Вхід | Реєстрація

Поле розбрату

Поле розбрату

У Бутенках виникла конфліктна ситуація навколо землі. Після смерті фермера, його донька не може далі користуватися більшою частиною землі.

Було на території Бутенківської об’єднаної територіальної громади фермерське господарство «Славнівське». Його засновником і керіваником ще із середини 90‑х років минулого століття був місцевий житель Петро Бєлєнький. У чоловіка в обробітку знаходилося близько сорока гектарів ріллі. Практично вся вона мала статус такої, що перебуває у постійному корстуванні. На початку і в середині дев’яностих майже всі фермери отримували землю таким чином. Її надавали людям у постійне користування. Тобто, це і не оренда, і не приватна власність.

Минули кілька десятиліть. Вік і хвороби зробили свою справу. І Петро Бєлєнький відійшов у вічність. У нього залишилася донька Наталія Сенчук, яка постійно проживає у Кременчуці. І ось навесні 2019 року жінка була поставлена перед фактом, що керівництво Бутенківської об’єднаної територіальної громади прийняло рішення роздати 34 гектари землі, якою раніше користувалося фермерське господарство «Славнівське», жителям громади, у основному тим, хто брав участь у Антитерористичній операції. Коли Наталія Сенчук приїхала до поля, яке обробляв її батько, то побачила, що там уже встановлені пакільчики, що окреслюють межі кількох десятків невеличких земельних ділянок. Жінка вважає, що її несправедливо і незаконно позбавили 34‑х гектарів землі. Вона говорить:

— Я успадкувала майно мого покійного тата. У тому числі і фермерське господарство. Але у мене забрали землю. А який же це фермер без землі? Мені тепер пропонують відстоювати свої права в суді. А чому маю судитися я? Нехай сільська влада звертається до суду, і тоді, якщо він прийме рішення на її користь, забирає у мене землю.

Позицію Наталії Сенчук розділяє і Володимир Білоусько, голова Кобеляцької районної асоціації фермерів та орендарів.

Наталія Сенчук, Володимир Білоусько, а також юристи Артем Письмак і Олег Яременко 3 квітня приїхали на сесію Бутенківської громади, щоб донести свою позицію до тамтешніх депутатів і закликати їх залишити землю в користуванні фермерського господарства.

Обговорення цього питання викликало емоційну дискусію на і без цього «гарячій» сесії.
Адвокат Олег Яременко аргументував позицію Наталії Сенчук наступним чином:

— Земля ще в 1995 році була надана громадянину Бєлєнькому для створення фермерського господарства. У 2018 році чоловік помер. Залишилися спадкоємці. Так, нам відомо, що земля із статусом постійного користування у спадок фізичній особі не передається. Цього ніхто й не заперечує. Але ж ніхто й не припиняв права юридичної особи, якою є фермерське господарство «Славнівське». Воно продовжує свою діяльність. Прошу депутатів прийняти це до уваги і вирішувати питання у правовоій площині.
Голова громади Микола Скрильник відреагував:

— Наталія Сенчук успадкувала чотири із половиною гектари землі, які її покійний тато отримав у приватну власність, як пай. А ось тридцять чотири гектари не успадковуються. При бажанні цю землю можна було до 1 січня 2008 року спокійно взяти в оренду. І тоді б питань не було. Цього не зробили. Ми як влада завчасно, аж за три місяці попередили Наталію Сенчук про наміри віддати цю землю нашим землякам для створення особистих селянських господарств. Ми отримали наказ із Держгеокадастру про передачу цієї та всіх інших земельних ділянок у розпорядження громади. Ми нею й розпоряджаємося. Окрім того, ми неодноразово зверталися за консультаціями в обласне управління Держгеокадастру, у тому числі і до його керівника Вадима Чувпила. Нам підтвердили, що ми діємо в законний спосіб.

У свою чергу, Олег Яременко зауважив:

— Але ж механізм передачі земель із постійного користування в оренду був визнаний неконституційним. Тому ми ним і не змогли скористатися.

Слова попросив Володимир Білоусько:

— Так, є прогалина в законодавстві. Але прошу депутатів урахувати, що всі ми в цьому світі не вічні. І в усіх може виникнути подібна ситуація. Так, люди, які таким чином брали землю і починали фермерувати, зараз помирають. І у їх дітей виникають проблеми, подібні до такої, із якою зіткнулася Наталія Сенчук. Думаю, ніхто із вас не хотів би опинитися на її місці. А взагалі, погано, що влада таким чином фактично стравлює фермерів і атовців.

Урешті-решт, депутати не підтримали звернення Наталії Сенчук. Не «на камеру» один із них пояснив:

— По-людськи, мені особисто шкода цю жінку. Але ж і нашим людям земля потрібна.
Через три дні після сесії ми ще раз приїхали в Бутенки. Побували на тому «полі розбрату». Екскурсію проводив голова ОТГ Микола Скрильник. Він розказав:

— Ось це поле. Уже після сесії вночі чи рано вранці сюди заїхав трактор і були проведені роботи з дискування. Наші місцеві фермери про ситуацію знають, вони б цього не робили. Був хтось «чужий». Цікаво, що обробили не всю землю. Не дискували земельну ділянку, яку ми надали родичу нашого всім відомого активіста. Неминуче сюди приїдуть і сіяти. Тоді приїдемо і ми, і атовці, яким надана ця земля. І пресу запросимо.

Скрильник знову наголосив, що влада Бутенок діє абсолютно законно. Він сказав:

— Взяти в оренду цю землю фермер міг давно. Але не мав бажання. Адже в разі постійного користування аграрії платять фіксований податок, а не орендну плату. А це — у три-чотири рази менше, відповідно— більший прибуток. Узагалі, з точки зору економічної доцільності, тобто наповнення бюджету громади, нам, як владі, вигідніше віддати цю землю в оренду. Більше податків нам надійде. Але є й соціальна складова. У нас більше семидесяти безземельних учасників АТО, кілька сотень бажаючих скористатися своїм правом на отримання землі. Тому ми даємо людям по гектару.

По телефону редакція зв’язалася із Юрієм Калюжним, кервіником районного підрозділу Держгеокадастру. Він пояснив:

— Ситуація є зовсім не унікальною. Наталія Сенчук є не першою і не останньою, хто після смерті фермера втрачає право на користування землею. У свій час ми настійливо рекомендували фермерам оформлювати договори оренди, замість права постійного користування. Нас не слухали.

Предстваники Наталії Сенчук говорили про готовність відстоювати права жінки в суді. Бутенківські чиновники впевнені, що такий позов безперспективний. Як буде — покаже час. Але фермерам необхідно задуматися.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2019, 12:30 | Кобеляки | Суспільство
1. ИВЕН / 11 травня 2019, 16:04
Після смерті фермера, його донька не може далі користуватися більшою частиною землі.

судовое решение----и головку громади под суд.....

ПАН гУНЖЕЛЬ -вы где..... а-у у у у ???
2. orakul / 11 травня 2019, 16:57
1.ИВЕН
«судовое решение----и головку громади под суд..»

Щас, так і розігналися... Наскільки я зрозумів, та земля їй не належела. От і все. Який суд? Скажу більше, оті акти на землю які є у людей скоро також стануть не дійсними. Причин - дестяки, починаючи із комуністичних найменувань районів і населених пунктів. Скоро будем наблюдать цікаву кумедію, прям 95-квартал в натурі. Пан Зе дуже гарно роздовбав Пе, ну там порівняв його з туристом, який відїзджаючи з египетского отелю забрав собі полотенця, капці і ще щось. Ну це так, як деякі сідомі українці роблять. Реакція у народу - ледь не оргазм. Оце, нарешті наш Мойсей зявивися, такий виведе, це не масковський Сусанін, оце дає, а казали.... Так от мені здається, що Зе таке класне шоу розіграє - буде і боротьба с корупцією, і зняття з посад і багато чого ще. Головного ніхто не казатиме. І так з рік народ буде спостерігати це шоу і радіти. А потім кинтеться, а воно як співали в Одессі "а вот она стоял мой чемоданчик..". А чемоданчика, чи пак землі, уже і нєту. І наче й Путіна не було а землю украли. А нарід ще при Пе прорідили як бджіл і навіть без гербіцидів. Половину прорідили, половину розігнали по гейропі. Ото буде СУГС!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації