Вхід | Реєстрація

Час городників уже настав: починаємо!

Час городників уже настав: починаємо!

Закінчується березень. А це означає, що настав період активних робіт на городі, які так полюбляють українці. Хоча деякі особливо активні земляки вже встигли й картоплю в землю закопати. Нижче поговоримо про секрети вирощування гарних врожаїв різних овочів.

Питання про те, чи садити город навесні, залишається для більшості українців зовсім не риторичним. Особливо у світлі того, що в сезоні 2018–19 років ціни на всі без винятку овочеві культури суттєво зросли. Популярні серед українців картопля, капуста і цибуля з осені до весни подорожчали удвічі. А морква і буряк були дорогими ще з періоду збору врожаю.

Тому садити будуть. У всякому випадку ті, кому «за сорок» і хто не звик рахувати вартість свого часу, витраченого на городні роботи.

А якщо так, то спробуємо знайти і опублікувати перевірені часом і людьми поради щодо вирощування тієї чи іншої культури, які ростуть на вітчизняних городах. Зараз якраз на часі посів моркви та посадка цибулі-тиканки. Тому поговоримо саме про них.

 

Моркву люблять не лише зайці, а й люди

Усе починається з посіву. Багато садівників наклеюють насіння моркви. Наклейка дрібного насіння на стрічки перед посівом економить час і сили. А ось щоб зробити це правильно, допоможуть поради досвідчених дачників. Для початку висипте насіння на плоску тарілку, кінчик маленької кисті умочіть в крохмальний клейстер, потім візьміть на пензлик насіннячко і залиште його на паперовій смужці. Після підсушування скачайте смужки, підпишіть сорт і зберігайте до посіву. Хоча, звичайно, ця порада лише для тих, хто має вдосталь вільного часу і міцні нерви.

Але ось посадка закінчена, ви чекаєте перших сходів, а ваша морква не поспішає вас порадувати. Причиною затримки сходів може бути мілкий посів насіння (менше 1 см) чи нестача вологи в ґрунті. Це відбувається тому, що насіння моркви повільно набухає, верхній шар ґрунту швидко пересихає.

У результаті, паростки, що проклюнулися, гинуть. Щоб уникнути цього, закрийте грядку старою плівкою для збереження вологи або ж замочіть насіння перед посівом на пару годин, зі зміною води до 4 разів: тоді воно набере достатньо вологи. Перед посівом його розсипають і просушують.

Іноді сходи не можуть пробити ґрунтову кірку, особливо на глинистих ґрунтах, тож посіви краще присипте перегноєм, а грядку розпушіть після поливу або дощів.

Багато городників скаржаться, що морква вродила дрібною. Зазвичай це відбувається від несвоєчасного або неякісного проріджування. Перше проріджування проводять при появі першого справжнього листка. А всього треба прорідити моркву 2–3 рази, при цьому остаточна відстань між коренеплодами залежить від сорту і способу посадки — рядами чи стрічками. Так, моркві циліндричної форми місця треба менше, ніж конічної.

Якщо морква розтріскується, цьому теж є причина. Таке може відбуватися від нерівномірного поливу, при переходах від сухої жаркої погоди до дощів. Щоб уникнути розтріскування, добре поливайте моркву в спеку. Також звертайте увагу на терміни дозрівання моркви — вони зазначені на пакетиках з насінням. Взагалі, краще сіяти моркву в кілька строків — окремо для літнього споживання і для зимового зберігання, щоб коренеплоди не переростали.

Якщо ви помітили, що ваша морква має потворну форму, то, швидше за все, ви погано обробляєте землю під нею і орний шар був неглибоким. Часто морквини-потвори виходять при внесенні свіжого гною. Морква не любить свіжі органічні добрива. Найкращий ефект виходить при внесенні мінеральних добрив, рослина їх добре засвоює.

Найчастіше потворна морква виходить при пошкодженні головного кореня, у цьому випадку швидко наростають бічні. Головний корінь можна пошкодити при проріджуванні. Щоб уникнути цього, після проведення проріджування рясно полийте моркву.

Фосфорні добрива сприяють формуванню правильних, гарних коренеплодів. Вносити фосфорні добрива краще за все перед посадкою. А сама грядка для посіву моркви повинна бути розроблена заздалегідь, щоб земля встигла осісти.

Коріння рослини пошкоджуються і при висмикуванні великих бур’янів. Морква сходить довго, тому для позначення рядків і ранньої прополки можна застосувати посів ранньої редиски. Редиска і морквина як сусіди один з одним добре уживаються, а врожай виходить вагомим.

 

Секрети відмінного врожаю цибулі

  1. Приготуйте слабкий розчин марганцівки і помістіть в нього цибулю-тиканку на 10 хвилин перед посадкою. Це захищає цибулю від можливих захворювань.
  2. Верх посівної цибулини потрібно відрізати, щоб вона швидше проростала на грядці. Зробити це потрібно після загартовування  марганцівкою.
  3. Щоб запобігти появі цибулевої мухи на рослині, посипте в рядок для висадки цибулі кухонну сіль (трохи).
  4. Цибуля добре сусідить з морквою. Тому садити їх на грядках потрібно поруч. До того ж, коли знаходяться в парі, вони запобігають нападу на них цибулевої мухи і морквяної. Тобто, цибуля відлякує морквяну муху, а морква — цибулеву.
  5. Трохи докладніше про секрети підгодівлі цибулі. Їх потрібно за період зростання цибулі всього три.
    • Перша — коли будуть перші два листочка. У якості підгодівлі застосовуйте гнойову рідину, використовуючи на 1 кг гною відро води. Можна застосовувати стакан курячого посліду, розчиненого у відрі води. Додайте у відро з рідиною 40 грамів суперфосфату, розведеного в теплій воді. І ще додайте 200 грамів золи.
    • Друга підгодівля повинна бути рівно через два тижні після першої. Тепер у відро з водою потрібно додати 30 грамів суперфосфату, 10 грамів карбаміду, 5 грамів калію.
    • І третя підгодівля повинна здійснюватися в червні, у самому кінці. Застосовують таку ж кількість добрив, як і під час другого підживлення.
    • Не можна зловживати азотними добривами. Перо цибулі в такому випадку вас порадує, а ось самі цибулини — ні. При додаванні калію використовуйте краще сірчанокислий його вид, так як сірку цибуля теж поважає. До речі, у золі калій також є. Не використовуйте свіжий гній та хлористий калій.
  6. А цей секрет допоможе зберегти врожай цибулі в цілості і якомога довше. Прибирати цибулю потрібно своєчасно. Слід запам’ятати наступне. Його потрібно прибрати до початку проливних серпневих або вересневих дощів вашого регіону. Ще правильніше, для середньої і південної смуги нашої країни прибрати цибулю в кінці липня. Намоклу цибулю скільки не суши, все одно є побоювання, що вона довго не пролежить.
  7. Перед складанням цибулі на зберігання, її потрібно ретельно просушити і провітрити. Робити це найкраще під дахом будинку, на горищах, де завгодно, головне — щоб вона підсихала на протязі. Засохлий бруд з цибулі потрібно видалити, перо висохле відрізати. Але так, щоб залишився корінець у 8 сантиметрів.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2019, 09:19 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації