Великий піст вважається центральним постом в церковному православному календарі, який є підготовкою до настання головного свята релігійного світу — Великодня. Як правильно харчуватися — читайте в статті.
Великий піст починається 11 березня, у понеділок, і завершиться в суботу, 27 квітня. Характеризується перш за все особливими богослужіннями, молитвами, покаянням і спогадом про життя та смерть Ісуса Христа. Великий піст встановлений на честь 40‑денного посту, якого дотримувався Спаситель у пустелі.
Що можна їсти
Для того, аби ви душею й тілом змогли відчути радість і святість від прийому їжі, вона повинна бути різноманітною, але простою. У піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженими стравами. Віддайте перевагу їжі, приготованій на паровій бані або в грилі.
Овочі та фрукти (варені, тушковані, запечені) повинні стати основою вашого харчування. Нехай на столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше — тим краще.
Каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.
Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите у свій раціон рослинний білок, то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.
Заборонені продукти
Протягом усього посту слід відмовитися від таких продуктів:
- молоко і молочні продукти;
- м’ясо та м’ясопродукти;
- риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);
- яйця;
- солодощі, випічка;
- фаст-фуд і алкоголь.
Традиції Великого посту
Великий піст поділяється на чотири періоди і триває 48 днів:
- перші 40 днів — Чотиридесятниця;
- Лазарева субота — 6 субота посту;
- Вхід Господній у Єрусалим — 6 неділя посту (Вербна неділя);
- Страсна седмиця (Страсний тиждень).
Останнім тижнем Великого посту є Страсна Седмиця. Дні Страсної седмиці називають Великими: наприклад, Великий понеділок, Велика п’ятниця і так усі дні.
У Великий понеділок необхідно підготувати свою оселю — помити, почистити, пофарбувати. У вівторок готується одяг і прасується білизна. У середу слід завершити всі господарські роботи. Треба повністю прибрати будинок, позбутися від сміття. Також у цей день заготовлюються яйця для писанок, потрібно підготувати все необхідне для їх розпису.
На Чистий четвер припадає найбільша кількість обрядів, прикмет і дій. У цей день печуть традиційні паски. Паска — не просто святковий хліб, вона символізує тіло Христа. Перед тим, як приступити до випікання, треба помолитися. Необхідно підготувати тіло до Великодня — добре вимитися. У п’ятницю не можна абсолютно нічого їсти, забороняється співати пісні і слухати музику, прати, шити, різати. Велика субота — найбільш клопіткий день для господинь. Треба все приготувати, зварити. У цей день виготовляють писанки і фарбуються яйця.
Під час посту звершується тілесна і духовна підготовка до свята Пасхи. Духовна підготовка полягає в тому, що в дні посту необхідно більше уваги приділяти молитві, читанню духовних книг, сповідям. Тілесна підготовка до Великого Посту — це утримання від непісної їжі.
Що не можна робити у Великий піст
Не їжею єдиною. Піст — це час духовного очищення. Тому під час посту необхідно дотримуватися і певної поведінки: не можна вживати алкогольні напої, максимально обмежте себе від розважальних заходів. У Великий піст не можна вінчатися, на час посту рекомендується подружня стриманість, намагайтеся не дратуватися, не ображати нікого і не злитися.