Вхід | Реєстрація

У «іллічанському» ставку виявили хвору рибу

У «іллічанському» ставку виявили хвору рибу

У зв’язку з цим, проводитиметься санітарна обробка ставка хімічними засобами.

На початку травня в тижневику була надрукована стаття «У ставок випустили амура, товстолоба і коропа» (№18 (815) від 2 травня 2019 року). У ній розповідалось, що протягом десяти років товариство «Волна-2008» орендує в Нехворощі ставок, який місцеві жителі називають «іллічанським». Підприємство займається вирощуванням промислових видів риби. За два місяці працівники «Волна-2008» провели кілька зарибнень водойми. Загалом у ставок випустили більше 25 000 малька.

Днями стало відомо, що в рибі з «іллічанського» ставка виявили збудник ботулізму. Таку інформацію розмістили на офіційній сторінці Нехворощанської громади, у мережі Фейсбук. Висновки надали фахівці, провівши лабораторні аналізи. Також у ставку виявили рибу, що загинула внаслідок хвороби.

Зважаючи на небезпечну ситуацію, із 2 липня по 15 серпня проводитиметься санітарна обробка ставка хімічними засобами. У цей період категорично забороняється виловлювати рибу із водойми, вживати її в їжу, перебувати в санітарній зоні (ближче 30 метрів до берегової лінії), купатися чи брати з неї воду.

P. S. Коли матеріал готувався до друку, інформацію із соцмережі видалили. Працівник сільської ради Зінченко пояснив, що в ставку дійсно виявили хвору рибу. Та лабораторні аналізи не підтвердили у неї ботулізм.

 

 

Як уникнути ботулізму

Збудники ботулізму можуть “ховатися” у будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, абияк транспортувались чи зберігались. За статистикою попередніх років найбільшою загрозою для українців є в’ялена риба і м’ясо, яке консервували в домашніх умовах.

Потенційно найбільш небезпечними у контексті ботулізму є:

  1. в’ялена, копчена, солона або консервована риба;
  2. м’ясні та грибні консерви, особлово домашнього виробництва;
  3. копчене м’ясо.

Ботулізм може виникнути внаслідок споживання будь-яких виробів з м’яса – ботулотоксини нерідко містяться в ковбасі, шинці тощо. В умовах коли збудник продукує токсин в умовах відсутності кисню  – анаеробні умови.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 липня 2019, 10:31 | Нові Cанжари | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації