Вхід | Реєстрація

Стипендіатка фонду «Повір у себе» полтавка Ольга Петлюх увійшла до 30 кращих молодих архітекторів України та спроектувала набережну у Черкасах

Стипендіатка фонду «Повір у себе» полтавка Ольга Петлюх увійшла до 30 кращих молодих архітекторів України та спроектувала набережну у Черкасах

Полтавка Ольга Петлюх — одна з 529 стипендіатів-студентів Благодійного фонду «Повір у себе», створеного Віктором та Іриною Іванчиками при агрохолдингу «Астарта-Київ». Нині дівчина навчається на магістратурі у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка та вже увійшла до 30 найкращих молодих архітекторів України.

 

«Сам фонд, певно, повірив у мене і взяв»

Професію архітектора Ольга обрала ще школяркою. З п’ятого класу думала, ким стати — лікарем чи архітектором. Зупинилася на останньому, і не пожалкувала:

— Пристрасть до архітектури у мене з дитинства. Подобається щось придумувати, розбудовувати.

У 2014-ому при вступі до університету дівчина стала стипендіаткою Благодійного фонду «Повір у себе». Ольга згадує, що не змогла бути на самій співбесіді:

— У цей час складала творчий іспит в університеті — креслення і малювання. Але сам фонд, певно, повірив у мене і взяв.

Дівчина розповідає, що підтримка від «Повір у себе» відчувається постійно. Для стипендіатів фонд проводить фестивалі, конференції, зустрічі з відомими людьми. Ольга розповіла, що й самі студенти ініціюють заходи:

— Нещодавно ми запропонували організувати конференцію «Що таке щастя?». На ній обговорювали своє розуміння цього різні студенти, знаменитості, представники фонду.

Вона радить молодшим колегам подаватися на стипендію від «Повір у себе»:

— Це дає ціль. Ти завжди знаєш, що тобі допоможуть. Маєш впевненість у майбутньому, а це важливо.

 

Увійти до тридцятки кращих молодих архітекторів країни

В Одесі Ольга побачила білборд конкурсу «Архітектор-2019». Студентка подумала, що було б добре мати таке звання. І коли приїхала до Полтави — відразу ж зареєструвалася.

Щоб взяти участь у конкурсі потрібно було:

  1. Спроектувати елемент благоустрою, наприклад, вуличні меблі (лави, столи) чи інформаційні стенди, вивіски;
  2. Написати есе про вибір професії архітектора, досягнення і плани на майбутнє.
  3. Розробити протягом місяця проектну пропозицію будь-якого парку України.

Далі — захист проекту в Києві перед журі. Серед двох тисяч конкурсантів обрали тридцятку найкращих, які поїхали до Мілану. Ольга згадує емоції, коли її оголосили серед переможців:

— Моє прізвище назвали трохи неправильно. І я думаю: «Невже це я? Це що, справді я? Нічого собі!».

Поїздка до Мілану тривала чотири дні. Переможці конкурсу спочатку відвідали міжнародну виставку Made Expo 2019 — одну з найбільших будівельних виставок Європи. А потім вирушили на архітектурні екскурсії містом.

— У них прекрасна архітектура, дуже поєднана з історією. Щоб це зберегти, центр залишили історичним, а на периферії — надзвичайно сучасна архітектура. І росте вона у висоту, а не в ширину, адже місця замало, — розповідає про поїздку Ольга Петлюх.

Найбільше дівчині сподобалась яскравість міста:

— У захваті від їхніх фасадів. Там немає сірих будинків — вони завжди кольорові та з чіткими формами. Там не робитимуть решітки на вікна, якщо це погано виглядатиме. У мене як архітектора кожен будинок викликав захват.

До цього конкурсу роботу Ольга виконувала без керівництва. Але дівчина вдячна викладачам за знання, які вони вкладали протягом п’яти років, та якими вдало скористалася:

— Моя спеціалізація — містобудівник. На конкурсі журі сказали, що з усіх конкурсантів у мене був дуже вдалий містобудівний аналіз. Це говорить про рівень університету та знань, які він дає.

 

Набережна у Черкасах руками полтавки

Також стипендіатка «Повір у себе» розповіла про ще один конкурс, у якому бере участь — «Архітектура ZMiN». Проект, над яким Ольга працювала тут, — набережна у Черкасах.

— Бачила цей конкурс на сайті Спілки архітекторів України. Незабаром зателефонували звідти. Сказали, що знають мене, бо раніше брала участь у конкурсі студентських дипломних робіт. Після запрошення взяти участь, я, не роздумуючи, погодилась.

У складі групи дівчина поїхала до Черкас. Там познайомилися з мером та головним архітектором міста. Також опитали і місцевих жителів, як вони бачать набережну.

Незабаром у Києві пройде захист найкращих робіт. Проект переможця втілять у життя.


Автор: ГО «Полтавщина Аграрна»
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 травня 2019, 14:38 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації