Вхід | Реєстрація

«Рейдерство планується заздалегідь». Голова ГО «Агро Безпека України» розповів як аграріям протидіяти захопленню землі, врожаю та підприємства

«Рейдерство планується заздалегідь». Голова ГО «Агро Безпека України» розповів як аграріям протидіяти захопленню землі, врожаю та підприємства

Рейдери можуть захопити як врожай, так і всю агрокомпанію. Головне в запобіганні — якісна юридична підготовка

Адвокат та голова ГО «Агро Безпека України» Сергій Пагер розповів про схеми нападу та як від них убезпечити підприємство.

 

Які найпоширеніші випадки захоплення врожаю та підприємств?

Види рейдерства відрізняються за метою, яку ставлять собі ті, хто планує напад. Один з найрозповсюдженіший видів в агросекторі, за словами юриста, — зібрати врожай і втекти. Це можна зробити за допомогою подвійної реєстрації договорів оренди.

Агрофірма має діючі договора оренди з власниками земельних ділянок, обробляє поля, проводить посівні роботи. Коли ж приходить час збору врожаю, в реєстрі з’являються нові договори на підставних осіб, що вони — власники врожаю. Ці люди приїздять і збирають все. Коли аграрій починає вирішувати питання документів — він вже програє у часі.

— Як правило, рейдерство планується заздалегідь, а всі кроки ретельно прораховуються, — розповідає Сергій Пагер, — Тому аграрія часто застають зненацька, він не встигає зорієнтуватись.

Також можуть з’являтися надумані виконавчі провадження, в рамках яких виконується збір врожаю та передача його на зберігання третім особам. Після такої передачі знайти його — нереально.

Інша схема направлена на заволодіння агрофірмою та її активами. Через державного чи комунального реєстратора рейдери в установчих документах змінюють власників підприємства.

— І в один прекрасний день, — говорить Сергій Пагер, — прокидаєшся, заходиш в реєстр, а ти — вже не власник.

Після зміни засновників проводяться оперативно-загальні збори, на яких змінюється керівник. З цими документами рейдери з охороною приходять на базу агропідприємства. Доки справжній власник розбиратиметься із ситуацією, злочинці можуть і врожай вивезти, і техніку продати.

 

Як аграрію протидіяти захопленню?

Щодо способів запобігти нападу на компанію, юрист радить структурувати бізнес на кілька компаній, які не пов’язані між собою:

— Нехай на одній буде земельний банк, на іншій — елеватор, і вони між собою співпрацюють. А відносинами з третіми особами займатиметься ще одна — операційна. Так рейдерам важче підібратися до внутрішніх компаній, і всі активи будуть захищені.

Також потрібно приділяти увагу безпеці власників корпоративних прав, активів та перевіряти їх походження. Необхідно моніторити реєстр речових прав, юридичних осіб та судових рішень. Таким чином, власник підприємства оперативно дізнається, якщо хтось проводив дії з його компанією.

Сергій Пагер радить аграріям пропрацювати різні варіанти розвитку подій у випадку рейдерського нападу. Необхідно призначити відповідальних осіб та укласти договори з охоронними компаніями, щоб у разі потреби оперативно заблокувати напад.

— Хочеш жити в мирі — готуйся до війни, — говорить голова ГО «Агро Безпека України». — Більшість живе за принципом «мене це не торкнеться, мене це не стосується», а потім виявляються неготовими. Нападають рейдери на підприємства, які не захищені. Якщо проводиться комплекс заходів, про які я сказав, ризик атаки мінімальний. Тоді набагато складніше переписати корпоративні права або перереєструвати договори.

За словами адвоката, зараз проблема рейдерства в Україні гострішою не стає, але й на спад не йде. Протягом двох-трьох останніх років тримається стала динаміка. Наразі відбуваються поодинокі випадки. Але в аграрній сфері рік тільки почався. Найвищий пік нападів зазвичай припадає на червень-липень, а також перед вереснем, коли йде активне збирання врожаю.


Автор: ГО «Полтавщина Аграрна»
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 травня 2019, 10:18 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації