Вхід | Реєстрація

Школу не закриють: кошти знайшли в області й районі

Школу не закриють:  кошти знайшли в області й районі

У Новосанжарському навчально-виховному комплексі учбовий процес продовжиться. Недоліки з протипожежної безпеки, які зафіксували інспектори, будуть усунуті. Необхідне обладнання придбають за кошти обласного і районного бюджетів.

 

Чому закривають школу

Леонід Головко, головний інспектор відділу пожежної безпеки управління ДСНС у Полтавській області, розповів, що в квітні минулого року його колеги провели перевірку в Новосанжарському навчально-виховному комплексі. Інспектори виявили цілу низку порушень щодо вимог пожежної безпеки.

Зокрема:

  • дерев’яні конструкції горішніх приміщень не були оброблені вогнезахисним розчином;
  • приміщення школи не обладнане системою автоматичної протипожежної сигналізації;
  • на будівлі не встановлені громовідводи;
  • директор НВК та відповідальна особа не пройшли навчання та перевірку знань із питань протипожежної безпеки;
  • не забезпечений безперешкодний забір води спецавтомобілем із пожежних резервуарів;
  • евакуаційні виходи не забезпечені світлом;
  • у підвальному приміщенні школи експлуатувалися електричні розетки та вимикачі, установлені на горючій основі;
  • відсутня необхідна кількість вогнегасників.

Також зафіксовано ряд інших, менш значних, порушень. Та їх не включили в позов, із яким Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду.

Крім того, інспектор додав, що в минулому році в області були перевірені місця масового перебування людей, сюди увійшли і навчальні заклади. За результатами перевірки, Головне управління ДСНС направило до окружних адміністративних судів різних рівнів 29 позовних заяв про застосування заходів із реагування. Із них 20 заяв стосувались навчальних закладів. У більшості випадків із допомогою органів місцевого самоврядування недоліки були усунуті.

 

Для роботи НВК потрібно три мільйони гривень

Директор Новосанжарського НВК Микола Решетило пояснив, що інспекція направила позов до суду в середині травня, ще до завершення терміну виконання припису. Оскільки перевірка проходила 4 квітня, на усунення всіх недоліків відводилось два місяці. При цьому, суд відбувся 24 липня. Суддя виніс рішення припинити використання приміщення школи. Будівлю мали відключити від електроенергії. Це автоматично призвело б до припинення навчального процесу, залишило персонал навчального закладу без робочих місць. Для облаштування протипожежної сигналізації потрібно 1 100 000 гривень, встановлення системи блискавкозахисту — близько 350 000, обробка дерев’яних конструкцій даху коштувала понад 130 000. Звісно, що таких грошей у школи немає. Усі інші недоліки ми ліквідували власними силами.

— Навчальний заклад знаходиться на балансі Новосанжарської районної ради, — каже педагог. — Дирекція школи неодноразово інформувала балансоутримувача з приводу усунення недоліків, виявлених інспекцією при перевірці. На що отримувала відповідь про відсутність коштів. На сьогодні фінансування НВК є дуже серйозною проблемою, яка триває другий рік поспіль. Наприкінці 2017 року на території Новосанжарського району утворились 4 громади. До 1 січня 2018-го школа фінансувалася з районного бюджету. Та оскільки заклад знаходиться в Нових Санжарах, де теж з’явилась громада, його має утримувати селищна рада. Такі пояснення нам надало районне керівництво. Доки школа не перейде на баланс Новосанжарської ОТГ, селищна рада надає субвенцію на школу в район. На 1 січня минулого року ми розробили кошторис. Відповідно до нього, селищна рада виділила нам лише 35 відсотків від загальної суми потреб. Тому дофінансовувати навчальний заклад довелось районним депутатам. Коштів катастрофічно не вистачало. Не проводився ні ремонт приміщення, ні реконструкція системи опалення. Працівники школи не мали можливості усунути вимоги інспекції.

У цьому році районна рада зовсім не передбачила коштів на утримання НВК і передала його у власність Новосанжарської громади. Тепер проблеми ще більші. На 2019 рік селищна рада виділила для школи 3 350 000 гривень плюс державна дотація 2 000 000. А загальна потреба складає 7 000 000. Ці кошти розподілили на зарплати техпрацівником і оплату енергоносіїв. Немає жодної копійки на придбання і оплату за послуги. Аби вирішити нагальні проблеми, нам необхідно 3 000 000.

Згідно постанови суду, 11 березня я, як директор школи, маю припинити експлуатацію приміщення. А за цим — і навчальний процес.

 

З миру по нитці

5 березня на території НВК відбулися загальношкільні батьківські збори. На зборах селищний голова Інна Коба заявила, що вони готові прийняти школу, але лише після усунення всіх недоліків.

Сергій Бульбаха, голова Новосанжарської райдержадміністрації, пояснює, що школа знаходиться на території Новосанжарської об’єднаної територіальної громади. І саме селищна рада мала виділяти кошти на її утримання. У повному обсязі фінансування не відбувалося. Тому райрада в 2018 році замість того, аби профінансувати протипожежні потреби, направила 2 500 000 гривень на першочергові заходи, тобто — на оплату заробітної плати техпрацівників і енергоносії. Ці статті мають фінансуватися за рахунок місцевого бюджету. Щоправда, восени минулого року районні депутати виділили 134 000 гривень, аби провести протипожежну обробку дерев’яних конструкцій даху захисними розчинами.

— Питання про виділення коштів на протипожежну систему нам вдалося вирішити, — говорить голова РДА. — Виготовлення проектно-кошторисної документації профінансують із районного бюджету. Це — 54 000 гривень. За поданням депутата обласної ради Василя Красюка, із фонду розвитку територій надійде 1 000 000. Ще фондових 150 000 виділить його колега Сергій Гамза.

Після встановлення протипожежної системи інспектори мають провести повторний огляд школи, аби перевірити, чи виконані їх вимоги. Оскільки порушення мають усунути, навчальний процес продовжиться. Тепер дирекції школи потрібно шукати 1 650 000 гривень на зарплати і енергоносії.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації