Вхід | Реєстрація

У квітні відкриються дві амбулаторії

У квітні відкриються дві амбулаторії
На порядку денному — соцпитання і заяви громадян

Минулої середи в Царичанській селищній раді відбулося засідання виконкому. На ньому присутні обговорювали роботу Будинку дитячої та юнацької творчості, внесли зміни до рішень селищної ради, вирішували соціальні питання та розглядали заяви громадян. Захід вів голова громади Геннадій Сумський, секретарювала Наталія Герасименко.

Про діяльність позашкільної установи розповіла її директор Валентина Сергієнко. У вересні 2017 року Будинок дитячої та юнацької творчості (БДЮТ) перейшов у власність Царичанської громади. Заклад у позаурочний та позанавчальний час відвідують 424 вихованці віком від 6 до 16 років (29 груп), з них  — 74 дитини пільгових категорій. Гуртківці розвивають свої таланти і здібності в художньо–естетичному, туристсько–краєзнавчому, технічному напрямку. Як зазначила Валентина Григорівна, децентралізація принесла їм додаткові ресурси та розширення сфери діяльності. — Такої уваги від влади, як зараз, ми не спостерігали дуже довгі роки, — сказала доповідачка. На сьогодні можливість відвідувати гуртки є і в учнів Прядівської, Бабайківської, Преображенської, Лисківської шкіл. А учні Бабайківської ЗОШ відвідують БДЮТ два рази на тиждень. На заняття дітей возять спеціальні автобуси. Крім того, гурткові групи працюють не тільки на базі закладу, а й на базі Преображенської ЗОШ («Петриківська витинанка»), Царичанської філії І-ІІ ступенів («Вишивка. Килимарство»). Свої творчі уподобання діти задовольняють у гуртках: «Вокальний», «Петриківська витинанка», петриківський розпис», «Народні ремесла», «Студія сучасного дизайну», «Народна вишивка, килимарство», «Юні туристи-краєзнавці», «Авіамодельний», «Ізостудія». У цьому навчальному році гуртківці стали переможцями обласних конкурсів «Чарівний світ книжок», «Новорічне диво», «Новорічна композиція», «Знай і люби свій край», «Мій рідний край», «Z– ефір», міжнародних — «Ось мій рідний край, ось мій рідний дім», «Родина на тлі рідного краєвиду» (дипломанти). Результативна участь і в обласних змаганнях з радіокерованих моделей (гурток «авіамодельний»).

У своєму виступі Валентина Сергієнко зазначила про їхнє розуміння внесення змін до закону «Про позашкільну освіту». — Але ті зміни, які запропонувало нам МОН України в грудні, відбулися, на жаль, не на краще. Головне, що пропонувалося змінами законопроекту — це повна комерціалізація позашкільної освіти, переведення навчання дітей на платні послуги. Наш педагогічний колектив теж взяв участь в обговоренні, бо ми розуміємо, що це знищить позашкілля у сільській місцевості. Позашкільна освіта не може бути поза освітнім простором, адже вона є тією складовою, що пропонує дошкільну, початкову, середню, професійну освіти. Особливості Нової української школи притаманні нашому позашкіллю вже давно. Ми не саджаємо дітей за парти, а розвиваємо, п’ємо чаї, творимо диво, — розповіла директорка БДЮТу.

Про роботу Будинку голова громади Геннадій Сумський відгукнувся схвально, але закликав активніше реагувати на сучасні вимоги часу та намагатися самим заробляти кошти у вигляді виграних грантів, участі власних проектів у всіляких конкурсах та програмах різних бюджетів.

У ході засідання члени виконкому затвердили план заходів на 2019 рік щодо наповнення селищного бюджету, ефективного використання бюджетних коштів та посилення фінансово–бюджетної дисципліни, який озвучила на загал заступник голови з економічних питань Тетяна Сірик. Геннадій Сумський нагадав присутнім, що при селищній раді є комісія внутрішнього контролю, яка здійснює моніторинг і контроль щодо використання бюджетних коштів, звітує про результати тощо. Крім того, голова повідомив, що в середині квітня заплановано відкриття двох амбулаторій, де завершується будівництво. Ці медичні заклади працюватимуть у Бабайківці і Прядівці. На ці об’єкти з обласного бюджету було виділено субвенцію для придбання додаткового обладнання та матеріалів для амбулаторій у сумі 363435 гривень. Ці кошти спрямуються на центр первинної медико–санітарної допомоги, а він розподілить кошти між амбулаторіями в розмірі 161435 гривень та 202000 гривень відповідно. Члени виконкому погодили такі зміни та одноголосно проголосували. Тож згідно запропонованих змін, уточнений селищний бюджет на цей рік становитиме: за доходами — 114569144 гривень, загальний фонд — 112677306 гривень, спеціальний фонд — 1891838 гривень. Усього за видатками — 119555860 гривень.

Останнє питання на засіданні стосувалося заяв громадян. 8 чоловік прохали виконком надати дозвіл на збирання хмизу. Прохання задовольнили. Одному громадянину було відмовлено. Також підприємцю К. було відмовлено в будівництві магазину. На уточнення адресних номерів дали згоду 5 громадянам. Жительці Царичанки в дозволі приватизації квартири члени виконкому відмовили через відсутність ордеру і порекомендували звернутися до суду.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 березня 2019, 15:58 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації