Вхід | Реєстрація

Без декларації хворий не отримає ні направлення, ні ліків

Без декларації хворий не отримає ні направлення, ні ліків

Наприкінці березня в засобах масової інформації з’явилось повідомлення щодо обов’язкового підписання декларації з сімейним лікарем. Зокрема говорилось, що вже у квітні пацієнт, який не уклав медичну угоду, не зможе безоплатно прийти на прийом.

Станом на 16 квітня сімейні лікарі приймають безкоштовно і в Кобеляцькому, і в Новосанжарському центрах первинної медико-санітарної допомоги. Хворому, який не уклав декларації, надають невідкладну допомогу, а от для планового огляду потрібно все ж обрати лікаря.

 

Чому відбулися такі зміни

Нагадаємо, що медицина, зокрема і первинна ланка, працює за новим принципом: гроші йдуть за пацієнтом. Останній обирає для себе сімейного лікаря, педіатра чи терапевта, а Національна служба здоров’я платить кошти за договором у той заклад, де працює медик і куди приходить лікуватись хворий.

Держава відвела рік для того, аби українці визначались із лікарями. Протягом цього періоду фінансування первинної ланки медицини відбувалось за двома реєстрами: зеленим — ті пацієнти, які підписали декларацію, і червоним — ті, хто ще не визначився.

Із 1 квітня Національна служба здоров’я припинила виплати за червоним списком. І первинка перейшла на нову модель оплати. У Нацслужбі вважають, що медзаклади, де з лікарями підписано достатньо декларацій, не відчують перехід. Інші центри ПМСД мають активніше працювати в цьому напрямку. Їм повинна допомагати місцева влада, яка з власного бюджету стимулюватиме медиків працювати в сільській місцевості.

А пацієнтам для того, аби отримати безоплатні медичні послуги, слід обрати лікаря і підписати декларацію. У іншому випадку НСЗУ не знає, куди направляти державні кошти.

Без декларації людина не зможе отримати і рецепт на «Доступні ліки». З 1 квітня їх виписуватимуть через електронну систему лікарі первинки. І отримати такий рецепт може лише хворий.

Також сімейний лікар не зможе провести обстеження пацієнта та при необхідності виписати йому направлення до вузького спеціаліста. Лише надасть при необхідності невідкладну допомогу.

 

Як отримати «Доступні ліки»

З 1 квітня первинна медицина перейшла на електронні рецепти. Тепер кожен медичний заклад первинки підключений до загальноукраїнської системи. Тепер пацієнт, звернувшись до лікаря, отримає не паперовий рецепт, а повідомлення на свій телефон, де вказаний номер електронного рецепту і код підтвердження. За відсутності мобільного лікар роздрукує цю інформацію. Квота на ліки не передбачена Скільки пацієнтам потрібно ліків, стільки лікар і випише рецептів.

Також нововведення полягає в тому, що отримати медикаменти можна в будь-якій аптеці країни, яка співпрацює з НСЗУ. Хворий повинен вказати фармацевту номер рецепту, а той назве перелік наявних препаратів. Після вибору медикаментів хворий називає код підтвердження, а фармацевт вводить його.
Важливо! Із моменту, коли працівник аптеки ввів код підтвердження, хворому вже не вдасться замінити ліки.

До речі, без наявності декларації хворий не зможе отримати інсулін та інші життєво важливі медпрепарати.
У Кобеляцькому район підключені 4 аптеки, у Новосанжарському — 5.

Як повідомила Любов Коломієць, головний лікар Кобеляцького центру первинної медико-санітарної допомоги, у районі чотири аптечні мережі уклали договори з НСЗУ. Це — аптека № 147 «Полтавафарм», «Прана» (площа Перемоги), ПП «Гелаксі Фарм» (навпроти районної поліклініки і торговельного центру «Рим») та «Факультет Фарм» (поряд із готелем «Ворскла»). Із усіх аптечних мереж лише «Гелаксі Фарм» планують підключити до програми свої філії в Біликах і Орлику.

У Новосанжарському районі  п’ять аптек працюють за програмою «Доступні ліки»: № 49 і № 4 «Полтавафарм», Аптечний пункт №11, «Прана», «Факультет-Фарм». Усі медзаклади знаходяться в селищі. Зі слів головного лікаря Центру ПМСД Олега Яковенка, за два тижні його колеги виписали вже більше ста електронних рецептів.

Недолік програми в тому, що за дешевими медикаментами не приїдуть хворі з Світлогірського, Радянського чи Озер. Адже витрати на дорогу значно перевищать вартість медпрепаратів. Тому доступні ліки для жителів сільської місцевості, навпаки, стають недоступними.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2019, 08:53 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
1. orakul / 24 квітня 2019, 19:30
Пришелепки, кричіть вже Слава Україні!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації