Вхід | Реєстрація

Мешканці Василівки проти хімскладу

Мешканці Василівки проти хімскладу

Жителі населеного пункту вважають, що поява будівлі, де зберігатимуть вироби хімічної промисловості, несе пряму загрозу їхньому життю і здоров’ю.

У понеділок, 18 березня, у Василівці відбулася сходка, на якій мешканці села підняли питання будівництва на території колишньої тракторної бригади складу для зберігання мінеральних добрив і гербіцидів. Вони зателефонували до голови Кобеляцької райдержадміністрації Таміли Шевченко і попрохали її приїхати на сходку. Разом із керівником району прибули представники агрофірми «Добробут» Володимир Вовк і Петро Лаврик.

Селяни висловили гостям своє занепокоєння з приводу того, що без їхнього відома сільгосппідприємство реконструює одне з приміщень тракторної бригади під склад для гербіцидів. Василівчани пояснили, що поряд знаходиться колишнє русло річки Красна, де навесні утворюються болота. Також там випасають корів і обладнаний водопій для тварин. Мінеральні добрива і гербіциди можуть потрапити в ґрунт, а далі — у підземні води. І тоді отруять воду в колодязях. Адже тракторна бригада розташована за 500 метрів від приватних будинків і школи. Тому поява хімскладу несе пряму загрозу життю і здоров’ю громадян.

Крім того, учасники сходки заявили, що земля під складами знаходиться у власності сільської ради. А депутати не давали дозволу на зберігання хімікатів.

Як розповів кореспондентам «ЕХО» сільський голова Микола Блискун, сходку організували самі жителі села, оскільки він перебуває у відпустці. Тому приїхав у сільраду після їхнього дзвінка. Зі слів сільського голови, представник «Добробуту» Володимир Вовк підтвердив озвучену селянами інформацію. Він сказав, що на території бригади буде склад для міндобрив і гербіцидів. Усі необхідні документи для цього підприємство отримало. Та самих паперів «добробутівці» не надали.

Оскільки генеральний директор агрофірми Андрій Березовський перебував на момент сходки у відрядженні, Таміла Шевченко запропонувала обговорити це питання з ним, аби почути його думку з приводу ситуації, що склалася.

Після сходки активні мешканці Василівки почали збирати підписи проти відкриття хімскладу та зв’язалися з народними депутатами, аби ті стали на їхній захист.

Свій коментар редакції надав заступник директора із соціальних питань Анатолій Таранушич. Він сказав:

— На превеликий жаль, на збори нас не запрошували. Ми дізналися про них лише за 20 хвилин до початку. Тому й попрохали з’їздити Володимира Вовка і Петра Лаврика, аби на зібранні були присутні наші працівники. Та, наголошу, що вони не фахівці з цього питання. Зараз триває виготовлення всіх необхідних документів, включаючи висновки екологів. Також ми встановлюємо межі населеного пункту, аби дізнатись, кому належить земля під колишньою тракторною бригадою. У приміщеннях бригади жодних засобів захисту рослин немає. Генеральний директор готовий зустрітися з жителями Василівки щойно матиме на руках усі висновки та документи.  


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 березня 2019, 11:11 | Кобеляки | Суспільство
1. ИВЕН / 20 березня 2019, 13:06
ХА-ХА-догралися-спочатку ЗЕМЛІ продав(з відкатом) а тепер і тих хто ЗАЛИШИВСЯ витравити...
2. Slavko / 24 березня 2019, 20:08
«Добробут» добряче підгодовує адміністрацію, вони вже там породичалися давно, нікому й даром не потрібні ті василівчани ! У кращому випадку - якусь подачку їм дадуть, щоб не гавкали, не більше ! Документи «добробутові» хутко зробили, з дурних підписи зібрали, в руки нічого не дали. Хто договір підписав - то теж собі вирок... Травіться мовчки там, сахару ще по мішку дадуть !!
3. ИВЕН / 25 березня 2019, 08:47
Зараз триває виготовлення всіх необхідних документів, включаючи висновки екологів. Також ми встановлюємо межі населеного пункту, аби дізнатись, кому належить земля під колишньою тракторною бригадою..

Що за ББЕКАННЯ невинної овечки--(кожна проектна документація виготовляється на рішенні місцевої ВЛАДИ-яким вона надає дозвіл на виготовлення відповідної документації---потім вона проходить обговорення і (затверджується-НЕ затверджується). А ДОБРОБУТ уже виготовля ПРОЕКНУ ДОКУМЕНТАЦВЮ--
ХТО їм дав таке РІШЕННЯ (ПОТРІБНО розібратися)...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації