Вхід | Реєстрація

Пограбування Полтава–банку: без кума не обійшлося

Пограбування Полтава–банку: без кума не обійшлося
Банкір та його кум

Правоохоронці встановили осіб, яких підозрюють у нападі на банкіра і викраденні великої суми коштів. Ними виявилися працівник фінансової установи та двоє кобелячан.

В українській народній творчості є багато анекдотів про двох чоловіків, яких називають кумами. У цих історіях вони потрапляють у різноманітні ситуації. І в кожній із них кум відіграє важливу, якщо не вірішальну, роль.

Минулого тижня в Кобеляках відбулось пограбування банківської установи. Як виявилось, у кримінальній історії теж не обійшлося без кума.

Нагадаємо, що подія сталася 13 травня, близько 19‑ї години. До службового входу приміщення, де знаходиться відділення «Полтава-банку», підійшов керівник установи і, говорячи по мобільному телефону, почав відкривати ключами двері. У цей момент до нього ззаду підбіг зловмисник у масці і вдарив по голові якимось предметом. Банкір утратив рівновагу, а нападник, підхопивши його, завів у середину приміщення. Згодом злочинець вийшов із банку і зник у невідомому напрямку. Самого банкіра працівники Державної служби охорони виявили зв’язаним скотчем. Пізніше стало відомо, що зловмисник прихопив із собою 1 400 000 гривень.

Запис із камери відеоспостереження в соціальній мережі розмістили полтавські правоохоронці. На ньому чимало людей помітили, що банкір ніби допомагає нападнику якомога швидше завести його в будівлю. Після перегляду відео розбій почали називати інсценізацією заздалегідь підготовленої афери. Адже, крім сцени з потраплянням у банк, виникали логічні запитання: звідки зловмисник знав, що банкір прийде в установу після її закриття, і що в сейфі зберігатиметься серйозна, як для невеликого відділення, сума коштів?

Працівники автостанції, яка знаходиться поряд, говорили, що перед пограбуванням помітили чоловіка в теплій синій куртці і медичній масці. Він акцентував на собі увагу, оскільки на вулиці було досить тепло, аби носити верхній одяг. Та в поліцію диспетчери не зателефонували.

 

Злочинцям світить до 15 років із конфіскацією майна

20 травня на офіційному сайті Головного управління Нацполіції в Полтавській області з’явилась інформація про пограбування «Полтава-банку». Правоохоронці встановили, що розбій був інсценуванням, у якому роль зіграв і сам 50‑річний «потерпілий» керівник банку.

Окрім директора філії банку, у скоєнні розбійного нападу обґрунтовано підозрюються ще двоє чоловіків — 50‑и і 39‑и років.

Зараз фігуранти затримані, їм оголошені підозри в скоєнні злочину, передбаченого частиною 4 статті 187 Кримінального кодексу України «Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах, або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень». Злочин карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна.

Підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Гроші, маски та інші речові докази вилучені. Триває досудове розслідування.

Наступного дня вже прокуратура повідомила, що під час досудового розслідування було встановлено обставини злочину. Керуючий кобеляцьким відділенням АТ «Полтава-банк» спільно зі своїм кумом та товаришем вирішив інсценувати пограбування банку. Директор філіалу, дочекавшись, коли всі працівники розійдуться, подав сигнал своїм поплічникам. У цей момент один із зловмисників залишився в автівці, а кум банкіра підбіг до «потерпілого», ударив його і зв’язав останньому кінцівки скотчем, після чого заволодів грошовими коштами в сумі майже 1,5 мільйона гривень, 6967 доларів США, 3700 євро, 40 450 російських рублів і залишив місце вчинення злочину. Зухвалих нападників затримали через декілька днів. Досудове розслідування триває.

От таке пограбування ледь не з голлівудським сценарієм. У Кобеляках уперше грабують банк, та ще й таким розмахом. Тому не дивуйтеся, коли невдовзі почуєте анекдот про кумів на подібну тему.

Р. S. У середу 22 травня працівники Полтавської обласної прокуратури повідомили, що всім підозрюваним суд призначив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави 1 700 000 гривень кожному. Зараз усі співучасники утримуються під вартою.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 травня 2019, 18:23 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації