Вхід | Реєстрація

Штат швейного цеху можуть розширити до 100 чоловік

Штат швейного цеху можуть розширити до 100 чоловік

Для цього потрібні здібні жінки, які бажають освоїти професію швачки.

За останні кілька років у Кобеляцькому районі запрацювали чотири швейні цехи. Відкрити підприємства вдалося завдяки співпраці представників Кобеляцької філії Полтавського обласного центру зайнятості з інвесторами та керівниками громад. Адже працівники центру зайнятості проводили зустрічі з жителями сільських і селищної рад, вивчали кількість населення робітничого віку, їх професійну діяльність. Разом із керівниками органів місцевого самоврядування підбирали приміщення, де підприємець міг розмістити виробництво.

На сьогодні два швейні цехи працюють у Світлогірському, по одному — у Кобеляках, Бутенках і Чорбівці. Останній розпочав свою роботу лише у квітні.

Зі слів сільського голови Любові Васюти, зараз професію швачки освоюють 15 жінок.

— Під швейний цех сільрада виділила товариству «Говтва Текс» частину приміщення колишньої школи, — говорить очільниця громади. — Загалом обладнання встановлено у трьох кімнатах. За час роботи цеху жінки шиють восьму модель одягу. Останнє замовлення — комплекти для французьких медиків. До цього шили дитячі речі.

Поки що цех не працює на повну потужність, оскільки більшість жінок вчаться новій професії. Протягом дня з кожним із них працює майстер. А іспити для отримання диплому швачки здають у Полтаві.
Нещодавно чорбівські швачки були на практиці в Решетилівці. Їх колеги отримують до 12 000 гривень зарплати, у залежності від професійних обов’язків.

— Із 15 жінок, які виявили бажання працювати, троє мешкають у Червоних Квітах, решта — місцеві, — продовжує Любов Васюта. — Та освоїти професію мають бажання і жительки інших сусідніх сільських рад. Представникам «Говтва Текс» відомо про це. Вони готові розширити виробництво в Чорбівці і перенести його в приміщення колишньої колгоспної контори. На цю двоповерхову будівлю сільрада має всю необхідну документацію. І при необхідності продасть або здасть її в оренду.

Як пояснила сільський голова, підприємці можуть розшити цех до ста працівників. Для цього потрібні здібні жінки, які бажають освоїти професію швачки. Обіцяють організувати підвіз працівниць.

 

Від швейного цеху до пекарні

Також Любов Васюта повідомила, що спільно з працівниками центру зайнятості сільрада працює над пошуком інвестора, який готовий відкрити в Чорбівці міні-пекарню. Сільський голова зверталася з пропозицією до кількох підприємців, включаючи представників заводу «Кулиничі».

— Один із підприємців, який раніше випікав хліб у Біликах, пообіцяв обговорити пропозицію. Та зараз він працює за кордоном. Тож чекаємо його повернення, — пояснює Любов Васюта. — Представники «Кулиничів» не проти відкрити міні-пекарню. Але в них зависока цінова політика, а місцевим жителям, навпаки, потрібен доступний хліб. Якщо з білицьким підприємцем не вдасться домовитись, то працюватиму далі над цією ідеєю.

За підрахунками фахівців, у міні-пекарні працюватимуть близько десяти чоловік, включаючи водіїв. Підприємство могло б забезпечувати хлібобулочними виробами Чорбівську й сусідні сільські ради.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 червня 2019, 09:12 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації