Вхід | Реєстрація

Фельдшерів профінансували лише 12 сільських рад

Фельдшерів профінансували лише 12 сільських рад

Інші представники органів місцевого самоврядування поки що не визначились щодо необхідності утримання медпрацівників.

Питання фінансування фельдшерсько-акушерських пунктів піднімається ще з вересня минулого року. Справа в тому, що у зв’язку з реформуванням медицини, фінансування первинної ланки перейшло до Національної служби здоров’я. Кошти надходять відповідно до кількості жителів, які поділені на «зелений» і «червоний» реєстри. До першого входять ті, хто визначився з сімейним лікарем і підписав декларацію, до другого — ті, хто ще обирає для себе спеціаліста. Медик може підписати до 2000 декларацій. За пацієнта із «зеленого» списку лікар отримає на рік 370 гривень (залежно від віку), із «червоного» — 120. Але така процедура мала діяти до липня цього року. Далі кошти надходили б лише на пацієнтів, які уклали договір на медобслуговування. Усього на 15 березня з 41 300 жителів Кобеляцького району декларації з сімейними лікарями підписали 31 573.

Відповідно до реформи, сімейний лікар із отриманих від Нацслужби коштів утримує амбулаторію і виплачує заробітну плату собі та максимум двом медсестрам. Такий варіант прийнятний для міського медзакладу, але не для районів. Оскільки до амбулаторії прикріплено одразу кілька фельдшерсько-акушерських пунктів. І в результаті, на одного лікаря приходиться по вісім медсестер. Звичайно, що коштів на їх утримання не вистачить. Тому керівництво Кобеляцького центру первинної медико-санітарної допомоги фінансувало ФАПи за рахунок коштів з «червоного» реєстру. Лікарі ж, у свою чергу, не отримали обіцяного підвищення зарплат.

Про ситуацію, що склалася в первинній ланці, медики неодноразово повідомляли керівників району та представників сільських рад. Працівники Центру ПМСД наголошували, що законодавець переклав утримання ФАПів на місцеві бюджети. І тому сільрадам потрібно прорахувати, чи в змозі вони платити заробітну плату фельдшерам, які обслуговують їх населення.

 

Меддопомогу на місцях забезпечують сільради

Як розповіла головний лікар Кобеляцького центру ПМСД Любов Коломієць, законодавець скоротив фінансування «червоного» реєстру. Кошти на пацієнтів, які не визначились із лікарями, припинять нараховувати з 1 квітня.

— Про зміни в законодавстві фельдшери і медичні сестри повідомлені, — говорить медик. — Із наступного місяця ми переводимо їх на меншу оплату. Якщо вони обслуговують до 300 чоловік, то отримуватимуть 0,25 ставки, від 300 до 750 — 0,5 ставки, 750 і вище — ставку. Щоправда, під останню категорію підпадають лише Кунівський і Бережнівський ФАПи.

Станом на 15 березня 12 сільських рад надали згоду на часткове утримання медпрацівників. Це — Вільховатська, Жуківська, Комендантівська, Марківська, Озерянська, Червоноквітівська, Чорбівська, Шенгурівська, Канавська, Сухинівська, Лучківська і Підгорянська. Василівська сільрада ще не провела субвенцію через сесію районної ради. Деякі громади виділили кошти на перший квартал, інші — до кінця року.

— Вільховатська і Василівська сільради дофінансовуватимуть по 0,25 ставки, — продовжує Любов Коломієць. — Бродщинський фельдшер отримуватиме повну ставку, але обслуговуватиме жителів усієї сільради. Червоноквітівська громада готова фінансувати лише два ФАПи — у Куст-Кущах і Червоних Квітах, а Степівський відмовляється. Не визначились до цього моменту Світлогірська і Григоро-Бригадирівська сільради. Ми зможемо оплати фельдшерам у Григоро-Бригадирівці і Мотриному лише по 0,5 ставки. Сумніваюсь, що вони захочуть працювати на таку зарплату.

Головний лікар наголосила, що тепер представникам сільських рад потрібно вирішити питання надання медичної допомоги на місцях. Адже Центр ПМСД забезпечує лікарську допомогу.

 

Про паперові картки можна забути

Також Любов Коломієць повідомила, що зараз заклад працює над упровадженням електронної системи. Лікарі Центру ПМСД користуватимуться медичною інформаційною системою МедЕйр товариства Ілайф. Її обрали відповідно до ціни і функціональної спроможності.

— Завдяки впровадженню МедЕйр, лікарі зможуть заводити електронні картки пацієнтів і виписувати рецепти. Через систему можна записатись на прийом до спеціаліста, — пояснює медик. — Договір із товариством Ілайф підписуємо з понеділка. Система зручна, з нею можуть розібратись усі працівники. Нам не потрібно створювати власного сервера. Компанія надає дозвіл на користування їхнім. У разі розірвання договору, усю інформацію нам віддадуть.

Головний лікар нагадала, що всі амбулаторії підключені до мережі Інтернет. Комп’ютерна техніка є в кожному медзакладі. Але треба докупити пристрої в Бутенківську, Світлогірську й Білицьку амбулаторії, так як там по двоє лікарів користуються одним комп’ютером.

Крім того, Любов Коломієць зупинилась на будівництві амбулаторій у Світлогірському й Шенгурах. Згідно інформації, отриманої в обласному Департаменті будівництва, кошти надійшли і невдовзі роботи на об’єктах мають продовжити.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2019, 11:50 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації