Вхід | Реєстрація

300 експонатів періоду скіфської доби презентують у Котельві

300 експонатів періоду скіфської доби презентують у Котельві

Близько 300 експонатів періоду скіфської доби презентують у котелевському палаці дозвілля «Скіфія».  Їх знайшли у Більському городищі протягом 2014-2018 років. Деяким експонатам понад дві з половиною тисячі років, каже директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост.

Прикраси, предмети побуту, зброя та людські кістки. Такі експонати представили у Котельві на виставці «Гелон: нові відкриття та загадки». Їх знайшли під час розкопок у селі Більськ Котелевського району. Директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост: «Найбільш унікальні – це предмети античного імпорту, знайдені у 2016-2017 роках. До прикладу, ольвійське дзеркало  або амфора. Також унікальні золоті бляшки-нашивки, які знайдені у курганах у 2016-2017 роках. Унікальний горщик, який знайшли у кургані 2017 року. Знайдені подібні речі на території Західної України».

Тут предмети від 18-ого до 7-ого століть до нашої ери. Ось цей горщик під час розкопок на Більському городищі минулого року знайшов київський археолог Денис Гречко. Він говорить: «В одному з курганів ми дослідили поховання важкоозброєного воїна, який похований на захисному обладунку із залізних платівок. Його супроводжував гончарний глечик, який зроблено у Херсонесі Таврійському. Це сучасне місто Севастополь. Можемо припускати, що цей глечик отриманий безпосередньо воїном у Тавриці в результаті його перебування у загонах які підтримували Левона І при облозі Феодосії».

Щоб зберегти експонати від впливу навколишнього середовища, їх передають до музеїв, каже директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост: «Знахідки зберігаються, як у фондах історико-культурного заповідника «Більськ», так й у фондах музеях археології Харківського національного університету ім. Каразіна, а також у фондах Полтавського краєзнавчого музею».

Предмети представлені на виставці – це знахідки археологів за п’ять років розкопок городища – із 2014 до 2018. Подивитися на експонати із Сумщини приїхала Людмила Міщенко, відвідувачка виставки: «Наша охтирська земля територіально прив’язана до Більського поселення. У селі Куземин знаходилася пристань найбільшого скіфського поселення. Особливо усіх присутніх вражають експонати, які нині ми називаємо скіфське золото. Ми маємо уяву, як жили, прикрашали свій одяг, які предмети побуту використовували. Дуже цікаве блюдо».

Подивитися на виставку у Котельві можна до 7 червня. Потім частину експонатів передадуть на зберігання у музеї, каже Ігор Корост.


Автор: «UA: Полтава»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 травня 2019, 15:28 | Котельва | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації