Вхід | Реєстрація

«20,2% податків у місцевих бюджетах на Полтавщині за минулий рік — від аграрного сектору» — начальник ГУ ДФС у Полтавській області Сергій Садовий

«20,2% податків у місцевих бюджетах на Полтавщині за минулий рік — від аграрного сектору» — начальник ГУ ДФС у Полтавській області Сергій Садовий

Начальник Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області Сергій Садовий розповів про податки в агросекторі та їх надходження до  місцевих бюджетів, співпрацю з аграріями, а також  куди звертатися для консультації щодо оподаткування.

«Є ріст надходжень по всіх провідних податках, які сплачують аграрії»

— Існує думка, що більшість податків, які платять аграрні компанії та фермерські господарства, йдуть до Києва. Натомість на місцях нічого не залишається. Чи відповідає це дійсності?

— Ні. Податковий кодекс України встановлює загальнодержавні та місцеві податки і збори.

Не тільки аграрні компанії, а і інші платники сплачують такі податки, які зараховуються до бюджетів різних рівнів за належністю.

—  Який відсоток від місцевих бюджетів на Полтавщині нині складають податки аграрних компаній та фермерських господарств?

— У 2018 році питома вага податкових надходжень від суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства, — 20,2% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів області. В абсолютному значенні це — понад два мільярди гривень.

Надходження податків та зборів за минулий рік перевищили надходження попереднього року на 250 мільйонів гривень. При цьому є ріст надходжень по всіх провідних податках, які сплачують аграрії.

— Чи мають аграрні компанії чи фермерські господарства податкові пільги для стимуляції розвитку?

— Для цього передбачена можливість застосування сільськогосподарськими виробниками спрощеної системи оподаткування у вигляді перебування їх на сплаті єдиного податку 4 групи. 

Це дає деякі преференції в оподаткуванні іншими податками та зборами: звільнення від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств, податку на майно (в частині земельного податку), рентної плати за спеціальне використання води.

«Аграріям необхідна підтримка для розвитку та стимулювання виробництва»

— Як ви співпрацюєте з представниками аграрного сектору?

— Переважно це консультації для роз’яснення законодавчих змін та в рамках чинного законодавства вирішення проблемних питань, які виникають в процесі їхньої роботи. По області у нас працює 27 Центрів обслуговування платників. Там зосереджені всі необхідні послуги: адміністративні, консультаційні, інформаційні, реєстрація, прийом звітності, видача довідок. 

В області діє оперативний штаб захисту представників аграрного бізнесу від рейдерства, до якого входить і наш представник.

Це допомагає забезпечити використання аграріями земельних ділянок виключно на законних підставах та в правовому полі. І, як наслідок, — збільшити надходження до місцевих бюджетів області від плати за землю.

— Що робити представникам аграрного сектору, якщо виникають питання відносно оподаткування? Куди звертатися? 

— Вони мають право звернутися, як до Головного управління ДФС у Полтавській області, так і до ДФС України для отримання письмової податкової консультації. Необхідно написати лист із запитанням. Його у встановлені законодавством терміни розгляне орган ДФС та надасть адресату письмову податкову консультацію. 

Також ми маємо інформаційний канал для оприлюднення актуальних новин для всіх категорій платників — це Субсайт територіальних органів ДФС у Полтавській області (poltava.sfs.gov.ua). 

Основний наш консультаційний ресурс — Інформаційно довідковий департамент ДФС України. Безкоштовний телефон для консультацій — 0800-501-007. Інформаційно-довідкові послуги можна отримати і через електронну пошту [email protected]

— Чи вірне твердження, що підтримка аграрного бізнесу на Полтавщині — це допомога як економіці області, так і  соціальній сфері?

— Полтавщина — аграрно-індустріальний регіон України. Враховуючи це, звичайно, аграріям необхідна підтримка для розвитку та стимулювання виробництва. 

Це відобразиться на економічному та фінансовому стані як аграріїв, так і територій, де вони працюють, сприятиме наповненню місцевих бюджетів, зайнятості населення та його соціальній захищеності.


Автор: ГО «Полтавщина Аграрна»
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 квітня 2019, 17:27 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації