Вхід | Реєстрація

«Медики повинні працювати в кожному селі, аби в будь-який момент прийти на допомогу хворому»

«Медики повинні працювати в кожному селі, аби в будь-який момент прийти на допомогу хворому»

Такої позиції дотримується депутат обласної ради кількох скликань, директор Ліщинівського будинку-інтернату  Анатолій Шкарбан.

На території Полтавської області триває реалізація проекту "Лікарі без кордонів", згідно якого кваліфікована бригада медиків проводить обстеження жителів сільської місцевості.

Проект впроваджується завдяки ініціативі Анатолія Шкарбана.

Медики вузьких спеціальностей уже побували в різних населених пунктах Кобеляцького і Козельщинського районів. Цієї суботи вони оглянули мешканців села Нехвороща.

Як розповів організатор виїзних оглядів Анатолій Шкарбан, попередньо  проводиться зустрічі з сільськими медиками, аби з’ясувати, у яких фахівцях є потреба серед населення.

На прохання працівників Нехворощанської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, жителів села оглянули ендокринолог, реабілітолог, офтальмолог, невропатолог і кардіолог. Крім консультацій, відвідувачам амбулаторій зробили кардіограму і експрес-тест на вміст цукру в крові. 

— Допомогу виїзній бригаді надавали місцеві медики, — говорить Анатолій Миколайович. — До речі, першими пацієнтами лікарів були саме їх Нехворощанські колеги. Це говорить про те, що вони не поставили під сумнів професіоналізм своїх гостей.

Загалом обстеження пройшли майже 50 місцевих жителів. Більшість із них — віку. Люди залишилися задоволеними, а це головне.

Серед пацієнтів найпоширенішими виявились хвороби серця. Також у значної частини цукор перевищував норму. Їм призначили курс лікування та виписали направлення на дообстеження.

— Лише завдяки тісній співпраці з місцевими медиками нам вдалося обстежити таку кількість населення, — наголосив Анатолій Шкарбан. — Це ще раз підтверджує той факт, що первинна медицина не можу існувати без сільських медиків. Саме фельдшери і медсестри знають кожну людину, яка проживає на їх дільниці, і можуть вказати їх недуги. Адже сільські жителі звертаються до них до того, як побувають у вузького спеціаліста, і після. Тому ні в якому разі не можна залишати селян без невідкладних медичних послуг. Не гроші мають іти за пацієнтом, а медики повинні працювати в кожному селі, аби в будь-який момент прийти на допомогу хворому. А за це їм повинні платити достойну зарплату і створити відповідні умови для праці.           


Автор: Євген ОЛЕКСАНДРОВ
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 квітня 2019, 11:58 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. 1juriy / 15 квітня 2019, 12:42
Популізм чистої води,який не підкріплений ніякими розрахунками.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації