Вхід | Реєстрація

Святкування Купала на Полтавщині: концерти, подарунки та агітація від кандидатів

Святкування Купала на Полтавщині: концерти, подарунки та агітація від кандидатів

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки можливого порушення виборчого законодавства під час заходів до свята Купала збоку кандидатів в народні депутати. Загалом можливі ознаки порушення мали діяльність кандидатів в 144 виборчому окрузі Олександра Бублика та Олександра Мамая, в 145 ВО Юрія Бублика.

6 липня в Полтаві кандидат в народні депутати в 144 виборчому окрузі Олександр Мамай влаштував для містян святкування Івана Купала. Під час заходу відбувся розіграш цінних призів, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Святкування відбулось на «Центральному пляжі» міста Полтави о 19 годині. На території пляжу було розміщено сцену з банером з зображенням Олександра Мамая. Також протягом заходу присутніх частували безкоштовною кашею та квасом, а дітям вручались подарунки у вигляді м’яких іграшок.

Нагадаємо, подібні подарунки Олександр Мамай роздає і під час своїх агітаційних концертів.

Близько 21 години розпочався розіграш призів. На початку заходу усім присутнім роздавали флаєри для участі в розіграші. Щоб прийняти участь необхідно було вкинути корінець з номер до лототрону, який знаходився поблизу сцени. Розігрувались такі призи: три туристичних матраци та намети, шість спортивних м’ячів, три мангали, два смартфони та п’ятнадцяти велосипедів. На самому флаєрі не зазначалось, хто є організатором даного розіграшу.

На початку лотереї зі словом виступив Олександр Мамай, котрий запропонував витягати переможців дітям, після чого розпочався сам розіграш цінних призів. Перед початком та вкінці ведуча наголошувала, що дане святкування влаштоване за сприяння Олександра Мамая. Після лотереї відбулась дискотека для молоді.

ОПОРА намагалась зв’язатись з представниками Олександра Мамая, проте станом на 7 липня на телефонні дзвінки ніхто не відповів.

«Наразі незрозуміло хто саме розігрував дані призи. Дана подія має ознаки агітаційного заходу, так як на ньому містилась зовнішня агітаційна продукція кандидата. Так як захід відбувався за сприяння Мамая, який на початку розіграшу сам виступав зі сцени, то можна припустити, що присутні асоціювали розіграш подарунків саме від імені кандидата в народні депутати. Слід зазначити, що подібні заходи Олександр Мамай влаштовує регулярно протягом останніх років. Проте наразі він є кандидатом в народні депутати і подібні дії підпадають під виборче законодавство, згідно з яким забороняється проводити агітаційну діяльність надаючи виборцям цінні подарунки», – повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області Костянтин Донченко.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Ще одне святкування відбулось в селі Ковалівка Полтавського району, де пройшли щорічні «Купальські гуляння». Організаторами заходу є брати Олександр та Юрій Бублики, котрі є кандидатами в народні депутати в ВО №144 та №145 відповідно.

Слід зазначити, що Олександр Бублик є сільським головою Ковалівки, а Юрій Бублик – чинним народним депутатом від 145 ВО.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, свято розпочалось близько 13 години на пляжі «Берег свободи» в Ковалівці. На території пляжу було розміщено сцену з плакатами з зображенням братів Бубликів, намети з написами «Брати Бублики», а також мікроавтобус, який є пересувною громадською приймальнею Бубликів.

О 16 годині відбувся співочий конкурс «Караоке на майдані» за участі Ігоря Кондратюка. Переможці конкурсу отримали цінні подарунки, зокрема телевізор, електром’ясорубку та холодильник. Вручали подарунки безпосередньо брати Бублики. Сам Юрій Кондратюк перед врученням подарунків подякував Бубликам, що вони «підготували сюрпризи для деяких наших учасників».

Також в ході святкування можна було взяти участь в лотереї, яка відбудеться 10 липня на сторінці у фейсбук «Берег Свободи». Задля участі в розіграші необхідно було купити квиток за 20 гривень. Як повідомила агітаторка даного розіграшу, усі кошти йдуть на допомогу бійцям АТО. 

На завершення свята відбувся концерт за участі гурту «ТНМК» та дискотека.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону «Про вибори народних депутатів» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.


Автор: Костянтин Донченко, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 липня 2019, 10:15 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації