Вхід | Реєстрація

Під Кобеляками виявили споруди пізнього неоліту

Під Кобеляками виявили споруди пізнього неоліту

Наразі археологи досліджують курганну групу та багатошарове поселення.

Кілька тижнів тому на околиці Кобеляк, у мікрорайоні Ведмедівка, почала свою роботу археологічна експедиція. Фахівці науково‑дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології Національної академії наук досліджують кілька археологічних пам’яток, розташованих у межах будівництва автодороги Н-31 Дніпро — Решетилівка.

Як повідомила прес-секретар «Рятівної археологічної служби» Мирослава Іваник, археологічні роботи проводять поряд з Кобеляками і Грицаївкою. Уперше ці терени були оглянуті ще на початку двадцятого століття. Невеликі розвідки проводились на західних околицях Підгори і Ганжівки та Кобеляк у 1986 році, а також у 2007‑му. Навесні 2010‑го додатково обстежено північно-західні околиці Кобеляк.

Зараз розкопки виконуються на курганній групі ІІІ біля Грицаївки та на багатошаровому поселенні, розташованому в південно-західній частині Кобеляк.

Під час дослідження багатошарового поселення Кобеляки зафіксовано вісім археологічних об’єктів. Три з них — залишки господарських споруд. Їх науковці попередньо датують пізнім неолітом. На місці розкопок археологи виявили фрагменти керамічних ліпних горщиків з накольчастим орнаментом, крем’яний скребок та дрібні фрагменти кісток тварин. Решта об’єктів — залишки господарських споруд 18–19‑го століть. У заповненні знайдено велику кількість фрагментів кружальних горщиків та мисок, значний остеологічний матеріал.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 липня 2019, 10:40 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації