Настала пора подумати про вирощування розсади. Спочатку треба вирішувати, які культури краще вирощувати. Для того, щоб отримати гарну розсаду, треба створити оптимальні умови для її росту і дозрівання. Посівний календар овочевих культур (а також деяких квіткових) допоможе вибрати найбільш сприятливі дні для отримання гарного врожаю.
Для життя рослин необхідні: світло, волога, відповідний ґрунт, поживні речовини. Усі ці фактори взаємопов’язані і впливають на розвиток рослин. Світло необхідне рослинам для фотосинтезу, оскільки його не вистачає наприкінці зими та на початку весни. Слід облаштувати додаткове штучне освітлення за допомогою люмінесцентних ламп. Краще вирощувати розсаду на вікнах, які виходять на південь-схід або південь-захід, куди потрапляють прямі сонячні промені. На вікнах з північної сторони рослини отримують лише розсіяні сонячні промені, що недостатньо для нормального росту.
Світла потребують томати, баклажани, перці, цибуля, капуста, селера, огірки. Світовий день повинен бути не менше 12 годин.
При вирощуванні розсади треба знати: чим більша рослина, тим більше їй потрібно води.
Підготовка насіння до сівби або посадки
Насіння багатьох городніх культур зберігають схожість від 2 до 6 років. Огірки, гарбузи, кабачки, патисони, дині, кавуни — 6–8 років. Висівати ці культури краще насінням 2–3-річної давнини. Горох, боби, квасолю можна зберігати 5–6 років. Насіння томатів, усі види капусти, редиски, редьки, брукви, буряка — 4–5 років. Насіння салату, шпинату, петрушки, кропу, перцю, щавлю, цибулі, ревеню — 2–3 роки. Селери і пастернаку — 1–2 роки.
Перед посівом насіння сортують сухим або мокрим способом. У першому випадку насіння висипають на світлий папір і відбирають для посіву найкрупніше. У другому — насіння занурюють у розчин солі (30 грамів на 1 літр води) і повільно перемішують. Через 2–3 хвилини насіння, що спливло на поверхню разом зі сміттям, зливають, а те, що осіло на дно, промивають і використовують для посіву.
Щоб «розбудити» насіння, його намочують у воді (або пророщують). Насіння огірків, кабачків, гарбуза, капусти, салату, редиски замочують у воді на 12 годин, насіння гороху, квасолі — на 6 годин, насіння моркви, томатів, буряку, петрушки — на 2 доби, селери, шпинату, кропу — на 3 доби. Насіння культур, що містить ефірні олії, необхідно промивати в теплій воді або розчині заварки зеленого чаю.
Проростає насіння при температурі +20 градусів тепла. Капуста, редис, ріпа — через 1,5–2 доби, буряк — через 3–4 доби, морква — 4–5 діб, петрушка — 5 діб.
Насіння усіх культур добре реагує на прогрівання. Огірки, кабачки, гарбузи прогрівають протягом 2–3 діб до посадки. Решта культур — протягом однієї доби. Наприклад, прогрівання насіння огірків при температурі 50-60 градусів здійснюють протягом 2 годин на батареї. Такі заходи сприяють збільшенню утворення жіночих квітів, які дають плоди і підвищують врожайність на 80 відсотків.
Обробка насіння томатів, огірків протягом доби в розчині питної соди (1 чайна ложка на 1 стакан води) підвищує врожайність на 30% і забезпечує більш раннє плодоношення.
Проти вірусних, бактеріальних і грибкових захворювань насіння протравлюють упродовж 30 хвилин в 10-відсотковому розчині марганцю (0,1 грама на 100 мілілітрів води).
Таблиця сприятливих і несприятливих днів
для посіву розсади
Місяць |
Сприятливі дні |
Несприятливі дні |
Томати |
||
березень |
11, 17, 18, 20, 21 |
8, 9, 14, 19, 23 |
квітень |
2, 4, 5, 7–11, 22, 25 |
1, 3, 6, 24 |
травень |
7, 8, 10, 12, 16 |
2, 18, 19 |
Перець |
||
березень |
7, 9, 12, 13, 22, 25 |
17, 26, 27 |
квітень |
1, 2, 3–6, 10, 11, 15, 21 |
22, 23, 24, 29, 30 |
травень |
1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 12, 15 |
10, 22, 23 |
Баклажани |
||
березень |
7, 13, 14, 15, 24, 27 |
8, 11, 16, 17, 18 |
квітень |
2, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 15, 18, 19 |
6, 14, 16, 17 |
травень |
1, 2, 4, 7, 9, 10, 12, 13, 15, 19 |
3, 6, 11 |
Капуста (пізня) |
||
березень |
7, 9, 12, 15, 16, 19, 21 |
13, 17, 18 |
квітень |
4, 5, 7, 9, 17, 23, 25, 27 |
1, 2, 12, 13 |
травень |
1, 2, 3, 4, 7, 10, 15, 27 |
5, 30, 31 |
Однорічні квіткові: вербена, сальвія, декоративна капуста, петунія |
||
березень |
11, 12, 20–25 |
13, 14, 15, 26, 27 |
квітень |
3, 5, 6, 10, 11, 14, 23 |
2, 9, 12, 17, 29 |
травень |
1–6, 10, 11, 13, 23, 28 |
25, 26, 27 |
Cуниця та полуниця |
||
квітень |
1, 5, 6, 7, 11, 13, 15, 17 |
3, 21, 22, 25 |
травень |
4, 5, 7, 10 |
1, 2, 14, 18, 22 |
Огірки, кукурудза, кавун, диня |
||
квітень |
4, 5, 7, 8, 10, 11, 12, 15, 17, 24 |
3, 9, 20 |
травень |
1, 2, 5, 6, 12, 18 |
3, 7, 19, 25 |
Морква |
||
квітень |
1, 2, 4, 5, 7, 8, 11, 12, 17, 23, 25 |
19, 22, 24, 28, 29 |
травень |
2, 3, 4, 14, 16, 19 |
1, 6, 11, 23 |
Картопля |
||
квітень |
2, 3, 4, 7, 14, 15, 17, 22, 26 |
6, 21, 24, 27 |
травень |
1, 3, 4, 5, 19, 22, 23, 24 |
2, 6, 27, 31 |
Цибуля на перо |
||
квітень |
5, 6, 7, 9, 11, 23, 24 |
1, 2, 4 |
травень |
2, 6, 7, 19, 21, 22 |
1, 3, 15 |
Селера |
||
березень |
7–10, 14, 16, 18 |
11, 12, 14 |