Вхід | Реєстрація

Терапію закриють. Натомість відкриють відділення соціальної реабілітації

Терапію закриють. Натомість відкриють відділення соціальної реабілітації

Терапевтичне відділення Новосанжарської центральної районної лікарні, що працювало в Нехворощі, припинить свою роботу до 1 червня. На базі медустанови діятиме територіальний центр.

Днями редакції стало відомо, що терапевтичне відділення №2, що працює в Нехворощі, планують закрити. І жителі населеного пункту, який знаходиться за 40 кілометрів від райцентру, залишаться без власної лікарні. За коментарем кореспонденти «ЕХО» звернулись до головного лікаря Новосанжарської ЦРЛ Ольги Гирі.

Медик пояснила, що до 2013 року в районі діяли дві лікарні: Нехворощанська районна і Новосанжарська ЦРЛ. Потім відбулись реформи і медицину розділили на первинну, вторинну й екстрену. У зв’язку з цими змінами, на базі Нехворощанської лікарні залишилось лише терапевтичне відділення. У ньому працювали 69‑річний лікар-гінеколог та 72‑річний хірург.

Зі слів Ольги Гирі, протягом останніх років медустанова в Нехворощі в основному виконувала соціальну, а не медичну функцію. У відділені лежать хворі по догляду, яким переписується історія. Окремі пацієнти перебували в терапії 340 і навіть 365 днів. Тобто, утворився такий собі геріатричний пансіонат.

— Сьогодні медицина знову реформується, — говорить медик. — Міністерство охорони здоров’я вимагає, аби діагнози, які ми ставимо, і ліки, що призначаємо, були підтверджені лабораторно. Нехворощанське терапевтичне відділення не відповідає сучасним вимогам, там немає потрібного обладнання, відсутній цілодобовий лікарський догляд за хворими. Немає елементарної дезінфікуючої камери для постільної білизни і рушників.

Як пояснила головний лікар, з 1 квітня медицина фінансується Національною службою здоров’я, яка нараховує кошти лише за пролікованих хворих. Для прикладу, у 2018 році на 30 ліжках терапевтичного відділення №1 райлікарні проліковано 1313 пацієнтів. У Нехворощі на 15 ліжках перебували 283 хворих, з них пролікованих — 128, решта лежали по 3–4 місяці.

Ольга Гиря вже повідомила колег з Нехворощі, що 30 травня буде останнім днем роботи терапевтичного відділення. Усього в ньому працювало 21 особа. Двоє медичних сестер погодились вийти на дольову пенсію. Залишаться працювати два лікарі (на півставки) і дві медсестри. Решті працівників медик запропонувала роботу в центральній лікарні. Але через віддаленість на її пропозицію ніхто не погодився.

— У Нехворощанській сільській раді працює територіальний центр, — продовжує Ольга Гиря. — Ми порадили керівнику громади і депутатам відкрити на базі терцентру відділення соціальної реабілітації з ліжками нічного перебування. Лікарня готова передати сільраді будівлі медустанови та матеріальне оснащення. Ми винайматимемо лише два кабінети для хірурга і гінеколога. Керівництво сільради погодилось на нашу пропозицію. Зараз вони готують сесію, де мають прийняти звернення до районної ради про передачу майнового комплексу в Нехворощанську ОТГ. Якщо сільрада відкриє відділення соціальної реабілітації, то всі працівники терапії, разом із поварами і двірником, перейдуть працювати в терцентр.
Медик наголосила, що в Нехворощі працює амбулаторія з двома сімейними лікарями та відділення екстреної меддопомоги. Тобто, тими медичними послугами, що регламентовані державою, місцеві жителі забезпечені в повній мірі. У амбулаторії діють ліжка денного стаціонару.

— Терапевтичне відділення в Новосанжарській ЦРЛ буде збільшене на 15 ліжок. Тому всіх пацієнтів, які потребують лікування і цілодобового нагляду, ми розмістимо в себе, — резюмувала головний лікар.

 

Лежачі хворі зникли з терапії

У вівторок, 16 квітня, голова Нехворощанської ОТГ Юрій Мовчан повідомив, що депутати провели сесійне засідання, на якому прийняли рішення звернутись до районної ради з пропозицією передати на баланс громади будівлю і майно медустанови.

— На базі територіального центру надання соціальних послуг ми відкриємо третє відділення, де перебуватимуть літні особи, які потребують цілодобового догляду. Хоча прикладатимемо всіх зусиль і звертатимемося на всі рівні з проханням зберегти в Нехворощі терапевтичне відділення.

Голова громади додав, що він зустрічався з персоналом лікарні і обговорював їх подальше працевлаштування. Юрій Мовчан наголосив, що все залежатиме від кількості людей, які потребуватимуть постійного догляду. Адже перед 1 квітня таємним чином з терапії прибрали всіх лежачих хворих.

— 18 квітня сесія районної ради має розглянути наше звернення, — каже голова ОТГ. — Якщо їх рішення буде позитивним, то на оформлення технічної документації нам знадобиться мінімум два місяці.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 квітня 2019, 17:33 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації