Вхід | Реєстрація

Студент з Хорольщини презентував у Лубнах власну етнографічну виставку

Студент з Хорольщини презентував у Лубнах власну етнографічну виставку

14 квітня у Лубнах талановитий юнак, наш земляк , Едуард Крутько (студент Тернопільського медичного університету) презентував унікальну виставку старовинного автентичного одягу з Хорольщини (с. Козубівка).  Тож на етнографічній виставці «Древо» були представлені цікаві експонати, яким близько 100 років.  Тут зібрані також ексклюзивні фото українських родів, є предмети старовини, є святі ікони і книги, (навіть  такі, що можуть датуватися приблизно XVII ст.) та які дивом збереглись. Все це зібрав, упорядкував і презентував Едуард у галереї образотворчого мистецтва Лубенського краєзнавчого музею ім. Г.Стеллецького.

Едуард Крутько народився в с.Козубівка Хорольського району, він колишній випускник Лубенського медичного училища, а нині студент Тернопільського медичного університету.  Проте, юнак надзвичайно залюблений і пропагує культуру та звичаї українського народу. Таку любов йому прищепили в родині, де зв’язок поколінь надзвичайно міцний та безперервний. Це відчувається і в тому, як розповідає молодий чоловік про історію свого родоводу, про  речі, що передавались від пра-пращурів, а головне – в тому, що він продовжує цю сподвижницьку справу.

Приємно, що захоплення старовинними родинними реліквіями, себто зразками автентичного українського одягу, речами, предметами побуту, тощо, переросло у справді велику справу – популяризацію культурної спадщини нашого народу. А відтак, цього дня Едуард з гордістю представив  12 оригінальних українських строїв з рідної Хорольщини та 1 екземпляр – зразок «лубенської вишивки». Є також сорочки, килим, рушники та хустки, що передавались жінками сім’ї Едуарда від пра-прабабусь, є традиційне  весільне вбрання, пожовклі від часу світлини, тощо. Крім того, можна було побачити і старовинні ікони, древні церковні речі та дзвін, хоругви, інші реліквії, що вдалося зберегти нашим пращурам від комуністичного свавілля.

Тож привітали Едуарда Крутька  з таким яскравим етнографічним дебютом директор краєзнавчого музею ім. Г. Стеллецького Віктор Верещака, головний редактор газети «Лубенщина» Олександр Міщенко та лубенська письменниця  Раїса Плотнікова, колишній викладач Ніна М’якота, голова ОГМО «Твій світ» Олександр Чепур та самодіяльний ансамбль «Молодички» (с. Калайдинці), які виконали кілька милозвучних пісень у автентичному стилі .

Звісно ж, що така незвичайна виставка залишила по собі багато незабутніх, яскравих вражень та викликала неабиякий інтерес істинних поціновувачів давніх українських традицій та звичаїв, що передаються від роду до роду.


Автор: прес-служба Лубенської міськради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 квітня 2019, 15:37 | Лубни | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації