий день для господинь. Треба все приготувати, зварити. У цей день виготовляють писанки і фарбуються яйця.

Під час посту звершується тілесна і духовна підготовка до свята Пасхи. Духовна підготовка полягає в тому, що в дні посту необхідно більше уваги приділяти молитві, читанню духовних книг, сповідям. Тілесна підготовка до Великого Посту — це утримання від непісної їжі.

 

Що не можна робити у Великий піст

Не їжею єдиною. Піст — це час духовного очищення. Тому під час посту необхідно дотримуватися і певної поведінки: не можна вживати алкогольні напої, максимально обмежте себе від розважальних заходів. У Великий піст не можна вінчатися, на час посту рекомендується подружня стриманість, намагайтеся не дратуватися, не ображати нікого і не злитися.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2019, 12:17 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації