Вхід | Реєстрація

Нічна погоня за фурами з щебенем

Нічна погоня за фурами з щебенем

Працівники поліції разом із жителями села завадили вивезенню сотень тонн щебеню з місцевого гранітного кар’єру, який уже кілька років не працює. Не обійшлося без сутички із так званими «бритоголовими».

Нагадаємо, що Тахтаївський гранітний кар’єр, котрий розташований на території Світлогірської сільської ради, уже протягом десятка років не працює. Колись потужне бюджетоутворююче підприємство було доведене до банкрутства і кілька разів переходило «з рук у руки». Змінювалися власники, але кар’єр свою діяльність так і не відновив.

Більше того, у підприємства залишаються борги в кілька сотень тисяч гривень перед колишніми працівниками та бюджетом Світлогірського. Одночасно на підприємстві залишається і цілком ліквідна сировина у вигляді щебеню різних фракцій. Тому з періодичністю в кілька місяців у Світлогірському з’являються потужні фури, на яких невстановлені особи вивозять сировину із кар’єру.

У липні 2018 року була здійснена чергова спроба вивезти щебінь. На заваді стали місцеві жителі при підтримці поліції. Фури затримали, кримінальне провадження відкрили. Протягом кількох місяців громадськість, у тому числі і працівників ЗМІ, «годували» обіцянками щодо подальшої долі кримінальної справи. Поліцейським мали ось-ось привезти документи, що мали підтвердити законність дій бізнесменів, які вивозили щебінь. Або навпаки, підтвердити факт їх незаконної діяльності.

З того часу минули вісім довгих місяців. І в березні вже 2019 року у Світлогірському знову з’явилася потужна техніка. Знову повезли щебінь. 15 березня місцеві жителі вчергове обурилися, перекрили дорогу перед фурами і викликали поліцейських. Доки їхало поліцейське підкріплення, люди пояснювали водіям фур свої дії рішенням сесії сільради, котре забороняє автомобілям вантажопідйомністю більше десяти тонн  рухатися дорогами Світлогірського.

Врешті-решт, вантажівки були зупинені, поліцейські прибули, склали протоколи і матеріали щодо відкриття чергового кримінального провадження.

Але вночі вже 16 березня епопея отримала продовження. У Світлогірське прибуло «підкріплення» у вигляді міцних коротко стрижених, точніше, бритих чоловіків на «джипі». Вони почали вимагати, аби фури продовжили рух. І їм вдалося це зробити. Почалася погоня, у якій участь взяв дільничний інспектор поліції Віктор Тимцуник та місцеві жителі. Попереду їхали фури зі щебенем, їх прикривав «джип», який маневрував по всій ширині дороги, не даючи можливості автомобілям переслідувачів обігнати і заблокувати колону. Врешті, вантажівкам вдалося «відірватися». На радощах чи з іншої причини, водій «джипа» натиснув на педаль газу і стрімко помчав дорогою. Шансів наздогнати його практично не було. Але «на допомогу» прийшли розбиті українські дороги. «Джип» на повному ходу влетів у яму, пошкодив колеса і вже не міг рухатися далі. Віктор Тимцуник затримав водія. А через кілька годин біля Кременчука поліцейські затримали і фури зі щебенем. На автомобілі й вантаж наклали арешт, їх доставили в Кобеляки.

Було відкрите нове кримінальне провадження. Цього разу за ознаками статті 343 Кримінального кодексу України «Втручання в діяльність працівників правоохоронного органу». Її санкція передбачає покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до чотирьох років.

Редакції стало відомо, що дані події викликали обурення серед жителів Світлогірського. Вони очікують, що поліцейські виконають свої обов’язки і докладуть зусиль, щоб викрадачі щебеню постали перед судом.

Начальник Кобеляцького райвідділу поліції Сергій Джулай прокоментував:

— Насамперед, я вдячний жителям Світлогірського за їх активну громадянську позицію. Хочу відзначити і моїх підлеглих, і Віктора Тимцуника, і інших працівників поліції. Спрацювали дуже самовіддано і професійно. Безумовно, ми докладемо максимум зусиль, щоб були покарані громадяни, які перешкоджали діяльності працівників поліції. Ніхто не покладе в шухляду і справу по вивезенню щебеню влітку минулого року, і по березневому випадку. Дотримуючись вимог законодавства, ми будемо інформувати громадськість про перебіг цієї справи».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2019, 12:55 | Кобеляки | Надзвичайне
1. ИВЕН / 23 березня 2019, 10:16
ЗАПИТАННЯ до АВТОРА СТАТТІ--а де ж сама погоня...(та й на ФОТКАХ уже і трава і дерева зелені)це такби сижу в кабінеті і шукаю підходящі фотки під статті.

А ДЕ ФАКТИ (можливо цієї та і інших ПОДІЙ і не було....
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації