Вхід | Реєстрація

«Резиновий» бум

«Резиновий» бум
На кобеляцькому ринку кореспондент «ЕХО» знайшла одинадцять торгівельних точок, в асортименті яких було багато різного гумового взуття. Крім того, гума з’явилась на прилавках, де зазвичай крамують одягом, побутовими та канцелярськими товарами.
Почалося все з повідомлень ЗМІ про можливу повінь. А ще сніг і відлига додали кобелячанам азарту у пошуках гумових чобіт. Раніше їх купували не так охоче, а в цьому році «розмели» навіть за підняту підприємцями ціну.
Нам повідомили, що недільного ранку жителі Кобеляк бігали по ринку і шукали гумове взуття, вибір якого на той час був мізерним. Проте, вже в середу гума була скрізь. Тільки лінивий не прикупив гумового взуття для торгівлі.
На боковому вході в ринок запитую ціну на калоші. Жінка повідомляє, що товар в неї коштує від 18 до 30 гривень. Говорить, що цін під гумову паніку не збільшувала.
Далі підходжу до підприємця на ім’я Гена, який люб’язно розповів про свій  товар. Ціни на гумове взуття, за словами продавця, диктують оптові постачальники.
— На закупці товар став на 35 відсотків дорожчий, ніж раніше, — говорить Гена. — Дитячого розміру практично нема. Ціна на гуму також залежить від фірми-виробника. Російська, харківська гума вважається найдешевшою. На ринку вона зараз 70–80 гривень коштує, ростовська і московська близько 85–95 гривень. Румунія — 100. Українська - найдорожча. Гумове взуття із Чернівців у мене — 130 гривень коштує, а хмельницька різнокольорова гума від 150. Хутряна вставка обходиться у 25 гривень. Є також комбінована гума, коштує від 90 до 120 гривень. Таке взуття ще «комбіки» називають.
В цей час підходить жінка, розпитує про гумовий товар.
— Ви «на низу» живете? — запитую покупця.
— Ні, але «на низ» ходити доводиться, — зрозуміла моє питання жінка.
Кожен житель міста знає, що ті, хто проживають в районах Подолу, Гатища, Валявського садка тощо — є першими претендентами на водяні заливи. А «на горі» проживають щасливчики, які не потерпали від води жодного разу за останнє століття. Утім, повернемось до гумового взуття.
— Хай не переживають, гумового взуття хвати всім! — кричить услід інший продавець.
— У всіх асортимент гумових чобіт практично однаковий, — додає наступний співрозмовник. — Підприємці зайнялись цим ділом, бо знали, що попит буде. Більше купують, на мій погляд, жінки.
— Чоловіки більше купують, — говорить підприємець Надія. — Серед покупців багато тих, хто «внизу» живе, кажуть, їх буде затопляти, то й купують. Люди думають, що це ми ціну піднімаємо. А насправді кожного тижня на закупівлі ціна стає вищою. В цю суботу, наприклад, одна була ціна, а в понеділок — на доросле гумове взуття на 5 гривень дорожче стало, а дитяче — на 7 гривень подорожчало.
— Обуємо усіх! У нас «резиновий бум», ви так статтю і назвіть!
— Назву, — пообіцяла жінці, яка теж підійшла висловити свою думку з цього питання.
— Гума подорожчала через долар, — стверджує підприємець Валерій. — Напевно, старі матеріали скінчилися, а нові за іншою ціною вже закуповували. Також ціна підросла через сезон гумового взуття, але вже, на мою думку, назад не зміниться.
— Ціна від спросу залежить, — міркує продавець, яка не захотіла назватися. — А взагалі, хто думав — купив раніше. Бо люди звикли, що дешевше. По такій ціні мало купують. Ви он туди підіть, в резиновий ряд — попитайте.
Далі жінка почала запитувати, про що я писала останню статтю перед цією. Ймовірно, вона хотіла переконатись, чи дійсно я журналіст, а не «перевіряюча» якась.
Останнім місцем, де варто було поцікавитись про наявність гумового взуття, були ряд точок, названі кобелячанами «розтаможками». Відвідавши один з таким магазинів, я знайшла чоловічі гумові чоботи по 65 гривень. Фірма виробник на чоботах не значилась, був лише напис «Drim Stan» (інформації про цей напис в Інтернеті я не знайшла).
— Гумові чоботи є в продажу, бо люди приходили, запитували, прохали завезти, — розповідає реалізатор «розтаможки» Валентина. — Жіноче гумове взуття обіцяли теж скоро привезти.
Закінчуючи репортаж, виникло бажання поговорити з тим, хто придбав гуму і вже випробував її на собі.
— Я купив чоботи за сто гривень, — говорить чоловік 24‑ох років в зеленому гумовому взутті. — Гума дуже м’яка. Чоботи утепленні, але паскудно. Через два дні оте «хутро» почало витиратись. Але я радий, що купив, бо живу на Подолі. А там неможливо ходити: то снігу, то води — по коліна. А колір мені  не був  важливим, головне — комфорт.
Проте, не лише комфорт «взув» людей по всій Україні в гуму. За інформацією одного з телеканалів, продавці за останній місяць гумового взуття продали більше, ніж за останні кілька років.
Вперше на Кобеляччині гумове взуття з’явилося у 50‑их роках. В принципі, з прилавків ніколи гума і не зникала. Але купували таке взуття, здебільшого, люди старшого покоління. Проте, вже минуло кілька років, як гумове взуття у нашій державі увійшло в моду серед молоді, а в цьому році його взагалі масово купують люди будь-якого віку. Причиною цьому, насамперед, потрібно назвати не моду, а залякування людей повенями з телеекранів та газет. І ця публікація, напевно, підштовхне деяких читачів взутися у гуму. Однак, спочатку згадайте: чи ви не витрачали гроші дарма під час нещодавніх, штучно створених, панік, пов’язаних з «нестачею» солі або ліків?

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 лютого 2010, 13:52 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації