Вхід | Реєстрація

Шкільні автобуси знов на маршрутах

Шкільні автобуси знов на маршрутах

Кілька днів тому редакцію повідомили про те, що процес підвозу дітей до навчальних закладів знаходиться під загрозою зриву. Причина — відсутність паливно-мастильних матеріалів. У бюджеті немає грошей для того, щоб заплатити за бензин.

Редакцію повідомили про те, що не возитимуть школярів, які проживають на території Красненської сільської ради. Та досить швидко стало відомо, що аналогічні проблеми виникли і на території інших сільрад. Постачальники бензину для відділу освіти відмовилися давати його в борг. А заборгованість виникла вже кілька місяців тому. Деякі сільські голови зуміли швиденько домовитися із місцевими аграріями і ті виділили бензин для шкільних автобусів. У інших регіонах автобуси так і не вийшли на маршрути.

Керівник відділу освіти РДА Наталія Коваль підтвердила редакції, що проблема існує. А її причина криється в хронічній заборгованості перед постачальниками паливно-мастильних матеріалів.

Більш розлогий коментар надала голова Кобеляцької РДА Таміла Шевченко. Для початку вона наголосила:

— Так, проблема існує і ми її не приховуємо. Точніше, я б сказала, існувала. Адже всі шкільні автобуси уже працюють. Залишаються лише труднощі з підвезенням дітей із Бродщини. Там у автобуса надто зношена гума на колесах і його не можна випускати на маршрут. Але бродщинський сільський голова Наталія Довга та сільські депутати оперативно увімкнулися у вирішення проблеми і проголосували за виділення субвенції до районного бюджету. А вже звідти заплатять за комплект гуми. Напевне, дехто із читачів може обуритися тим, що сільради не можуть самостійно заплатити як за ту ж гуму, так і за бензин. Але такими є вимоги бюджетного законодавства.

Таміла Шевченко розказала, що причина несвоєчасної оплати за бензин, і, як наслідок, зупинки процесу довезення дітей до навчальних закладів, криється в хронічному дефіциті коштів у районному бюджеті. А саме із нього мають фінансувати придбання паливно-мастильних матеріалів.

Керівник райдержадміністрації пояснила:

— Першопричина криється у тому, що ще в 2018 році район недоотримав 10 мільйонів гривень у рахунок субвенції із державного бюджету. Я не буду вдаватися у пояснення, чого так сталося. Це нічого не дасть. Але хоча проблема виникла на рівні Київ–Полтава, вирішувати її довелося в Кобеляках. Ледве не щодня нам із працівниками фінуправління РДА доводиться планувати, куди необхідно першочергово направити кошти. Не було б і проблем із бензином. Але зараз Держказначейсто не «пропускає» кошти, доки не будуть оплачені рахунки за спожиті енергоносії. Борг за енергоносії по відділу освіти ми вже погасили. Залишається ще проблема в медиків. Зрештою, вирішимо і її.

Шкільні автобуси дійсно вийшли на маршрути, дітей до навчальних закладів підвозять. А там настануть довгоочікувані канікули.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2019, 12:18 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації