Вхід | Реєстрація

Щось відкриють: як не лікарню, то хоспіс

Щось відкриють: як не лікарню, то хоспіс

13 червня депутати Нехворощанської сільської ради зібрались на чергову сесію. Її проводили в сільському будинку культури, оскільки чимало бажаючих хотіли бути присутніми на засіданні, де обговорювали долю місцевої лікарні.

Нагадаємо, що 1 червня свою роботу припинило терапевтичне відділення Новосанжарської центральної районної лікарні, яке працювало в Нехворощі.

Зі слів головного районного лікаря Ольги Гирі, протягом останніх років ця медустанова виконувала соціальну, а не медичну функцію. У відділені лежали хворі по догляду, яким переписувалася історія. Деякі з них перебували в терапії постійно. І відділення швидше виконувало роль геріатричного пансіонату. Із 1 квітня медицина фінансується Національною службою здоров’я України. Ця установа нараховує кошти лише за пролікованих хворих. У НСЗУ порахували, що нехворощанське відділення лікує малу кількість пацієнтів. Крім того, медустанова не відповідає сучасним вимогам. Тому її вирішили закрити.

Попередньо на базі медустанови планувалося відкриття відділення територіального центру з добовим перебуванням для людей, які потребують постійного нагляду. Для цього в квітні нехворощанські депутати звернулись до районних колег, аби ті передали на баланс громади будівлю і майно лікарні. Районні депутати задовольнили їх звернення.

 

Дільнична лікарня на 5 ліжок

Минулий четвер головним питанням сесії було створення комунального некомерційного закладу «Нехворощанська дільнична лікарня».

Хоча перед тим, як затвердити статут медустанови, голова сільради Юрій Мовчан запросив виступити завідуючу амбулаторією первинної медицини Ольгу Шевченко. Лікар розповіла про послуги, які надають її колеги, та зупинилась на проблемах установи. Зокрема, у амбулаторії потрібно провести ремонт, обладнати внутрішній туалет і придбати аналізатор крові.

Юрист сільської ради Альона Боровко зупинилась на документах, які підготовлені для створення лікарні, розповіла про порядок її реєстрації і про конкурс на посаду головного лікаря. Депутати проголосували за створення дільничної лікарні й затвердили її статут.

Після засідання Юрій Мовчан розповів, що тепер юрист зареєструє дільничну лікарню в держреєстратора і сільрада оголосить конкурс на заміщення посади керівника.

— Ми спілкувалися з багатьма спеціалістами, та бажаючих очолити медзаклад поки що немає, — говорить очільник громади. — Справа в тому, що немає гарантії, чи вдасться нам отримати дозволи на відкриття лікарні. По-перше, це табель оснащеності. Нам потрібне спеціальне обладнання. По-друге, у медустанові мають працювати кілька лікарів, які позмінно чергуватимуть. По-третє, серйозні вимоги до будівлі, яка має пройти акредитацію. У Департаменті охорони здоров’я сумніваються, що нам вдасться отримати всі дозволи. Нам рекомендують і в Департаменті, і в Центрі медичної статистики розвивати сімейну медицину. У нас є два лікарі, які працюють у амбулаторії. Аналізатор ми їм обов’язково придбаємо. Або з допомогою народних депутатів, або із власних надходжень.

Також голова сільради додав, що в лікарні планується відкрити 5 стаціонарних ліжок. Для обслуговування установи необхідно вводити 16,5 штатних одиниць. І з приводу відкриття відділення терцентру з цілодобовим перебуванням, Юрій Мовчан пояснив, що це питання залишається актуальним:

— Ми познайомилися з досвідом шишацьких колег. Будинок пристарілих на 30 ліжок обходитиметься бюджету до 4 000 000 гривень. Такої суми вільних коштів у громаді немає. До цього в терапевтичному відділенні постійно перебували 5–7 чоловік. Якщо нам набрати штат працівників, то потрібно знайти і 30 мешканців.

 

Конкурс розпочався

Наступного дня на офіційному сайті Нехворощанської громади з’явилось повідомлення про оголошення конкурсу на посаду директора комунального некомерційного підприємства «Нехворощанська дільнична лікарня». Документи від кандидатів приймаються протягом 30 днів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 червня 2019, 13:38 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Ltava / 21 червня 2019, 13:48
Одна надія на вітка:))
2. orakul / 21 червня 2019, 13:54
1.Ltava
«Одна надія на вітка:))»

Скільки башля за його піар? Вітко Пецін кандидат, невже не понятно.

Змінено 21.06.2019, 13:58
3. Ltava / 21 червня 2019, 13:59
2.orakul
« Вітко Пецін кандидат, невже не поняно.
»

Давно зрозуміло, просто народ подобається своєю ...............
4. Ltava / 21 червня 2019, 14:01
Точніше- своїм .....................
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації