Вхід | Реєстрація

Потрібно бути підготовленими завчасно

24 лютого відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання проводив голова комісії, перший заступник голови райдержадміністрації В.Г.Дудко. У заході взяв участь голова районної ради А.Г.Цимбал, сільські голови, представники райвідділів МВС та МНС, центральної лікарні, райавтодору, цеху електрозв’язку, ВАТ «Гадячгаз», підприємств нафтогазового комплексу району. На порядку денному розглядалося питання про прогноз з весняної повені в 2010р., та готовність комунальних і аварійно – рятувальних служб до пропуску льодоходу і повені у 2010р. та ліквідації  можливих підтоплень територій.
У вступному слові Володимир Григорович ознайомив присутніх з рішеннями обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 18.02.2010р., визначив основні напрямки роботи по упередженню та подоланні прогнозованої повені.
Доповідали з питання порядку денного: М.С.Карфідова – начальник Гадяцької гідрометеорологічної станції та О.Ю.Габайдулін – начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації.
Марина Сергіївна в своїй доповіді відзначила, що кількість снігу цієї зими в 2-3 рази вища за норму, об’єм води на 1 м кв. – 100-150 л, промерзання ґрунту до 60 см, максимальний допустимий рівень підйому води – 662 см, стабільно плюсовий температурний режим прогнозується в другій половині березня, коли слід і очікувати підтоплення окремих територій.
Олександр Юрійович доповів учасникам наради наступне:
«За багаторічними спостережннями та уточненнями в 2010 році в прогнозовану зону підтоплення талими водами на території Гадяцького району попадають:
23 населені пункти 15 сільських  рад району та частина м.Гадяч, з населенням 355 чоловік;
30 колодязів в індивідуальному секторі;
1 каналізаційно-очисна споруда;
63 надвірні туалети;
1 кладовище;
4 сміттєзвалища;
1 артезіанська свердловина.
Виробничі об’єкти в зону можливого підтоплення не попадають.
На річках району - Псьол, Хорол, Грунь функціонує 37 мостів і містків, біля яких можуть утворюватися крижані затори.
За попереднім прогнозом обласного центру з гідрометеорології, гідрометеорологічні фактори осінньо - зимового періоду 2009-2010рр., на відміну від попередніх років, свідчать про можливість високого весняного водопілля. Основні чинники, що визначають можливі розміри весняного водопілля цього року, станом на 15 лютого 2010 року свідчать про значне промерзання ґрунту, наявність великих запасів води в сніговому покриву в басейнах річок Псьол, Хорол, Грунь, наявність сталого льодового покриву на річках.
Зимовий період 2009-2010 років в басейнах річок Псьол, Грунь, Хорол характеризується стабільним температурним режимом. В цілому температура повітря грудня 2009 року, січня та лютого місяців 2010 року була нижче норми. Сталий сніговий покрив висотою в 20-50 см з’явився в середині січня місяця 2010 року.
На даний період, через морозну погоду протягом грудня-лютого місяців промерзання ґрунту значне і становить 50-60 см, цементація ґрунту досить висока, в минулому році на цей час промерзання ґрунту становило 10-30 см при незначній цементації.
Льодовий покрив на річках району утворився тільки в грудні 2009 р., товщина криги становить 50-70 см, що вище багаторічної норми. Наростання товщини льоду продовжувалось протягом грудня-лютого місяців. Найбільш небезпечними територіями у відношенні можливого підтоплення є басейн річки Псьол - часткове підтоплення житлового сектору у м. Гадячі, селах Веприк, Бобрик, Вельбівка, Соснівка, Сари, Рашівка, Лисівка.
Планами  заходів  комісій  з  питань  техногенно-екологічної  безпеки  та надзвичайних ситуацій міськсільвиконкомів визначено: бригади по пропуску повені та льодоходу; кількість садиб та населення, яке попадає в прогнозовану зону підтоплень; місця розміщення тимчасово евакуйованого населення; проведено розрахунок сил та засобів Гадяцького району для забезпечення пропуску весняної повені та льодоходу станом на 01.01.2010 року: моторні човни - 2 од.; веслові човни - 70 од.; екскаватори - 7 од.; бульдозери - 12 од.; грейдери - 3 од.; скрепери - 2 од.; пожежні автомобілі - 34 од.; пожежні мотопомпи - 5 од.; асенізаторні автомобілі - 2 од.; пересувні електростанції - 2 од.; мішки під пісок - 1000 шт.
Для захисту жилих масивів в м. Гадяч по вулицях Набережна Грунь та Набережна Псла буде проводитися спорудження тимчасової піщаної водовідвідної дамби у визначених місцях.
Вживаються заходи щодо створення тимчасової дамби і на автодорозі Гадяч - Полтава, для чого заготовлюється пісок і мішкотара.
Для виконання заходів по ліквідації наслідків підтоплення та евакуації населення додатково може бути задіяна спеціальна техніка та автотранспорт підприємств нафтогазового комплексу».
В обговоренні взяли участь голова районної ради А.Г.Цимбал, який поділився досвідом боротьби з повінню в 1982 та 1996рр., закликав сільських голів  провести засідання сільвиконкомів з даного питання на яке запросити представників всіх господарюючих суб’єктів на території сільської ради, орендарів ставків, визначити кожному чіткі завдання та зобов’язання, зосередити увагу на організаційних аспектах у підготовці до повені, щоб кожен у критичний момент знав , що робити і як діяти, порекомендував залучити страхові компанії з метою гарантій відшкодування завданої шкоди майну населення та господарюючих суб’єктів внаслідок можливої повені.
Сільські голови висловлювали стурбованість можливим руйнуванням стихією містків місцевого значення та руйнуванням дорожнього покриття у зимово – весняний період вантажівками підприємств нафтогазового комплексу(40-50 т), що унеможливлює нормальне транспортне сполучення між населеними пунктами району.
Підводячи підсумки засідання голова районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  В.Г.Дудко наголосив, що головним пріоритетом у підготовці  подолання прогнозованої повені є збереження життя і здоров’я людей, збереження майна, особлива увага до інвалідів, самотніх людей пенсійного віку, що проживають на території можливого підтоплення.
«Ми здатні унеможливити руйнівні наслідки повені, оперативно ліквідувати наслідки підтоплень, але тільки за умови чіткої координації дій та персональної відповідальності кожного» - зазначив Володимир Григорович.
Рішення районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій   від 24.02.2010р.:
1.Інформацію «Про прогноз весняної повені в 2010 році, та готовність комунальних і аварійно-рятувальних служб до пропуску льодоходу і повені у 2010 році та ліквідації можливих підтоплень територій взяти до відому.
2.Гадяцькій філії «Райавтодор» провести підготовку усіх мостових переходів   і   кюветів   на   автошляхах   району   до   пропуску   льодоходу   і повеневих  вод,   очистити  їх  від  наносів  і  сміття.   Встановити  постійне спостереження за станом ділянок автодоріг, які попадають в прогнозовану зону підтоплення ( Гадяч - Вельбівка, Сватки - Бірки, Лисівка - Млини).
3.Гадяцькій філії ВАТ «Полтаваобленерго», ВАТ «Гадячгаз», ВУЖКГ, цеху   електрозв'язку   вжити   необхідних   заходів   щодо   збереження   та безаварійного    функціонування    усіх    комунікацій    газопроводів,    систем водопостачання і каналізації, ліній зв'язку і електропередач.
4.Управлінню    агропромислового    розвитку    райдержадміністрації
забезпечити своєчасне вивезення сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності із зон можливого підтоплення матеріально – технічних ресурсів, техніки, яка працює в заплавах річок та кормів для худоби.
5.Головам міськсільвиконкомів   організувати проведення відповідних підготовчих заходів по організації відводу поверхневих, талих і дощових вод з територій населених пунктів, недопущенню підтоплення і затоплення садиб громадян, об'єктів соціальної сфери та тваринницьких ферм.
Організувати бригади по пропуску льодоходу та повені, виділити їм необхідні механізми, автотранспорт, оснастити їх необхідним інвентарем та інструментом.
6.Відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації
(Габайдулін О.Ю.) уточними розрахунки сил та засобів, які залучаються для проведення запобіжних заходів і виконання робіт з ліквідації можливих негативних наслідків льодоходу і повені. Уточнити порядок взаємодії органів виконавчої влади всіх рівнів, порядок і регламент зв'язку та оповіщення населення.
7.Керівникам НГВУ «Полтаванафтогаз» (Наслєдніков С.В.), ГПУ «Полтавагазвидобування» (Атаманчук І.С.), при надходженні звернень від голів міськсільвиконкомів, надавати необхідну спеціальну техніку, механізми, автотранспорт для проведення робіт по запобіганню та ліквідації підтоплень житлових будинків населених пунктів району, проведення евакуації населення.
На жаль, з невідомих причин, на засідання комісії не прибули представники міської ради, комунальних підприємств міста, Сарівської, Березоволуцької сільських рад. Будемо сподіватися, що вони підготовлені до подолання наслідків прогнозованої повені і вже традиційне «якось минеться» це не про них.

Автор: www.hadiach-rajon-vlada.org.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2010, 16:53 | Гадяч |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації