Вхід | Реєстрація

З дев’яти підприємств Полтавщини, які найбільше забруднюють річки, — комунальники і лише один представник агросектору

З дев’яти підприємств Полтавщини, які найбільше забруднюють річки, — комунальники і лише один представник агросектору

У липні минулого року видання «Тексти» опублікувало Інтерактивну карту забрудненості річок в Україні. Серед дев’яти підприємств, які займають перші позиції на Полтавщині за показником забрудненості водоймів, лише одне з аграрного сектору — молочний завод в Оржицькому районі.

Інтерактивна карта забрудненості річок в Україні (http://texty.org.ua/water/) створена на основі даних Державного агентства водних ресурсів. У ній міститься інформація з понад 400 пунктів контролю річкової води. Користувач може переглянути до 16 параметрів забруднення, а також з’ясувати, як його рівень змінювався протягом п’яти років.

Над картою є кнопка «Хто забруднює річки в твоїй області». Якщо натиснути на неї й обрати Полтавську область, то з’явиться список підприємств, які, за офіційними даними Держводагентства, забруднюють тут річки. На жаль, точні координати місць, де вони скидають речовини-забруднювачі, відсутні.

Ось як виглядає цей рейтинг на Полтавщині:

Назва підприємства

Викиди,

млн куб.

Пирятинськi госпрозрахунковi очиснi споруди, м. Пирятин

0,636

КП «Лубни-Водоканал» ЛМР, м. Лубни

0,415

Карлiвська дiльниця КП «Полтававодоканал» ПОР, м. Карлiвка

0,258

КП «ЖЕО «Терешкiвської с/р», с. Терешки Полтавський район

0,102

Машiвська дiльниця КП «Полтававодоканал» ПОР, смт. Машiвка

0,057

СКП «Сяйво», с. Засулля Лубенський район

0,036

ТОВ «Оржицький молокозавод», с. Зарiг Оржицький район

0,028

Житлово-комунальне підприємство с. Петрівка-Роменська Гадяцького району Полтавської області

0,027

Комунальне пiдприємство «Глобинське» ГМР, м. Глобине

0,009

 

Творці Інтерактивної карти пояснюють, що часто підприємства скидають в річки неочищену воду:

«Причини — застарілі очисні технології та небажання власників вкладати кошти в нові. Деякі навіть свідомо економлять на даних спорудах, аби отримати додатковий прибуток. А інші фірми поки що не в спромозі купити дане обладнання.

У таких випадках держава іде назустріч цим підприємствам, дозволяючи скидати брудну воду. Проте кількість шкідливих речовин при цьому контролюється. Для цього встановлені гранично допустимі норми, скорочено – ГДС. Вони необхідні для поступового зменшення скиданої забрудненої води у річку».

Аграрні підприємства на Полтавщині дбають про екологічну складову своєї роботи. Так, в області працює чотири цукрових заводи агрохолдингу «Астарта-Київ». Начальник відділу екології, охорони праці та сертифікації цієї компанії Катерина Банщікова розповідає, що вони розробили довгострокову стратегію впровадження найкращих доступних практик та технологій у цукровому виробництві, яка розрахована на період 2016-2020 роки:

— Минулого року на цукрових заводах в рамках даної програми реалізовані проекти на суму 66,5 млн грн. Серед них варто виділити встановлення ставку охолодження на Глобинському цукровому заводі, що дозволило зменшити скид води на 15%.

Серед заходів, які зменшили кількість використання свіжої води у транспортерно-мийному відділенні цукрових заводів — придбання установок для автоматичної очистки води та заміна трубопроводів.

— На чотирьох підприємствах це забезпечило зменшення скидів оборотної води на поля фільтрації та уникнення розливів транспортерно-мийної води, — пояснила Катерина Банщікова.

До речі, 11 квітня у Києві Федерація роботодавців України оголосила результати рейтингу «Лідери бізнесу в Україні: динаміка та відповідальність-2018». Серед двох переможців у номінації «За екологічну відповідальність» — агрохолдинг «Астарта-Київ» та ПАТ «Концерн Галнафтогаз».


Автор: ГО «Полтавщина Аграрна»
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 квітня 2019, 17:17 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації